In vizor

La Cluj, „Prima Casă” e o garsonieră

Plafonul „Prima Casă” este prea mic pentru prețurile din Cluj. În ciuda speculațiilor precum că programul „Prima Casa” ar fi pe dispariție, Guvernul a aprobat bugetul pentru „Prima Casă” pe anul 2019, doar că raportat la Cluj, bugetul e prea mic raportat la prețurile imobiliare. Dacă anul trecut dura mult să cumperi un apartament cu Prima Casă, anul acesta va fi greu, alegerile se vor face mult mai selectiv.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat că programul „Prima Casă” va fi continuat în acest an, cu un plafon de 2 miliarde de lei, astfel încât să fie accesat doar de cei care au într-adevăr nevoie.

„Ca plafon (pentru Prima Casă – n.red.), am prins cam 2 miliarde de lei, în acest an. Deci, va continua, numai am spus că, în discuţia pe care am avut-o la Banca centrală, pentru a-l face mai social. (…) Până la final de februarie, vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Finanţarea există – a fost bugetat. Programul continuă” a declarat Teodorovici pentru Antena3.

Programul Prima Casă reprezintă una din măsurile anticriză pe care Guvernul României le-a inițiat acum câțiva ani, pentru a putea susține sectoarele economice prioritare ale țării, așa cum este și cazul domeniului imobiliar.

Din cauza prețurile exagerate din județul Cluj, foarte puțini tineri se încadrează în plafonul Programului „Prima Casa”. În Cluj-Napoca apartamentele în cele mai multe cazuri depășesc 66.500 euro, motiv pentru care o mare parte dintre cei tineri nu pot apela la Prima Casa. Fie din cauza salariilor prea mici, fie din lipsa unei completări la suma dată de program. Chiar dacă tinerii din alte orașe cumpără cu Prima Casa, datorită avansului mult mai mic, în Cluj nu e tocmai așa.

„La Prima Casă dobânda fixă este de 2% +Robor 3M. Plafonul maxim pentru un imobil mai nou de 2010 este de 66.500 euro, iar dacă imobilul este mai vechi de 2010 plafonul este de 57.000 euro. Avansul este de 5% comparativ cu un cred imobiliar unde avansul este de 15%” declară pentru Ziar de Cluj, un consilier bancar.

În Cluj-Napoca numărul persoanelor care apelează la programul Prima Casă este mult mai mic față de alte orașe. Cu toate acestea, în Cluj au mai rămas foarte puține fonduri din bugetul de anul trecut.

Sursă foto: blog.storia.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *