Din oras

Lucrările de consolidare a sălii de sport de la Colegiul George Coșbuc sunt «în prag de rezolvare». Emil Boc: „Acolo a fost o problemă tehnică majoră…”

Celebra deja sală de sport de la Colegiul Național George Coșbuc, închisă din 2018 după o  «modernizare» făcută ardelenește, ar putea fi inaugurată din nou, potrivit reprezentanților administrației locale, care susțin că se găsesc „în prag de rezolvare” a deficiențelor apărute la sala de sport a liceului. 

Întrebat în cadrul unei intervenții radiofonice locale dacă sala de sport de la Colegiul George Coșbuc se mai face, edilul Emil Boc a declarat că deficiențele tehnice sunt aproape de a fi soluționate, însă nu a oferit detalii sau date concrete privind re-re-modernizarea sălii de sport din cadrul CN George Coșbuc. 

„Se rezolvă problema scadentă de acolo, cu problema tehnică. 

Acolo a fost o problemă tehnică majoră. Și care este în prag de rezolvare acum la Coșbuc”, potrivit primarului Emil Boc. 

Sala de sport a Colegiului Național George Coșbuc a fost inaugurată în octombrie 2014, costurile acestei investiții fiind de aproximativ 2 milioane lei.

Timp de patru ani, sala a fost funcțională, s-au desfășurat activități sportive, dar în urma unei expertize realizată în 2018, au fost descoperite probleme tehnice, mai exact o deformație a planșeului. 

Imediat după a fost oprită orice activitate în sală, iar Primăria a solicitat constructorului să remedieze situația, dar acesta a refuzat astfel că administrația publică locală s-a văzut nevoită să aloce fonduri din bugetul local pentru reparații. 

În momentul inaugurării, această sală de sport a fost catalogată cea mai modernă din sistemul de învățământ din Cluj-Napoca.

„Elevii au aici oportunitatea să facă handbal, fotbal, gimnastică, tenis de masă sau alte sporturi de acest fel în cea mai modernă sală de sport pe care o are municipiul în acest moment pregătită pentru unităţile şcolare. Lucrarea a costat puţin peste 2 milioane de lei, o investiţie realizată de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. De această sală se vor bucura aproximativ 5.000 de elevi de la Liceul Coşbuc şi de la liceele din preajmă, dându-le acum şansa să facă sport chiar şi de performanţă. Construcţia acestei săli de sport nu a fost uşoară. Am avut probleme multe legate de drenuri, de alunecarea dealului, de devierea utilităţilor”, declara primarul Emil Boc cu prilejul inaugurării noii săli de sport, în 2014.

Lucrările de consolidare costă de două ori mai mult decât a costat realizarea sălii de sport

În 2019, edilul Emil Boc anunța alocarea a 6 milioane lei pentru reparații, fiind aprobați indicatorii tehnico-economici pentru re-modernizarea sălii. Atunci se estima că lucrările vor începe în 2020.

Anul trecut, sala a rămas tot nereparată. 

Abia în aprilie 2021, autoritățile lansau anunțul privind organizarea licitației pentru proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare a sălii de sport. 

Valoarea estimată a investiției era mai mică decât cea din 2019. Mai exact, se estima că lucrările vor costa 5.462.170 lei și vor dura șase luni pentru execuție + 2 luni pentru proiectare. 

În iulie 2021, licitația pentru executarea lucrărilor de consolidare a fost câștigată de TOMOROGA CONSTRUCT și ARHI BEAST S.R.L. 

Potrivit celui mai optimist secanriu, lucrările trebuiau să înceapă în septembrie 2021, ceea ce presupunea că abia la finalul celui de-al doilea semestru școlar, sala ar putea deveni funcțională. 

Practic sala de sport a funcționat patru ani după care a rămas închisă alți patru ani.

CITEȘTE ȘI: Elevii de la Coșbuc nu vor avea sală de sport nici în acest an. Lucrările de consolidare costă de două ori mai mult decât investiția inițială

Din păcate, nu este singurul proiect pentru care soluția tehnică s-a dovedit a fi o alegere nefericită.

Un mult mai celebru proiect, Podul Porțelanului, nu a putut fi realizat tocmai pentru că soluția tehnică nu a identificat problemele cu zăcământul de sare. Primăria ajunge astfel să cheltuie banii clujenilor pe expertize, proiecte tehnice refăcute, ceea ce crește nejustificat de mult costurile totale ale unor proiecte.

După modernizare, înc-o modernizare

Noile lucrări de modernizare presupuneau consolidarea grinzilor din beton armat, reparaţii locale pe faţadele clădirii şi revopsirea integrală, înlocuirea pardoselii de parchet laminat din sala de gimnastică de la etaj, vopsirea pereţilor din sala de sport şi sala de gimnastică, înlocuirea sistemului de iluminat de la sala de sport şi sala de gimnastică, înlocuirea betonului de pantă şi refacerea hidroizolaţiei, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor în zonele afectate de igrasie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *