Eveniment

Lege adoptată de Camera Deputaților: Romii vor putea fi inspectori şi mediatori şcolari

Scris de 460

Romii care aparţin grupurilor sociale marginalizate pot fi inspectori şi mediatori şcolari, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de plenul Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 233 de voturi “pentru”, 3 voturi ‘împotrivă’ şi 61 de abţineri.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 în sensul includerii în structura inspectoratelor şcolare a unor inspectori proveniţi din grupurile marginalizate din punct de vedere social – romi, precum şi al stabilirii unor condiţii specifice pentru ocuparea funcţiei de mediator şcolar în comunităţile cu populaţie majoritară de etnie romă, prin excepţie de la reglementările generale.

“În structura inspectoratelor şcolare sunt cuprinşi şi inspectori şcolari pentru problemele copiilor şi tinerilor proveniţi din medii socio-economice dezavantajate şi/sau din grupuri marginalizate din punct de vedere social – romi. Inspectorii şcolari pentru copii şi tinerii proveniţi din grupuri marginalizate din punct de vedere social – romi sunt numiţi respectând procedurile legale în vigoare, cu consultarea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale”, prevede un amendament care aparţine deputatului minorităţilor naţionale Cătălin Manea.

Potrivit proiectului, pentru funcţia de mediator şcolar, una dintre condiţiile necesare este absolvirea cu diplomă de licenţă cu specializarea asistenţă socială sau absolvirea cu diplomă de bacalaureat a liceului pedagogic, specializarea mediator şcolar, ori absolvirea cu diplomă de bacalaureat a oricărui alt profil liceal, urmată de un curs de formare profesională cu specializarea mediator şcolar, recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Se face excepţie de la această prevedere, pentru funcţia de mediator şcolar, “în comunităţile cu populaţie majoritară de etnie romă unde nu există mediator şcolar care să îndeplinească condiţiile de studii prevăzute de lege – absolvirea minim a clasei a XII-a/XIII-a, fără diplomă de bacalaureat, urmată de un curs de formare profesională cu specializarea mediator şcolar, recunoscut de Ministerul Educaţiei”, prevede un amendament iniţiat tot de Cătălin Manea.

Legea ar urma să intre în vigoare începând cu anul şcolar 2022-2023.

“Proiectul de lege reprezintă un pas extrem de important pentru copiii şi tinerii care provin din medii socio-economice defavorizate din România. Aşa cum ştim cu toţii, potrivit art. 32 din Constituţia Românei, dreptul la învăţătură este un drept constituţional, este un drept garantat de Legea fundamentală a ţării şi care trebuie exercitat de către toţi copiii, indiferent de apartenenţa lor socială sau etnică. De asemenea, potrivit Legii fundamentale, statul are obligaţia de a lua cele mai potrivite măsuri legislative administrative şi financiare pentru asigurarea accesului tuturor copiilor la învăţământ. Pe termen mediu şi lung, acutizarea fenomenului de abandon şcolar în rândul copiilor aparţinând grupurilor vulnerabile, în mod special în rândul copiilor romi, are implicaţii sociale, economice importante”, a declarat, în plen, Cătălin Manea, reprezentant al minorităţii rome în Parlament.

Aproximativ 80% dintre copiii neşcolarizaţi din România sunt copii romi, iar 50% dintre ei merg regulat la şcoală. 25% dintre cei cu vârsta de peste 10 ani nu mai merg deloc la şcoală, iar în privinţa nivelului de studii, doar 9% dintre romi au absolvit studii medii şi doar 0,3% studii superioare, a adăugat deputatul.

“Aşadar, stimaţi colegi, este extrem de important să avem, pe de o parte, în structura inspectoratelor şcolare aceşti inspectori care să se ocupe distinct de problematica copiilor şi tinerilor aparţinând grupurilor vulnerabile, pe de altă parte este imperios necesar ca la nivelul acestor comunităţi extrem de sărace să avem un număr mult mai ridicat de mediatori şcolari, care în opinia mea reprezintă o adevărată instituţie, dat fiind că principala lor sarcină prevăzută în fişa postului este aceea de a aduce copiii la şcoală şi de a-i menţine în şcoală. De cele mai multe ori discutăm despre rata abandonului şcolar şi aproape deloc despre un fenomen cumplit la nivelul României – şi anume numărul extrem de ridicat de copii care au vârsta legală de a fi înscrişi în sistemul educaţional românesc şi care nu merg la şcoală. Vorbim de zeci de mii de copii”, a evidenţiat Manea, care le-a mulţumit co-iniţiatorilor din PSD, PNL, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, AUR, UDMR.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată cu acest proiect.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 4 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 11 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE