In vizor

Lara, fetița de 3 ani acționată în judecată de Primăria Cluj-Napoca, în fața instanței: „Mami, îmi este rușine”. Judecător: „Să nu-ți fie frică!”

„Mami, îmi este rușine”, a zis Lara. La Judecătorie s-a făcut liniște totală pentru câteva clipe, când fetița de numai 3 ani stătea fără tatăl ei, lângă avocată, în fața instanței. „Să nu-ți fie frică, pentru că nu ți se va întâmpla nimic rău”, a încercat judecătorul să spulbere teama paralizantă ce a cuprins-o pe Lara. 

Lara, în vârstă de 3 ani, împreună cu tatăl ei, s-au prezentat marți, 1 septembrie, în fața judecătoarei la ora 8.40, răspunzând citațiilor pe care le-au primit amândoi, separat. 

Familia contestă cererea de chemare în judecată a minorei, cât și dreptul Primăriei Cluj-Napoca de a impune așa-numita „taxă de ocupare abuzivă” pe baza unei fișe de calcul cu referire la o Hotărâre de Consiliu Local care a fost anulată de Tribunalul Cluj în 2014 și de Curtea de Apel Cluj în 2015.

CITEȘTE ȘIProtest în fața Primăriei, după ce administrația locală a dat-o în judecată pe Lara, o fetiță de doar 3 anișori

Cu câteva zile în urmă, avocatul acestora a prezentat în scris, după cum a prezentat și marți, în sala de judecată, verbal, Întâmpinarea formulată în apărarea celor doi.

Conform procedurii, judecătoarea a lăsat timp Primăriei să studieze această Întâmpinare și să răspundă la ea, astfel încât pe 27 septembrie se va convoca o nouă înfățișare, informează inițiativa civic-activistă Căși Sociale ACUM! prin intermediul unui comunicat remis Ziar de Cluj

„Să spunem clar: acești copii sunt bineveniți aici!”

Familia a răspuns apelului Judecătoriei, iar în urma acestui fapt s-a creat o stare de fapt care nu ar trebui să vizeze niciun copil din lume. 

Nu se va întâmpla nimic rău, i-a spus judecătoarea, Larei.

Și, într-adevăr, acolo, pe loc, nimeni nu i-a făcut niciun rău. Dar răul s-a comis deja împotriva ei de către autoritățile locale, în afara sălilor de judecată. 

“Mami, îmi este rușine”, a zis Lara, și asta este foarte trist și revoltător.

„Un copil de 3 ani nu avea ce să fi făcut ca să se simtă așa, dar Primăria Clujului face tot posibilul ca Lara și copiii ca ea să nu se simtă bineveniți și doriți în acest oraș. 

Cum ar putea un copil de 3 ani să răspundă întrebărilor Judecătoriei? Cum ar putea să se apere, dată fiind în judecată de o instituție precum Primăria? Mulți ar spune că poate nu ar fi trebuit să se prezinte, pentru că ar fi putut doar tatăl ei să vorbească.

Problema este că Lara a fost chemată în judecată direct și personal, nu prin tatăl ei”

Tot azi, de la ora 8.00, alături de familia Larei, membrii Căși sociale ACUM! au înregistrat o acțiune de protest în fața Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. 

„Am lăsat aceste ”cadouri” acolo în stradă, la intrarea în Primărie de pe Calea Moților.

Mai mulți pantofi erau dedicați nominal primarului, celor doi viceprimari, directorilor executivi și șefi servicii și inspectori de la direcția de patrimoniu și de la direcția de asistență socială, precum și tuturor consilierilor locali PNL, UDMR, USRPLUS și PSD aleși în 2020.

Pantofii care au blocat trotuarul în fața Primăriei pentru câteva minute, fac vizibilă responsabilitatea pe care autoritățile orașului o au în crearea nedreptăților cu care se confruntă Lara.

Și, mai mult, precum relatează S.F., bunicul Larei, pantofii expuși pe trotuar simbolizează situația în care se află copiii din Pata Rât, care sunt marginalizați și nu au acces la o locuință sigură în acest oraș de cinci stele.

Poate mulți alți copii din Cluj se confruntă cu probleme similare: cei care nu au o locuință adecvată în acest oraș bogat, pentru că părinții lor nu câștigă suficient ca să stea în chirie privată sau să cumpere o locuință de pe piață, iar autoritățile clujene le încalcă sistematic dreptul la o locuință socială adecvată”, notează reprezentanții Căși Sociale ACUM!

Joi, 2 septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, pe ordinea de zi se regăsește proiectul de modificare a criteriilor de acordare a locuințelor sociale.

Reprezentanții Căși Sociale ACUM! apreciază că „documentația proiectului relevă faptul că reprezentanta Direcției de Asistență Socială și Medicală și viceprimărița nu au fost de acord cu creșterea punctajului acordat copiilor din dosarele solicitanților de la 2 puncte la 4 puncte per copil. 

Totodată, comisia a refuzat să scoată “ocuparea abuzivă” introdusă local în sistemul de criterii de atribuire de locuințe sociale ca și criteriu de neeligibilitate, chiar dacă asta este un abuz atât față de solicitanți, cât și față de legislația în vigoare”, explică aceștia. 

Povestea din spate, pe scurt

„În Pata Rât, Cluj-Napoca, se află cel mai mare ghetou format în proximitatea unor rampe de deșeuri din Europa. 

În acest mediu inuman, fără locuințe sigure și adecvate, dar și în condiții toxice și periculoase atât pentru sănătatea fizică cât și cea mentală locuiesc circa 1500 de persoane. Majoritatea lor este de etnie romă, și mare parte a lor a fost orientată înspre această zonă în ultimele trei decenii de către Primărie în urma evacuării lor din alte cartiere ale orașului. 

Pe fondul gestionării pandemiei și a politicii de reformă a guvernului Cîțu, criza locuirii și în mod particular problemele cu care se confruntă populația numeroasă din România cu venituri mici se agravează pe zi ce trece nu doar din cauza crizei epidemiologice și economice, ci și a faptului că acest guvern neoliberal (din rețeaua căreia face parte și primarul Clujului) refuză să rezolve marile probleme ale oamenilor de rând, create de regimul capitalist al exploatării și deposedării. 

În 17.12.2010, la vârsta de 11 ani, Sz.D. a fost evacuat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca de pe str. Coastei, împreună cu părinții săi și alături de 350 de oameni evacuați atunci. Familia lui Sz.D. a fost mutată forțat în Pata Rât, într-o cameră din casele modulare pe care primăria le-a oferit ca “alternativă” lângă rampele de deșeuri. 

Acum câteva zile, Darius a împlinit 22 de ani, devenind între timp soț și tată, care nu mai putea să locuiască împreună cu părinții săi și noua lui familie într-o cameră de 16 m². Chiar dacă știa prea bine, că locuirea în mediul toxic din Pata Rât nu este acceptabilă, neavând altă posibilitate (pentru că, chiar dacă lucrează, salariul său nu este suficient pentru plata unei chirii private în oraș, iar de locuință socială nu a beneficiat), a solicitat primăriei să îi dea în chirie una din camerele din modulare care au rămas goale. Cererea lui a fost refuzată. 

După aceste demersuri, în 2019, acesta s-a mutat într-o astfel de cameră ținută goală de primărie, împreună cu fetița lui, Lara, fără contract de închiriere, însă după un an a ieșit și a predat cheia primăriei. 

Procesul împotriva lui și a Laree era deja început de Primărie. În 24.06.2021, Sz.D. și fata lui de 3 ani, au primit încă o înștiințare din partea aceleiași primării, conform căreia el și fiica lui sunt în evidența primăriei că ocupă abuziv un apartament dintr-o casă modulară din Pata Rât. 

Iar în 21 iulie li s-a înmânat o nouă citație de la Judecătorie, datată din 09.07.2021, pentru a se prezenta la înfățișarea din 01.09.2021.

Din cele relatate pe scurt reiese că Primăria Cluj-Napoca încalcă drepturile copilului de două ori: încalcă Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, care prevede dreptul său la un loc sigur în care să locuiască, precum și că “statul trebuie să ajute familiile și copiii care nu-și pot permite acest lucru”. 

În al doilea rând, autoritățile publice locale clujene încalcă prevederile Codului Civil român cu privire la modul în care un minor poate fi introdus în procesele din instanțe. Pentru că toate aceste drepturi sunt încălcate în mod sistematic de către statul român.

În iulie 2021, Căși Sociale ACUM! a lansat o campanie în spațiul social media în care a cerut ca oamenii să posteze imagini cu o inimă din semn de solidaritate cu Lara, însoțite cu hashtagul #DreptatePentruLara! Există și o ramă pentru poze de profil, pe care cititorii acestui articol îl pot folosi în continuare. 

Acționarea în judecată a unei minore de 3 ani de etnie romă nu este o simplă eroare judiciară. Este unul din șirul de momente permanentizate în ultimele trei decenii în Cluj și în România, care au devenit politică și care denotă adânci probleme sistemice, precum rasismul instituțional și politica deposedării de drepturi social-economice, inclusiv cele locative ale oamenilor. Promovați și voi nevoia de a interzice evacuările forțate și de a asigura locuințe sociale adecvate tuturor care au nevoie de ele! Pentru Lara, pentru toți copiii, pentru tineri sau adulți mai în vârstă, pentru o mobilizare atât de necesară a societății civile împotriva abuzurilor puterii”, consemnează Căși Sociale ACUM!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *