Editorial

LA CE NE TREBUIE NOUĂ VENTILATOARE PULMONARE?

Scris de 367

 

Dacă mai era nevoie de o dovadă a haosului în care se zbate țara asta, avem acordul semnat între ministerul Internelor și Patriarhie, acord care le spune românilor: poate v-am spus până acum să stați în case, dar, no, e sărbătoare, puteți merge până la biserici să luați Paștile, iar polițiștii vor fi distribuitori de lumină.

Acord la care președintele Iohannis răspunde: nu știu ce e în capul nebunilor de Orban și Vela, dar eu vă repet să stați în case, altfel, după sărbători, vom avea înmormântări.

Ca la nebuni: ăia doi semnează un acord cu BOR, de care cică știa și președintele, iar președintele le dă peste bot. Nu-i așa că vă simțiți în siguranță, cu oamenii ăștia la conducere?

În tot acest timp, bolnavii de coronavirus din spitale se descurcă și ei cum pot. Problema e că spitalele sunt în carantină, iar pacienții nu pot primi de la rude, ca de obicei, chestii care lipsesc din spitale: o mască, un spirt, un tifon, din astea. Iar în contextul pandemiei, ar fi foarte greu ca pacienții să primească de la familii ventilatoare pulmonare. Pentru că nimeni nu ține un ventilator pulmonar prin debara. Nici măcar statul român nu deține suficiente ventilatoare.

În toată țara asta sunt 2.653 de paturi la terapie intensivă și 1.361 de ventilatoare mecanice. La ora la care scriu asta, sunt 7.216 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus și 387 de decese, conform grupului de comunicare strategică. Din cei 7216 infectați, 245 sunt la terapie intenisvă.

O să ziceți: bine, mă, suntem ok, avem 2.653 de paturi la terapie intensivă în toată țara și 1.361 de ventilatoare. Chiar credeți că suntem ok, la cât de rapid se răspândește epidemia? Chiar credeți că nu vom ajunge la o criză de paturi la terapie intensivă, ergo la o criză de ventilatoare pulmonare? Eu zic că sunteți cam optimiști. Mai ales că vârful epidemiei se așteaptă să fie după Paști.

Plus că cele 1.361 de ventilatoare nu sunt repartizate echitabil, în toate spitalele din țară. Unele au mai multe, altele mai puține, altele poate n-au deloc, că n-au avut noroc în viață. Astfel, statul român trebuie să cumpere ventilatoare.

De unde?

Din străinătate.

De ce?

Pentru că în țară nu produce nimeni. Singura fabrică ce producea așa ceva s-a închis tocmai acum, când era atâta nevoie de ea.

De ce?

Pentru că nu avea comenzi.

Poftim?

Da, singura fabrică de ventilatoare pulmonare din România s-a închis, pentru că NU AVEA COMENZI!

O anchetă recorder.ro arată că Întreprinderea Tehnică Medicală din București, care în anii ’80 avea 2.000 de angajați, a rămas cu 11 și a trebuit să-și îcnhidă porțile, pentru că le cam lipseau comenzile. Fabrica, de importanță strategică, a fost privatizată în anul 2000 și a trecut prin mâinile a diverși patroni, care au adus-o azi în pragul închiderii.

O să ziceți, aia e, afacere privată, e vina patronilor că nu s-au știut menține pe piață. Corect, dar știți ce se putea întâmpla pe starea de urgență? Statul român are dreptul să rechiziționeze unități de producție și utilaje, chiar și de la privați, dacă îl pot ajuta în lupta cu pandemia. Statul putea lua fabrica asta, să investească puțin în retehnologizarea liniei de producție, care am înțeles că era depășită, și să înceapă să producă ventilatoare. Doar că a preferat să importe.

Iar situația la zi e următoarea: „Din păcate, s-au emis decizii ale guvernelor sau ale preşedinţilor din diferite ţări de unde trebuia să primim aceste ventilatoare, care practic au blocat ieşirile din ţară ale ventilatoarelor. Căutăm soluţii…”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Iar soluția găsită e să repare ventilatoarele stricate, de prin depozitele spitalelor. „Sperăm să putem repara 80-100 de ventilatoare”, a anunțat Raed Arafat.

Ca să recapitulăm: ne așteaptă vârful pandemiei, posibil o criză de ventilatoare pulmonare, iar statul român, în loc să le producă, le repară pe alea stricate.

Mi-nu-nat!

Nu-i așa că vă simțiți în siguranță?ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 8 hours Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 11 hours In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 11 hours Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 14 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 15 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 17 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 1 day Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 2 days Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 2 days Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE