Tot căutând și cotrobăind prin maldărul de acte oficiale și documente ale administrației clujene, ce-i drept – care se regăsesc online, am fost nevoiți să surprindem – nu fără o doză cuvenită de emoție și încântare, că toate aceste “informări de presă“, “anunțuri oficiale“ și “înștiințări“ au o poetică a lor aparte, și anume: lipsa de conținut, de substanță. Comunicatele de presă ale administrației clujene se constituie într-un sistem distinct, al unor înșiruiri de cuvinte fără rost: acestea spun ceva, dar în același timp – nu spun nimic ori se feresc să transmită toată informația de care dispun. Așa ia ființă limbajul “de lemn“, care comunică ceva, dar în același timp ascunde.
Acest tip de comunicate trebuie citit, cu precădere, printre rânduri:
″Președintele Consiliului Judetean, domnul Alin Tișe, a semnat certificatele de urbanism necesare în vederea demarării procedurii de…″ – remarcați tonul “oficial“, care anunță bucuria – hârtiile alea nespus de prețioase au fost, în sfârșit, “semnate“. Dar aceasta nu e tot: ele sunt “necesare“ pentru “demararea procedurii“ de… Subiectul anunțului este prefigurat de o bucurie: aceste acte de mare însemnătate au fost semnate, iar “demararea procedurii“ se va împlini și ea, dar mai tărziu, în viitor…
″Reamintim faptul că, în cadrul ședintei ordinare a deliberativului clujean din cursul lunii februarie a.c., plenul reunit a votat, în unanimitate, propunerea președintelui Alin Tise privind demararea a trei noi proiecte cu finanțare europeană…“ – la o ședință “ordinară“, adică dintr-o zi oarecare, plenul reunit a votat “în unanimitate“. Asta da izbândă, un adevărat exemplu al bunei înțelegeri, al unirii în cuget și simțire a administrației. De ce să pierdem din ceea ce am câștigat bun în comunism: votul în unanimitate. Ce mai contează subiectul, cu atât mai mult cu cât e vorba de “finanțare europeană“, votați fraților în unanimitate.
„Mă bucur că am reușit să rezolvăm o problemă ce afecta negativ de prea mult timp viața locuitorilor din Salicea și că putem să le dăm o veste foarte bună. În contextul în care executantul a primit deja ordinul de începere a lucrărilor, în perioada următoare, într-un interval de timp pe care ni-l dorim a fi cât mai scurt, locuitorii satului Salicea se vor putea bucura de apa de calitate precum și de toate beneficiile care decurg de aici”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe. – da, bucuria este personală, a domnului Alin Tișe, dar iată că vine și “vestea bună“. “Ordinul“ a fost dat de tovarășuʻ, prin urmare, problema e ca și rezolvată. “În perioada următoare“ (deși nimeni nu poate ști când), “într-un interval de timp pe care ni-l dorim a fi cât mai scurt“ (observați tonul aproape impersonal, rece), de bucuria lui Alin Tișe de-acum, se vor molipsi și locuitorii comunei, dar mai târziu. Alin Tișe se bucură că a scăpat de problemă acum, dar cei din Salicea se vor bucura “de toate beneficiile“, chiar dacă cine știe când.
„Este o mare reusita pentru judetul Cluj intrucat vorbim de nu mai putin de 80 de milioane de euro, bani europeni, ce vor fi folositi la reabilitarea in profunzime a aproximativ 100 de km de drumuri judetene. Ma bucur ca la finalul a aproape doi ani de eforturi intense si dupa depasirea a numeroase obstacole, legate in special de intabularea drumurilor, am obtinut aceasta finantare extrem de consistenta. In acest fel, economisind banii pe care altfel ar fi trebuit sa ii cheltuim din bugetul judetului, vom putea aloca sume suplimentare continuarii marilor proiecte de dezvoltare a judetului si demararii unora noi“ a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise. – Ce bine că există și bani europeni, aceștia acoperă prăduirea fondurilor bugetare și constituie “o mare reușită pentru județ“, altfel era vai și amar de noi. Banii europeni vor fi folosiți la “reabilitarea în profunzime“ a kilometrilor de drumuri. Da, deoarece drumurile pot fi reabilitate și superficial, dar din 80 de milioane – le reparăm “în profunzime“. Dar “după eforturi intense“ ( în ce o fi constând aceste eforturi – în discuții prin comisii la un păhărel?) și “după depășirea a numeroase obstacole“ (probabil s-au luptat ca-n junglă pentru bani europeni, care pe care, altfel cum putem înțelege depășirea numeroaselor obstacole?), după toate acestea, în sfârșit, au semnat ceva. Ba nu, e vorba de o sumă “extrem de consistentă“, care explică eforturile și obstacolele care s-au ivit. Iar dacă nu erau banii europeni, “altfel ar fi trebuit să îi cheltuim din bugetul județului“ – aveți noroc cu noi, cu tovarășii, că dacă nu obțineam fonduri europene, vă prăduiam și mai rău. În schimb, vor fi “demarate“ alte învârteli.
Totul rezidă la noi în pix și hărtie, proiectele sunt pe hărtie, proiectele doar se semnează, totul abia începe să se contureze, demarăm proiecte, dar nimeni nu e responsabil de execuția la termen ale acestora. Viitorul va fi luminos, acum abia punem prima cărămidă la construcția lui. Odinioară construiam în comunism, acum construim pe bani europeni. Fără sfârșit…