In vizor

Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!

DUPĂ PATRU ANI ÎN CARE NU S-A MAI AUZIT NICI UN SUSPIN DINSPRE MUNICIPALITATEA CLUJEANĂ, Planul Urbanistic Zonal de  amenajare a Cetățuii, proiect rezultat în urma unui concurs de soluții din 2019, va fi, ÎN SFÂRȘIT, prezentat în ședința din 30 mai a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.

Despre amenajarea Cetățuii în scop turistic se vorbește din anul 2012. Vorbe multe, fapte zero, dacă nu ținem seama de amenajarea scărilor dinspre Someș. În 2017 (ca să vedeți cât de iute se mișcă Boc de la vorbe la fapte), conducerea Primăriei a anunțat organizarea unui concurs de soluții pentru realizarea unui teatru de vară pe Cetățuie și pentru amenajarea restului zonei. Bineînțeles că nu s-a mai făcut nimic până în 2019, anul în care s-a anunțat câștigătorul concursului ”de soluții”. Nu s-a făcut mai nimic din cauza problemelor juridice legate de terenuri. Ani la rând s-au purtat negocieri peste negocieri și nici în momentul de față nu s-a rezolvat în totalitate situația. Primăria a mai cumpărat cu zeci de mii de euro câte un imobil degradat, a mai pus niște bănci, a mai turnat o găleată de beton pe alei și cam atât. Cetățuia este în continuare degradată, fără căi de acces pietonal amenajate și năpădită de vegetația crescută haotic.

După ani buni de promisiuni și vorbe goale, Primăria a organizat, de abia în 15 noiembrie 2018, o dezbatere publică pe tema amenajării Cetățuii. Clujenii au fost invitați (de formă, ca de obicei) să își spună părerea cu privire la acest demers. După ”dezbatere”, după un an a fost concursul de soluții, s-a desemnat unui câștigător, apoi s-a așternit tăcerea. Se năștea, din vorbele lui Boc, METROUL. Dar cum acesta nu prea se simte bine zilele acestea, Emil Boc a scos de la naftalină ”Cetățuia”. OSĂ o prezinte Comisiei de Urbanism. După care OSĂ vedem. OSĂ vedem în cât timp se vor anunța licitațiile pentru studiu fezabilitate, proiectare și execuție lucrări.

SĂ NU UITAȚI: Aveți Someș navigabil din 2004, prelungire linie de tramvai Cluj-napoca – Florești din 2012, Aquapark din 2008, pationoare în fiecare an, bazile olimpice gonflabile și multe, multe altele.

CITEȘTE ȘI: Boc își ascunde incompetența în spatele concursurilor de soluții: proiecte bombastice, doar pe hârtie

În urma intervențiilor de reamenajare, Cetățuia ar trebui să devină un loc predilect pentru evenimente în aer liber, folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriul stâncos și împădurit.  Proiectul prevede că este obligatorie restaurarea accesului nelimitat prin gangurile celor trei porți ale cetății, iar platoul cetății se va aduce obligatoriu la o formă apropiată de forma istorică originală prin demolarea actualei parcări de autoturisme.

CITEȘTE ȘI: Firma care deține hotelul Belvedere se opune proiectului propus pentru modernizarea Cetățuii: nu vor să renunțe la locurile de parcare

CITEȘTE ȘI: La fel de rurală ca Bonțida, Cetățuia e locația perfectă pentru festivalul ploios

Ansamblul Urban Cetățuia este inițiativa administrației publice locale – Primăria Municipiului Cluj Napoca conform temei de concurs de soluții Amenajarea ansamblului urban Cetățuia organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca împreună cu Ordinul Arhitecților din Romania în cursul anului 2019. ACUM PATRU ANI!

CITEȘTE ȘI: Pe Cetățuie s-a deschis un nou local cu lipici. La desert se servesc specialități de rahat autohton – FOTO

Proiectul a fost întocmit de METAPOLIS Architects, Atelier MASS, Studio de peisaj ANA HORHAT.

Pe baza planului și odată cu aprobarea acestuia, OSĂ se treacă (într-un viitor incert), la întocmirea fazelor subsecvente planificării urbanistice, în vederea implementării măsurilor propuse, se precizează în documentație.

Dar de ce așa de târziu? Pentru că, atât de bun administrator este Emil Boc, atât de grijuliu cu bunul și cu banul public este, încât E BINE SĂ CITEȘTI:

Poveștile lui Boc despre ”amenajarea Cetățuii” se mai lasă cu un gol de 35 de milioane de lei de la bugetul local. Că a avut grijă municipalitatea să nu acționeze când putea achiziționa proprietățile pe bani mai puțini