Focus

Lista instituțiilor de stat din Cluj, care țin „la secret” averile șefilor

Scris de 1,205

Regia Autonomă a Domeniului Public, Regia de Termoficare, Compania de Apă Someș, Filarmonica sunt doar câteva din instituțiile din Cluj care nu fac publice, pe site, declarațiile de avere și se ascund sub posibilitatea afișării declarațiilor la avizierul instituției.

Legea spune că funcționarii publici sunt obligați să își facă publice declarațiile de avere: “declarațiile de avere și de interese se depun în termen de 30 zile de la data numirii sau alegerii în funcție, ori de la data începerii activității”. Teoretic, acest lucru este valabil pentru toți cei plătiți din banul public, practic, fiecare face cum și ce vrea.

În Cluj, unele direcții, regii și companii de stat nu s-au sinchisit să publice declarațiile de avere ale șefilor și ale niciunui subordonat. Directorii respectivelor instituții, dacă sunt întrebați de presă de ce contribuabilii nu pot vedea veniturile și averile celor care își iau salariile și din contribuțiile lor, vin rapid cu scuza: sunt afișate la avizier. Numai că cetățeanul simplu dacă vrea să vadă cât sunt de bogați sau de săraci angajații din instituțiile de stat nu va merge la avizier. Și să presupunem că va ajunge acolo, s-ar putea lovi de un portar aprig, care nu lasă să treacă pe nimeni fără acordul directorului. Așa se întâmplă la Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca. Declarațiile de avere nu sunt afișate pe site, directorul tehnic, Ioan Morocăzan spune că sunt puse la avizier, dar la avizier nu se poate ajunge fără acordul directorilor. Și cum șefii RADP Cluj-Napoca sunt mai mereu în ședințe sau nu răspund la telefon, șansele ca averile lor să le afle muritorul de rând sunt minime. La solicitările presei, reprezentanții RADP răspund în termenul legal, așa că mai avem de așteptat cel puțin trei săptămâni până când ne vor comunica declarațiile de avere ale șefilor.

La Regia Autonomă de Termoficare ne lovim de aceeași situație. Pe site nu sunt afișate declarațiile de avere. S-au mulțumit să posteze doar lista directorilor: Miron Emil – director general, Moldovan Ioan – director economic, Cupsa Emil Dan – director dezvoltare, Tătaru Cătălin Camil – director producție.
Reprezentanții regiei spun că declarațiile de avere sunt afișate la avizier, unde pot fi consultate de cetățeni.
„Pe site nu cred că le avem, pot fi consultate la sediul regiei. Chiar în față, unde este casieria, este și un avizier, unde pot fi consultate”, precizează reprezentanții RAT Cluj-Napoca. Totodată se arată dispuși să ne transmită declarațiile prin e-mail, „cât de repede posibil, că doar sunt publice, nu e niciun secret”.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca nu are secțiune “declarații de avere”, deși site-ul a fost nu demult modernizat. Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca nu și-a făcut publică niciodată declarația de avere și sfidează legea fără niciun fel de problemă. Poate, la fel ca și în cazul altor instituții, companii și regii de stat, declarația sa de avere este pusă la avizier, așa că cetățenii curioși nu au decât să se deplaseze, iar jurnaliștii să trimită solicitare pentru a afla ceva care trebuie să fie la vedere.

Nici Compania de Apă Someș S.A. nu a catadicsit să afișeze declarațiile de avere ale șefilor: Ciatarâş Dorin – Marcel – director general, Filip Rodica – director economic, Iacob Mihai – director dezvoltare, Neamțu Călin Vasile – director producție, Marian Eugen – director coordonator sucursale.

Pe lista instituțiilor de stat fără declarații de avere la vedere se află și Teatrului Național Cluj, pe al cărui site nu este afișat nimic la această secțiune. Nu știm cât de bogați sau de săraci sunt artiștii, conduși de managerul Mihai Măniuțiu, directorul economic Maria Patachi, directorul artistic Ștefana Pop-Curșeu și directorul tehnic Constantin Pojonie.

La Filarmonica de Stat nu există secțiunea „declarații de avere”, nici măcar secțiunea conducere. Așa că simplul cetățean nu află mai nimic de pe site-ul Filarmonicii. De precizat că anul acesta, Filarmonica de Stat a primit, din bugetul județului, un fond uriaș, 24 milioane lei. Din totalul sumei, 22 milioane lei sunt numai pentru salarii. Cum s-a ajuns la această sumă uriașă în comparație cu alocările pentru celelalte instituții este clar: Filarmonica a câștigat o majorare salarială de 20%, după ce și-au cerut drepturile în instanță, apoi Guvernul Grindeanu a dat creșteri salariale de 50% pentru artiști. Așa au ajuns cei 170 de artiști din Cluj să beneficieze de o majorare a veniturilor cu 70% în decurs de un an.

La Teatrul Maghiar de Stat, averile sunt publicate „pe sărite”. De exemplu, directorul general Gabor Tompa nu și-a publicat declarația pe anul 2015 și nici pe 2014. Doar declarația pe 2013 este postată pe site. Același lucru este valabil și pentru colegii săi, care și-au făcut publice averile doar pe unii ani.

La Casa de Pensii Cluj, declarațiile de avere sunt postate pe site, dar ca să afli ce venituri încasează anual șefii și angajații acestei instituții este o adevărată provocare. Trebuie să știi numele directorului, al directorului adjunct și al tuturor angajaților, apoi completezi un mic formular, bifezi anul care te interesează și abia apoi se afișează declarația de avere.
Cei de la Casa de Pensii Cluj sunt zgârciți în informații, chiar și când este vorba despre numele șefilor. Se poate afla cine conduce această instituție doar la categoria „contact”, în rest, la categoria „conducere” sau “structură organizatorică” sunt scrise doar funcțiile, nu și numele.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 22 hours Politica
    ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
  • Acum 23 hours Justitie
    ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
  • Acum 1 day Politica
    SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
  • Acum 1 day PubliNews
    Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
  • Acum 1 day Eveniment
    Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
  • Acum 1 day Politica
    Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
  • Acum 1 day Rautacisme
    Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
  • Acum 1 day Rautacisme
    Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
  • Acum 1 day In vizor
    Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
  • Acum 1 day Eveniment
    A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
  • Acum 1 day Eveniment
    Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
  • Acum 1 day In vizor
    Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
  • Acum 1 day Din oras
    DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE