Focus

Legea Bacalaureatului Special: românii din străinătate vor putea susține BAC-ul în limba română

Românii din străinatate vor putea susține examenul de Bacalaureat în limba română. În acest sens, Legea Educației Naționale nr 1/2011 a suferit câteva modificări, prin care MEN ”poate organiza, anual, un examen de bacalaureat pentru românii de pretutindeni”.

Astfel, elevii români din afara granițelor ”pot să fie înscriși la examenul de bacalaureat din România”, se precizează în textul modificat al Legii educației.

Luni a fost publicată în Monitorul Oficial Legea pentru modificarea art.11 din Legea educației naționale nr.1/2011.

Asa arată textul publicat luni în Monitorul Oficial, care modifică Legea Educatiei: 

 „Articolul 11 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

 Art. 11

(1) Guvernul sprijina invatamantul in limba romana in tarile in care traiesc cetateni de etnie romana, cetateni romani cu domiciliul in acele state sau minoritati vorbitoare de limba romana, oricare ar fi denumirea acestora, cu respectarea legislatiei statului respectiv.

De asemenea, Guvernul poate sprijini infiintarea de unitati scolare, cu predare in limba romana, in conformitate cu legislatia statului respectiv.

(2) Ministerul Educatiei Nationale poate organiza, anual, un examen de bacalaureat pentru romanii de pretutindeni. 

Absolventii de liceu care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) pot sa fie inscrisi la examenul de bacalaureat in Romania.

(3) Lista probelor, continutul programelor, calendarul, metodologia, precum si modul de organizare si desfasurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educatiei Nationale, printr-o metodologie specifica”.

Prin urmare, fie vor putea fi înființate unități școlare, cu predare în limba română, în conformitate cu legislația statului respectiv, fie românii din străinătate vor putea să se înscrie la examenul de bacalaureat în România.

Iată cum arăta textul initial al art 11 din Legea educației naționale, înainte de a fi suspus modificării: 

Articolul 11

(1) Guvernul sprijină învățământul în limba română în țările în care trăiesc români, cu respectarea legislației statului respectiv.

(2) Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Institutul Limbii Române, poate organiza unități de învățământ cu predare în limba română pe lângă oficiile diplomatice și instituțiile culturale ale României în străinătate, poate susține lectorate în universități din străinătate, precum și cursuri de limbă, cultură și civilizație românească.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, insa detaliile cu privire la modul de desfășurare a probelor Bacalaureatui special vor fi cunoscute după ce va fi publicată metodologia specifică stabilită de catre Ministerul Educatiei. 

Legea a fost initiata de fostul ministru al Educatiei, Liviu Marian Pop, care in luna octombrie (dupa ce proiectul trecuse deja de prima camera) nu stabilise daca Bacalaureatul pe care il propune va fi identic cu Bacul din Romania sau va avea examene diferite, nici daca se aplica si copiilor romani din scolile europene sau nu. 

Tot luni, în Monitorul Oficial a fost publicat și Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis pentru promulgarea noii legi.

În plus, în luna august a acestui an a fost publicat Ordinul nr 4830/2018 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2019.

Astfel, calendarul desfășurării Examenului de Bacalaureat 2019 a fost publicat, iar modificările aduse art 11 din Legea educației naționale ar trebui să vină în sprijinul românilor absolvenți de liceu care locuiesc pe teritoriul altor state. Aceștia urmează să poată susține examenul maturității fie în unități școlare speciale, pe teritoriul statului în care se află, fie vor putea da Bac-ul în limba română în propria țară.  

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *