In vizor

Liberalii vor să schimbe directorimea pesedistă de la Transelectrica. Claudia Anastase se supără, chiar dacă și ea a fost numită politic. Sau transpartinic, cum vreți, la influența lui Ucu Rus

În plină pandemie, sindicatele acuză politizarea Transelectrica. Astfel, angajați din cadrul Transelectrica susțin că intenția privind desființarea sucursalelor regionale este una evidentă: „Vor să-i dea afară pe directorii incomozi și să-i schimbe cu oamenii PNL!” În decembrie 2019, Cătălin Nițu, unul dintre liderii PNL Sector 3 București, a fost numit director general la una dintre cele mai mari companii publice. În acest răstimp, tot mai multe voci deconspiră mecanismul de politizare pe față, iar asta întrucât vor „să aducă pilele politice pe funcții create pentru ele”.

Companie de stat, Transelectrica este operatorul național de transport al energiei electrice din România și deține monopolul pe piața energiei la capitolul transport, cu afaceri de jumătate de miliard de euro pe an.

Fiecare investiție, salariu, primă, spor, delegație ori bonus de performanță se regăsesc în tariful din facturile noastre. 

În vreme ce angajații din energie sunt izolați la locurile de muncă de la sfârșitul lui martie, șefii din Transelectrica vor să desființeze cele opt sucursale regionale de transport ale companiei.

 Atât angajați ai companiei de transport a energiei electrice, cât și sindicaliști susțin că acțiunea de desființare a sucursalelor este una ilegală, întrucât încalcă decretul președintelui din 16 martie 2020, precum și prevederile Ordonanței Militare nr. 4. 

Decizia are și un caracter politic, susțin angajați din Transelectrica, după cum arată Libertatea.ro

Din decembrie anul trecut, director general a fost instalat Cătălin Nițu, membru în echipa de conducere a PNL Sector 3. 

„El vrea, de fapt, să-i dea afară pe directorii incomozi, pe care să îi înlocuiască cu oameni ai Partidului Național Liberal, simulându-se totodată necesitatea reorganizării sucursalelor”, susțin oameni din interior, citați de Libertatea. 

Sucursala din Cluj, sub riscul iminent al desființării

Bucureștiul reclamă „fragmentarea actului decizional”. Săptămâna trecută, cele opt sucursale de transport au primit o notă din partea Directoratului Transelectrica, în care li se reproșează că sunt ”ineficienți” și ”neproductivi” și, prin urmare, au nevoie de o schimbare. 

„La nivelul sucursalelor de transport, se constată ineficiența activității prin fragmentarea actului decizional (existența a patru funcții de conducere la nivelul fiecărei ST), ceea ce conduce la un nivel nesatisfăcător al productivității muncii. (…) 

Se desființează următoarele sucursale: Bacău, București, Cluj, Craiova, Timișoara, Constanța, Sibiu, Pitești”, se arată în nota trimisă șefilor din sucursalele de transport, notă ce a ajuns și în posesia ziarului Libertatea.

 Decizia va fi luată la sfârșitul lui mai, în AGA 

În urma centralizării și desființării celor 32 de posturi, ar urma să fie create noi structuri organizatorice. Nu li se va mai spune ”Sucursale de Transport”, ci se vor numi ”Unități Teritoriale de Transport” și vor avea un singur manager. 

„Chiar dacă ședința AGA este programată pe data de 28 mai, demersul directoratului a pornit în această vreme în care interdicțiile pentru astfel de manifestări vizează toți actorii dintr-o ecuație”, spun angajații.

În decretul președintelui din 16 martie 2020, la art. 35, scrie că ”se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective pe perioada stării de urgență”.

Mai mult, articolul 36 din același decret precizează că ”pe perioada stării de urgență se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă”. 

Sindicatele sunt împotriva desființării sucursalelor 

Într-un document trimis președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și lui Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, sindicaliștii susțin că nu a existat niciun studiu sau control care să ateste că activitatea sucursalelor este ineficientă. 

„Suntem total surprinși cum directoratul companiei are preocupări privind reorganizarea activității când întreg sistemul energetic național se află în STARE DE URGENȚĂ sub incidența ordonanțelor militare cu tot personalul operativ aflat în stare de izolare la locul de muncă, în condiții neadecvate cu paturi amplasate în spații tehnologice (înguste, urât mirositoare și zgomotoase) fără a putea beneficia astfel de odihna necesară și cu mari dificultăți datorate lipsei sau frecvenței logistice necesare și potrivite preparării hranei, a menținerii unei igiene personale adecvate (lipsă frigidere, dușuri, kit de igienă personală). Am considerat că cel mai important lucru în acest moment este să asigurați funcționarea SEN cât și minimumul necesar de confort pentru tot personalul, așa cum ați promis, dar de fapt intențiile dumneavoastră sunt total diferite”, se mai arată în actul citat. 

Reorganizare fără consultarea sindicatelor

 ”Nu cred că este oportun, în această perioadă de pandemie și cu ordonanțe militare, să se procedeze la reorganizare. Reorganizarea a demarat fără consultarea sindicatelor, așa cum prevede Legea 467/2006, și a prevederilor contractului colectiv de muncă. În loc să ne preocupăm de ceea ce înseamnă buna funcționare a sistemului energetic național, avem alte obiective la momentul ăsta”, a declarat, pentru Libertatea, Nicolae Buzea, președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate ”Univers”. 

Ce spun cei vizați? Un procent important din activitatea fiecărei sucursale ar fi mutat la București.

”Centralizarea presupune concentrarea mai multor activități pe care le derulează în prezent sucursalele la executivul companiei: investiții, mentenanță, serviciul tehnic, achiziții publice, resurse umane și juridice. Dacă ar fi să cuantificăm aceste servicii în total volum activitate al sucursalei, ar pleca 80% din activitatea sucursalelor”, a declarat, pentru Libertatea, Claudia Anastase, directorul Sucursalei de Transport Cluj. 

„E vorba despre plecarea serviciilor-suport pentru a-ți desfășura tu activitatea de bază în sucursală”, a declarat Claudia Anastase, directorul Sucursalei de Transport Cluj.

Marea supărare a celor din sucursalele regionale ar fi, însă, faptul că cei de la centru nu au efectuat nici un control, din decembrie până acum, ca să constate ineficiența despre care vorbesc în nota de desființare a acestora.

”Ar fi trebuit să existe o lucrare care să ducă la aceste rezultate. Pe seama unei astfel de lucrări ai putea să te poziționezi, ai putea să reacționezi cumva. Or, câtă vreme nu a apărut o astfel de calculație, indiciile noastre, ale celor care conducem sucursalele în momentul de față, ne duc la rezultate contrare acestei decizii”, mai spune Anastase. 

Ioan Boța, director al Sucursalei de Transport Sibiu, este mai tranșant. 

„Chestia asta este făcută pentru a desființa niște posturi de conducere. Și e cu direcție asupra unor directori care au altă coloratură politică sau sunt incomozi”. 

Acesta mai spune că s-au cerut explicații într-o videoconferință, săptămâna trecută. 

”Am cerut explicații și am fost reduși la tăcere. Ni s-a spus că așa ceva nu discutăm în videoconferință”, mai spune Ioan Boța. 

O conducere PNL 

”Întregul board de conducere al companiei este PNL sau are afinități cu PNL, iar ei acum încearcă să își impună oamenii în funcții. Pe unii dintre directorii de sucursale i-au chemat la București, într-o ședință, și le-au spus să își dea demisia. Oamenii nu au vrut. Prin urmare, se desființează sucursalele regionale, iar managerii care vor fi puși pe funcție vor fi de-ai lor”, susțin mai mulți angajați din structura centrală a Transelectrica, sub protecția anonimatului. 

Directorul general Cătălin Nițu nu a putut fi contactat pentru obținerea unui punct de vedere. Libertatea l-a căutat pe Adrian Goicea, care este șeful Consiliului de Supraveghere (CS) din Transelectrica. 

Adrian Goicea: Nu este vorba despre reorganizare pe criterii politice

El susține că măsura desființării sucursalelor regionale de transport are la bază motive serioase. De asemenea, susține că factorul politic nu are nici o implicare în reorganizarea companiei. 

„Sub nici o formă nu este vorba despre reorganizare pe criterii politice! Nu ne jucăm cu așa ceva!”, Adrian Goicea, șeful Consiliului de Supraveghere din Transelectrica

”Când companiile mari consideră că o structură nu mai corespunde complet și vor s-o îmbunătățească, o fac. Deci, e un proces firesc. S-a gândit mult măsura, s-a gândit ca lumea și vă asigur că este o măsură rațională și nu vedem de ce ar fi atacată și de ce ar deranja pe cineva”, susține Adrian Goicea.

Întrebat câți oameni vor fi dați afară și cine a realizat evaluările din care a reieșit că aceasta este o măsură bună, șeful CS al Transelectrica nu a putut oferi prea multe date.

”E o restructurare care duce la optimizarea fluxului. La baza lor stau toate mijloacele prin care s-a controlat activitatea lor, deci inspecții, studii, evaluări, simulări. Deci totul este în regulă. N-a venit peste noapte treaba asta”, mai spune Adrian Goicea 

 

 

sursa: libertatea.ro

featured image: zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *