De cartier

Locuitorii viitorului HUB educațional, revoltați de condițiile mizerabile de trai: „Cartierul Borhanci s-a dezvoltat haotic, fără a asigura calitatea vieții”

Primarul promite un viitor HUB educațional în Borhanci până în 2026. Localnicii sunt revoltați de condițiile de trai și urbanismul haotic din zonă: „Să ne oprim din dezvoltarea haotică acum cât încă mai există spații libere ce pot fi amenajate ca spații publice”, notează aceștia. Aici, în colonia Borhanci, Primăria promitea un cartier al tineretului rămas nerealizat, precum și un aqua park propus de edilul Boc, dar blocat de comunitatea clujeană. În viitor, Borhanciul urmează să devină un Hub educațional. Localnicii de aici mai au de așteptat doar 6 ani până când Primăria va reuși să transpună în practică ceea ce acum este doar la stadiul de promisiuni. Însă mai e mult până departe.

Floreștiul din Borhanci

„În prezent în cartierul Borhanci nu există școală, grădiniță sau creșă în regim public. Nu există un parc în care locuitorii să poată ieși în timpul liber. Există foarte multe străzi prost dimensionate unde trotuarele sunt înguste sau lipsesc. Există terenuri proprietate privată necorespunzător întreținute unde locuitorii din lipsă de alternative se plimbă atât cu animalele de companiei cât și cu copiii. 

CITEȘTE ȘI: Ciulinii BORHANCIULUI

Toate proiectele de bugetare participativă au fost neeligibile din cauza lipsei terenului proprietate publică în zonă. Primăria primește cotă parte la fiecare PUZ, dar în condițiile în care acestea organizează fiecare câte o parcelă mică, terenul nu poate fi folosit pentru a crea spații publice”, notează clujenii din colonia Borhanci prin intermediul unei petiții.

Către: Primăria Cluj-Napoca 
Vrem parcuri, creșe, grădinițe și școli publice în cartierul Borhanci!

„Considerăm necesar un plan urbanistic de cartier astfel încât terenul cedat să poată fi valorificat de către primărie pentru rezolvarea imediată a acestor probleme generale”, semnalează inițiatorii petiției adresate Primăriei Cluj-Napoca. 

Cluj-Napoca este la ora actuală oraș fruntaș în ceea ce privește proastă calitate a aerului cât și lipsa acută a spațiilor verzi atât de necesare vieții.

Lipsa structurilor educaționale în cartierul Borhanci afectează grav locuitorii acestui cartier și este generatoare de trafic abundent pentru asigurarea acestor nevoi de bază.

Spre exemplu, școala Constantin Brâncuși e foarte aglomerată și clasele sunt supradimensionate afectând calitatea actului educațional.

În aceste condiții clujenii din colonia Borhanci solicită adoptarea unor măsuri care să valorifice spațiile libere care pot fi amenajate ca spații publice până nu e prea târziu.

Până când tot cartierul nu va fi împânzit de blocuri-dormitor. Fără alte utilități și dotări în zonă. 

„Orizontul este 2026…”

În Borhanci ar urma să fie construit un hub educaţional – şcoală, grădiniţă, creşă, parc – pe o suprafață de cca 76 de ha, pe locul în care a fost promis în alte campanii electorale Cartierul Tineretului. 

„Toate studiile de fezabilitate ne-au arătat că acolo nu se poate face cartier de locuinţe şi nici aqua park, costă foarte mult stabilizarea terenului pentru astfel de investiţii. 

Aşa că, în urmă cu o lună, am decis ca pe acest teren să facem un hub educaţional şi un parc. 

Suntem în pregătirea proiectului, în 2021 vom reveni cu etapele de implementare. 

Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane. 

E posibil să fie şi investitori care să vrea să pună umărul la acest proiect.

Până la finalizarea centurii metropolitane, construcţiile în Borhanci sunt sistate”, a declarat edilul Emil Boc în şedinţa de Consiliu local din decembrie 2020. 

CITEȘTE ȘI: Emil Boc, despre HUB-ul educațional din Borhanci: „Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”

În toamna anului 2015 primarul Emil Boc anunța realizarea unui cartier: un cartier întins pe o suprafață de 80 ha cu parcele de case pentru tineri.

Acum, Borhanciul va deveni hub educațional. 

Locuitorii din cartierul Borhanci – cu credite pe viață pentru visul de a locui într-un cartier cu blocuri-dormitor – mai au de așteptat doar 6 ani până când petiția pe care au semnat-o va deveni realitate. 

CITEȘTE ȘI: DA pentru imobiliare, NU pentru extinderea arterei Constantin Brâncuși. Emil Boc: „Nu anul acesta… NEXT TIME”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *