Din oras

Liceele confesionale din Cluj: Unde sunt formați viitorii preoți sau pastori?

Imaginea preoților a avut mult de suferit în ultimii ani, dar în ciuda acestui fapt numărul bisericilor este în creștere. Scandalurile de corupție și pedofilie au șubrezit imaginea celor care au ales să îmbrace haina preoțească. Cu toate acestea, interesul tinerilor pentru liceele confesionale a rămas ridicat.

În Cluj sunt șase licee care acoperă principalele confesiuni din oraș: Seminarul Teologic Ortodox, Liceul Greco-Catolic ”Inochenție Micu”, Liceul Unitarian „Janos Zsigmond”, Liceul Teologic Baptist ”Emanuel”, Liceul Teologic Reformat, Liceul Teologic Adventist ”Maranatha”.

Tinerii care își doresc să devină elevi ai acestor licee în clasele care pregătesc viitori preoți trebuie să știe că există probe de admitere. Ei trebuie să dețină cunoștințe biblice ce vor fi testate în cadrul unei probe scrise. De asemenea, unele dintre aceste licee au introdus și o probă orală în cadrul căreia candidaților le sunt testate dicția sau aptitudinile muzicale.

Seminarul Teologic Ortodox

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca îsi desfășoară activitatea începând din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român din Cluj (1924-1952), în incinta Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului. Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice și al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Clujului.

Dintre toate liceele confesionale, cea mai complexă admitere este la Seminarul Teologic. Acest lucru se datorează faptului că sunt și mai mulți doritori. Probabil mașinile de lux și averile unor înalți prelați ortodocși îi face pe mulți tineri să fie atrași de haina preoțească.

Candidații vor trebui să treacă de mai multe probe de aptitudi. Aceștia trebuie să recite rugăciuni, să interpreteze cântece bisericești și patriotice și le va fi verificat auzul muzical. O altă probă este cea scrisă în cadrul căreia candidaților le sunt verificate informațiile dobândite în timpul orelor de religie.

Cei mai buni 28 de candidați vor forma clasa de liceu din care vor fi aleși viitorii preoți ortodocși.

Liceul Greco-Catolic ”Inochenție Micu” Cluj-Napoca

Scopul liceului Greco-Catolic este ca elevii să primească în acest liceu o educaţie integrală, umană, spirituală şi intelectuală, întemeiată pe iubire fată de Dumnezeu şi semenii noştri. La ora actuală, liceul este singurul liceu greco-catolic de pe teritoriul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla şi de pe raza Inspectoratului Școlar Judeţean Cluj.

Absolvenții de gimnaziu care își doresc să devină elevii acestui liceu trebuie să susțină o probă scrisă și una orală ce constă într-un interviu sau colocviu.

Liceul Unitarian „Janos Zsigmond”

Liceul Unitarian reprezintă cea mai veche instituţie din Cluj şi constituie cetatea spirituală a unitarismului în decurs de mai mult de patru secole. La profilul teologic liceul are alocată o clasă în limba maghiară.

Admiterea constă într-un interviu sau colocviu, evaluat cu calificativ: “admis” sau “respins” și o probă scrisă de verificare a cunoştinţelor religioase, cu durata de două ore.

Liceul Teologic Baptist ”Emanuel”

Formarea de oameni care să îl cunoască pe Dumnezeu prin studierea Scripturii, creației și culturii, cu un caracter zidit pe valorile creștine cu înalte competențe acedemice și culturale pentru a putea fi integrați și reprezentativi în familie, biserică și societate.

Pentru admiterea la acest liceul absolvenții de gimnaziu vor susține o probă orală sub forma unui interviu.

Liceul Teologic Adventist ”Maranatha”

Această instituție cu profil unic în Transilvania de Nord se află într-o zonă liniștită a cartierului Mănăștur, în imediata apropiere a pădurii Făget. Începând cu anul 1992, în primul liceu adventist din România au primit cea mai bună educație creștină sute de elevi, din Cluj-Napoca dar și din alte zone ale țării. Liceul propune o clasă cu 25 de elevi, însă pentru anul școlar 2019-2020 s-au ocupat doar 13 din aceste locuri.

Tinerii absolvenți ai clasei a VIII-a cre doresc să se înscrie la acest liceu vor susține o probă teoretică din cunoștințe biblice.

Liceul Teologic Reformat

Propune o clasă cu 28 de locuri, învățământ în limba maghiară. Școala dispune de toate conditiile- bază materială şi resurse umane calificate- pentru ca elevii să poată să înveţe temeinic şi să-şi dezvolte competenţe şi atitudini ce ii vor permite să funcţioneze cu succes, ca adult, într-o societate democratică.

Admiterea la acest liceu constă într-o probă orală și una scrisă susținute în limba maghiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *