Cooltura

La Cinema Dacia din Mănăștur, „Muzicanții din Bremen” te învață să crezi în visele tale!

„Muzicanții din Bremen” coboară în actualitate la Cinema Dacia din Mănăștur, într-o adaptare de Dana Bonțidean a unei piese celebre care, în viziunea acestei artiste, care animă vise și păpuși, copii și adulți, primește un dublu nivel de semnificație, devenind astfel fascinantă pentru toate vârstele și nivelurile de înțelegere.

Jocul, muzica și buna dispoziție ale acestui spectacol îi încântă pe copii pe durata celor 40 de minute cât ține călătoria celor 4 personaje animaliere care se lasă ghidate de instinct și de glasul inimii în drumul lor spre Bremen, unde își doresc să devină artiști. Păpușile sunt dublate de actorii care le dau viața, care sunt aproape tot timpul pe scenă la vedere și care reprezintă alter-ego-uri ale personajelor, uneori vocea rațiunii lor, alteori scufundându-se cu totul în animăluțele care spun o poveste inteligentă și ironică despre viața de adult, prin mijloace ludice.

Măgarul pornește spre Bremen nemulțumit de locul său de muncă în care nu se mai regăsește, care nu îi împlinește aspirațiile, el fuge de ratare și de monotonia unei munci care nu îi pune în valoare talentul, pentru a se redescoperi de fapt pe sine în Bremen, ca artist. O poveste în care se pot regăsi mulți adulți care, prinși în vâltoarea vieții, uită că munca trebuie să presupună, dincolo de recompensa financiară, entuziasm și talent, un perpetuu demers de șlefuire de sine, de schimbare în bine a propriei existențe și a existenței  celorlalți. Tonul optimist și jucăuș al acestei piese le spune adulților că niciodată nu e prea târziu să creadă în visele lor, pentru o schimbare fiind nevoie doar de o inimă bună!

Măgarului i se alătură pe parcurs și alte personaje, simbolice, chiar stereotipice pentru societatea actuală, un câine care se dă mai rănit decât este și o pisică vegană și pițipoancă, preocupată doar de fitness și cure de detoxifiere, chiar și persoanele de vârsta a treia fiind reprezentate prin cocoșul care, deși bătrân, tot se mai dă cocoș, dorind să-i conducă pe ceilalți cu atitudinea celui care le știe pe toate.

Marea calitate a Muzicanților din Bremen ai companiei independente de teatru de păpuși Anima Art este tocmai acest dublu nivel de semnificație. Echilibrul piesei, între mesajele care aprind beculețe în mintea adulților și cele care îi fac să râdă naiv pe copii, este unul foarte fin, balanța înclinându-se ușor spre final către adulții cărora muzicanții din Bremen le oferă o reală metaforă, o pildă de viață.

Sala mare a cinematografului Dacia a fost plină până la refuz duminica aceasta de copii și de părinți, părinții fiind nevoiți chiar să își țină copiii în brațe pentru a putea încăpea cu toții, pentru a putea participa la această călătorie simbolică, cu mic, cu mare, toți cei care au dorit să adauge culoare și basm unei dimineți de duminică.

„Trebuie să crezi în visele tale! Chiar dacă nu e întotdeauna ușor, pentru ca să schimbi în bine viața ta și a celorlalți prin entuziasmul și talentul tău, ai nevoie doar de o inimă bună!”, sună, parafrazat, mesajul acestei piese ieșite din mâna unei artiste care, de peste 25 de ani, bucură sufletele copiilor și ale celor cu suflet de copil pe scena teatrului unde păpușile sunt mereu mai mult decât păpuși.

Prin compania sa independentă, Anima Art, Dana Bonțidean promovează arta animației la un nivel poetic de semnificație, mesajul pieselor sale fiind transmis într-un mod ludic și accesibil, în așa fel încât să îi modeleze pe toți spectatorii care au ocazia ca, timp de 40 de minute, să trăiască sau să retrăiască farmecul și basmul copilăriei.

„Publicul apreciază textul unui spectacol, mesajul. Atunci când ridic un spectacol, eu în primul rând pornesc de la text. Cuvântul, tot ceea ce se spune pe scenă, este foarte important în teatrul pentru copii, eu sunt foarte atentă la ceea ce scriu și am un stil al meu care mi se recunoaște deja și de către colegii mei, și de către public. Mă bucură faptul că foarte mulți părinți care vin la spectacole apreciază textul pieselor.

 «Muzicanții din Bremen» este cel mai bun text al meu, pe care l-am scris și pentru părinți, pentru că copiii vin la teatru însoțiți de părinți, de bunici sau de frații lor mai mari, iar spectacolul trebuie să le placă și acestora.

Publicul are pretenții de la noi, iar noi vrem ca oamenii care vin să ne urmărească duminica să revină și la următoarele spectacole. Colegii mei sunt actori profesioniști foarte talentați și foarte dedicați acestei profesii și cu toții punem suflet în tot ceea ce facem pentru a le oferi copiilor și părinților bucurii prin intermediul acestei arte deosebite care este teatrul de păpuși!”, preciza, pentru Ziar de Cluj, Dana Bonțidean, în cadrul unui interviu acordat în luna mai a acestui an.

„Muzicanții din Bremen” s-a ridicat, cu siguranță, la înălțimea pretențiilor publicului, fiind un spectacol inteligent, copilăros, dar lipsit de naivitate, și glazurat cu mult suflet! E un spectacol care te face să-ți dorești să revii pentru a mai gusta și în alte duminici dulceața copilăriei, întinsă pe pâinea unor gânduri mature!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *