Vocea ta

Locatarii blocului Lamă G din Grigorescu reclamă că, după ce Primăria Cluj-Napoca „i-a ajutat” să își reabiliteze termic imobilul, le plouă în case, iar de pe bloc zboară șorțurile de tablă, la fiecare furtună puternică

Locatarii blocului Lamă G din Grigorescu reclamă că, după ce Primăria Cluj-Napoca „i-a ajutat” să își reabiliteze termic imobilul, le plouă în case, iar de pe bloc zboară șorțurile de tablă, la fiecare furtună puternică.

Locatarii spun că, deși nu aveau probleme înainte de începerea lucrărilor, acum la ultimul etaj au infiltrații de apă care distrug, în unele apartamente, plafonul și instalația electrică din tavan.

În plus, chiar dacă reabilitarea termică a imobilului ar fi trebuit să fie în prezent finalizată, blocul a încremenit, de luni de zile, în stadiul de șantier.

În contextul furtunilor violente, acest bloc din Grigorescu poate fi un pericol public: bucățile de polistiren și șorțurile de tablă care se desprind pot avaria mașinile din jur, apartamentele din blocurile învecinate sau îi pot răni pe cei surprinși de furtună în proximitatea blocului.

Redacția Ziar de Cluj a primit sesizarea de mai jos de la Violeta Siretchi, președintele Asociației de Proprietari Bl. Lamă G, strada Hațeg 4, Cluj-Napoca:

„Eu sunt președinta blocului și am preluat administrația în iunie 2020. Începuseră lucrările în martie 2020. După începerea lucrărilor la termoizolații la fațade, s-au apucat în aprilie de hidroizolație la terasă. S-au schimbat ușile de acces pe terasă, care deși erau vechi, erau din metal și aveau deschiderea spre exteriorul terasei. Constructorul a venit și a pus termopane de calitate foarte proastă și a schimbat și deschiderea ușilor, care se deschid acum spre interior. Din acel moment, au început problemele blocului, în speță, la etajul 9, la toate apartamentele, în momentul în care s-au apucat de lucrările la terasă a început să plouă. Eu am făcut în special sesizări, deoarece în apartament erau infiltrații foarte puternice la toate scările, apa a ajuns până la etajul 5-6, deoarece ușile se deschideau spre interior, iar în momentul în care ploua, apa pătrundea pe lângă uși. Au găsit soluție că au înălțat pragul și nu mai poți să intri normal pe deschiderea ușii, au micșorat înălțimea ușii.

La momentul sesizărilor, eu am urmărit foarte atent lucrările, fiind chiar în cauză. Avem poze de la toate scările din perioada respectivă și ulterioară. S-au dat jos burlanele de scurgere pentru că erau vechi și ruginite și constructorul a spus că datorită acestui lucru sunt infiltrații, pentru că apa se scurgea pe pereții interiori ai casei scării. Între timp, la toate scările plouă în continuare și au început să încerce să rezolve pluvialele care, fiind de fonta, vechi, fisurate, ziceau ei că de acolo sunt infiltrațiile. Toate acestea s-au întâmplat în vara anului trecut. Și au rezolvat parțial la scara 2 și 3, iar la scara 1, la apartamentul 39, în speță, nici la ora actuală nu au reușit să rezolve situația.

Au fost câteva întâlniri între constructor și Primărie și nu au ajuns la o soluție viabilă, care să rezolve problema, pentru că plouă în apartamentul 39 în continuare. După mai multe întâlniri între constructor și Primărie, unde s-au sesizat toate neconformitățile existente, Primăria le-a sistat lucrările în ianuarie 2021 (nu există niciun apartament care să nu fi făcut reclamație ori la Primărie, ori la Asociația de Locatari), lucrările s-au făcut foarte prost, șpaleții la ferestre nu sunt drepți, pervazul este înclinat spre rama ferestrei, izolația nu este făcută pe lângă termopan, la apartamentele la care s-a schimbat geamul termopan, și-au rezolvat oamenii în mod particular, plătind muncitorii care lucrau la refațadizare, polistirenul nu este prins, dovadă că s-a desprins la furtunile existente, căzând bucăți în jurul blocului, zugrăvelile care au început pe scări în primăvara acestui an sunt nefinalizate în acest moment, e dat numai stratul de glet, si nici acolo nu pe toată suprafața, numai 70%. Infiltrații foarte puternice pe tot parcursul anului trecut la etajele superioare au fost și datorită faptului că șorțurile de tablă și burlanele care colectează apa la terasă au fost puse abia după ce Primăria le-a sistat lucrarile, deci blocul a stat descoperit toată vara și toamna trecută.

Șorțurile de tablă în așa fel le-au pus pe atice, că acum le-a luat vântul și au zburat jos, fiind pericol public, și la orice rafală de vânt sună pentru că sunt prinse numai în două șuruburi, fără coliere, fără șaibe, fără nimic. Deși au pus în final și tinichigeria la bloc, care era luată de un an de zile și au fost infiltrațiile puternice la etaj, nu a fost rezolvată problema, dovadă că acum plouă în continuare și sunt infiltrații la nivelele superioare, în speța apartament 39 de la scara 1, unde s-a întrerupt și iluminatul, fiind afectată instalația electrică.

A mai fost o întrerupere a lucrărilor în vara anului trecut, în momentul în care dirigintele de șantier a constatat că se foloseau materiale neconforme – s-a pus la fațadă polistiren de calitate inferioară, cu rezistență la jumătate față de cel prevăzut în proiect și neignifugat.

Pentru a putea lăsa blocul într-o stare civilizată, asociația a curățat pe banii proprii (ne-a costat 950 de lei) polistiren, sticlă, resturi, saci întregi cu materiale pe care le-au dat jos de pe fațada blocului, și, deși erau obligați să lase curățenie în șantier, au rămas pe seama asociației, care le-a curățat. S-a și emis o factură care a fost trimisă spre decontare firmei Acomin.

După această întrerupere, lucrările au fost continuate, se spune că cu materiale bune, și li s-a impus atunci să refacă fațada de nord și să o regletuiască și să o rezugravească, deoarece vopseaua de zugraveală care s-a dat, la prima ploaie s-a scurs.

La a doua oprire a lucrărilor, contractul a expirat, termenul contractual fiind octombrie 2020 și lucrările s-au sistat în ianuarie 2021. De atunci, la sesizările repetate, pentru că plouă în continuare peste tot, Primăria a chemat firma constructoare, ca să facă unele remedieri în continuare la pluvialele de la scări, pentru că existau infiltrații.

La scara a doua, de exemplu, au mascat pluvialul și locatarii au fost fericiți că în prima lună nu a plouat înăuntru și după ce s-a îmbibat vata care a fost pusă pentru izolație la mascare, apa a ieșit la baza tubului pluvial, în apartamente. La apartamentul de la scara 1, a plouat din tavan în dormitor, hol, baie și debara. La scara 3, infiltrații au fost pe tot peretele comun debaralei și s-a format mucegai (actualmente, deși a fost remediat, tavanul iarăși are infiltrații și a început să se exfolieze zugrăveala). Toate aceste infiltrații s-au întâmplat în luna iulie a acestui an.

Asociația a ajuns în situația de forță majoră pentru că trebuie să își facă singură remedierile, dar Primăria fiind în litigiu cu executantul, lucrările au intrat în conservare, neputându-se interveni, dar acest lucru trebuie facut, deoarece deja proprietarii sunt în situația de a se muta pentru că nu se mai poate locui, luându-se curentul și dupa remedierea pe care a facut-o Acomin-ul dupa așa-zisa vandalizare. În luna mai a acestui an, au intrat niște copii pe terasa blocului de la scara 1 și au desenat ușile și au împlântat niște bolțuri în bucăți de polistiren existente pe terasă (terasa a fost plină de resturi de materiale de la constructor, care le-a lăsat pe bloc, ca și schela, și au fost duse către finalul lunii iulie, abia după sesizările făcute de asociație catre Acomin).

Acomin nu a predat cheile de la terase și intrările în bloc unei persoane autorizate din conducerea blocului, cu proces verbal de predare-primire. Muncitorii care s-au ocupat de montarea ușilor au dat cheile unui fost intendent al blocului, ușile au rămas deschise.

În 29 iulie, am făcut sesizare la Primărie și i-am întrebat cum se poate remedia situația aceasta de forță majoră și acum aștept răspuns. În 7 iulie, Primăria a facut o relicitație pentru terminarea restului de lucrări și ni s-a spus că nu s-a prezentat nimeni la licitație, decât tot firma Acomin, cea care a executat înainte. Și acum, după ce au venit ploile și furtunile și blocul este foarte afectat, fiind infiltrații puternice, nimeni nu dă nicio soluție și trebuie să ne descurcăm singuri, pe banii noștri. Dar, dacă facem pe banii asociației, noi riscăm să nu ne recuperăm banii și, în același timp, să plătim și lucrările prost executate de până acum. În momentul acesta suntem disperați, nu știm ce să mai facem și Primăria ne pasează dintr-o parte într-alta fără să ne dea o soluție. Primăria ar trebui să găsească o soluție tehnică, nu să ne lase așa, să ne plouă în case și să ne spună să ne fixăm noi șorțurile de tablă de pe atice, care pică la fiecare rafală de vânt. V-am chemat insistent din speranța că situația va ajunge la urechile domnului Boc, ca un SOS, să ne salveze din această situație, fiindcă calitatea vieții dintr-un bloc din zona 1 a municipiului este sub orice critică!”

Înainte de a publica declarația Violetei Siretchi, Ziar de Cluj a solicitat în scris firmei Acomin punctul de vedere asupra situației reclamate mai sus și a declarațiilor președintelui Asociației de Proprietari Bloc Lamă G.

„Referitor la solicitarea dvs, vă comunicăm că deși sunt multe neadevăruri în sesizarea doamnei Siretchi Violeta,

nu considerăm oportun să vă transmitem un punct de vedere al SC ACOMIN SA, deoarece există un litigiu pe rolul Tribunalului Hunedoara”, ne-au transmis astăzi reprezentanții Acomin.

Ziar de Cluj a trimis și Primăriei Cluj-Napoca sesizarea Violetei Siretchi, rugându-i pe reprezentanții municipalității să ne informeze care este rezolvarea Primăriei, pentru a se depăși situația problematică în care se găsesc locatarii blocului Lama G.

I-am întrebat pe oficialii municipalității și care sunt cauzele pentru care s-a ajuns în această situație și care este termenul prognozat pentru finalizarea reabilitării termice a blocului.

Vom reveni cu răspunsurile Primăriei conduse de Emil Boc, imediat ce le vom primi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *