In vizor

Legea care aprobă contractul de finanţare pentru Spitalul Regional Cluj, adoptată de Camera Deputaților. Scenariu optimist: Noul spital va oferi servicii medicale calitative în 2030

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea privind aprobarea contractului de finanţare a Spitalului Regional de Urgenţă  (SRU) Cluj dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg la 15 noiembrie 2021. Propunerea urmează parcursul birocratic legislativ și trebuie să fie votată de Senat, în calitate de for decizional. Prin 2030, Clujul ar putea dispune de un spital de urgență nou, cu impact regional. 

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare aprobarea Contractului de finanţare (Spitalul Regional de Urgenţă Cluj) dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg la 15 noiembrie 2021.

Conform contractului de finanţare, împrumutul B.E.I. în valoare de 305 milioane euro reprezintă aproximativ 67% din costul net aferent obiectivului Spital Regional de Urgenţă Cluj, după cum informează news.ro

Diferenţa de aproximativ 150,4 milioane euro (33%) din costul total net, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se vor asigura de partea română din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Proiectul va fi realizat pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020-2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanţare. Conform contractului de finanţare, împrumutul poate fi tras în maxim 30 de tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 10 milioane euro.

Implementarea Proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de agenţie de implementare (Promotor), acestuia delegându-i-se întreaga autoritate şi responsabilitate privind realizarea Proiectului şi utilizarea fondurilor alocate. Ministerul Sănătăţii va implementa Proiectul printr-o Unitate de implementare constituită în cadrul acestuia. Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii vor încheia un Acord Subsidiar, prin care vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor Contractului de finanţare şi realizarea Proiectului.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, Senatul fiind for decizional pe această propunere legislativă. 

 

2030 – Clujul ar putea beneficia de servicii medicale de nivel european

 

După ani de discuții cu iz electoral, proiectul SRU Cluj a fost aprobat de Guvern. Dar mai e mult până departe. Cam până prin 2030, potrivit celor mai optimiste scenarii. 

Sunt convinsă, mă rog, că termenul de execuție ar fi 7 ani de zile. Acesta este termenul de execuție al Spitalului Regional. 

Eu cred că până în 2030, cel târziu, îl vom vedea și funcțional”, a declarat recent Maria Forna, lidet TNL Cluj și fost candidat penelist pentru funcția de Prefect de Cluj.

Deși sunt la guvernare din noiembrie 2019, iar la nivel de Cluj, PNL-iștii sunt la butoane din 2004 = 18 ani, proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj este rostogolit undeva spre anul 2030.

Este adevărat. Acest proiect a trenat foarte mult timp.

Este inexplicabil de ce proiectul a trenat atâția ani de zile.

Dar, repet, cred că, cu acest contract semnat și avizat de către Guvern, lucrurile vor fi mult mai acelerate”, a mai adăugat Forna.

CITEȘTE ȘI: ȚINEȚI DE VIAȚĂ! Peneliștii clujeni nu au nici o explicație pentru ne-realizarea Spitalului Regional Cluj. DAR: „Eu cred că până în 2030, cel târziu, îl vom vedea și funcțional”

Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou Spital Regional la Cluj, cu un număr de 849 de paturi.

Noul spital va înlocui/prelua în bună măsură rolul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Obiectivul proiectului constă în îmbunătățire calitatății și eficientizarea serviciilor medicale pentru pacienții ce necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.

Spitalul Regional de Urgență Cluj presupune complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă.

Unul dintre termenele de finalizare înaintat este anul 2026. 

Sau 2030.

Sau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *