In vizor

Klaus Iohannis și-a dus premierul personal la chermeza dubiosului amic prezidențial, Michael Schmidt

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă participă duminică în localitatea Criț la Festivalul Haferland, dedicat culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania, potrivit agendei oficiale. Festivalul, la care președintele Iohannis e o prezență constantă, este organizat de o fundație condusă de omul de afaceri Michael Schmidt. Michael Schmidt este liderul celei mai mari reţele de dealeri auto din Europa Centrală și de Est pentru o marcă de lux. A părăsit România în anii ’80, împreună cu familia, ca să revină în țară după Revoluție. Rapid, a devenit unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri de pe meleagurile noastre, dar și un prieten de nădejde al lui Klaus Iohannis. Doar că Michael Schmidt este suspectat de  legături cu serviciile ruse și germane.

Președintele Iohannis și premierul Ciucă se află pe scena festivalului alături de organizatorii Michael Schmidt și soția acestuia, Veronica Schmidt

Prietenia celor doi a început încă de pe vremea în care Iohannis era primar al Sibiului și a devenit vizibilă în 2007, anul în care orașul a devenit capitală culturală europeană. Schmidt i-a oferit atunci primarului Klaus Iohannis o limuzină germană. După prețiosul cadou, a venit imediat și gestul de mulțumire. În același an, dealerul auto a obținut autorizația pentru a-și construi o reprezentanță în Sibiu.

”Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate. E foarte adevărat că firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care să-l folosim așa cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat. Acum nu mai există nicio mașină BMW în comodat la primărie”, declara presei Iohannis în 2014.

În 2015, Klaus Iohannis a devenit președintele României, iar Michael Schmidt, cel mai important personaj din anturajul președintelui.

În campania electorală pentru prezidențiale, Iohannis recunoștea că a închiriat de la Michael Schmidt un apartament de 60 de metri pătrați, în Bulevardul Primăverii, pe care avea să îl folosească pe perioada campaniei.

Încă din decembrie 2014, mass media vorbea de un interes rusesc în România, prezentând o listă cu persoane, grupată pe ţări, pe care ideologul rus Alexander Dughin le avea în vedere pentru crearea unui cerc de influenţă pro-rus. Pe lista privind România, apăreau personaje de prim rang ale vieţii politice, precum Ion Iliescu şi Adrian Năstase, dar şi conducători ai unor universităţi, scriitori şi intelectuali, oameni de afaceri…, precum și Veronica, pe atunci în vârstă de 31 de ani, fostă angajată a Lukoil – România, sora unui fugar din Republica Moldova, deconspirat ca agent FSB: Renato Usatîi.

În campania electorală prezidenţială din România, tânăra de 31 de ani l-a găzduit pe Klaus Werner Iohannis în locuinţa sa din Bulevardul Primăverii nr. 33, apt. 1, unde, potrivit actelor de rezidenţă în ţara noastră, îşi are domiciliul. Proprietatea este împărţită cu soţul său, milionarul Michael Horst Schmidt, patronul Auto Bavaria, prieten şi finanţator al președintelui ales al României.

Presa a scris că prietenia între cei doi ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru contrainformațiile serviciilor secrete romanesti, SIE și SRI. De ce? Pentru că Michael Schmidt ar fi un agent vechi al BND, serviciul de spionaj al Germaniei. Iar aici ar activa încă dinainte de ’89.

Michael Horst Schmidt nu a ajuns oricum în România, chiar la Sibiu, în martie 1990, ci, potrivit propriilor afirmaţii, el se afla într-o misiune a statului german. Schmidt ”şi-a luat liber” pentru un an de la compania Siemens, unde lucra, încercând să împiedice continuarea emigrării saşilor în Germania: „Conjunctura a fost în aşa fel încât eram într-o organizaţie a saşilor din Germania care aveau şi o influenţă politică, şi se punea problema că nu mai era presiune de emigrare a etnicilor germani în Germania, să se facă nişte acţiuni să rămână în România, să nu mai emigreze” (Interviu Wall-Street.ro).

Problema se transformase într-o prioritate geopolitică a Germaniei, care, după ce a iniţiat, pe fond politic, cumpărarea saşilor de la regimul comunist, prin intermediul Securităţii, şi-a dat seamă că este o acţiune greşită, care depopulează zone extinse, colonizate de-a lungul anilor, pierzându-se astfel influenţa germană în plan regional. Acţiunea „Recuperarea” constituie şi în prezent o problemă pentru statul german care, spre deosebire de statul român, a interzis desecretizarea documentelor operaţiunii.

La noi, cu aportul CNSAS, s-a aflat, de exemplu, că unul dintre mijlocitorii afacerilor de troc şi cash iniţiate de Germania, fostul locotenent- colonel Gelu Eftimie (nume conspirativ), şeful Compartimentului Aport Valutar Special (AVS) din cadrul Centrului de Infomaţii Externe (fosta DIE) este în prezent preşedintele executiv al FC Dinamo Bucureşti, pe numele său real Constantin Anghelache (Sursa: „Acţiunea Recuperarea. Securitatea şi emigrarea germanilor din România (1962 – 1989)”, de Florica Dobre, Florian Banu, Luminiţa Banu şi Laura Stancu, Ed. Enciclopedică, 2011).

Partea germană a preferat menţinerea la secret a numelor intermediarilor afacerii, pentru a nu le deconspira actualele poziţii în societăţile germană şi românească.

În 1994, Michael Horst Schmidt ajunge, „întâmplător”, după cum afirmă, reprezentantul BMW pe România.

Presa a scris de mai multe ori despre legătura omului de afaceri sas cu Serviciului de informații externe german. Așa s-ar explica și trimiterea din Germania înapoi în România imediat după Revoluție pentru a ajunge la doar 34 de ani cel mai important dealer național al unei mărci auto premium.

Explicația ”succesului” său, într-un interviu acordat publicației Wall Street, este hilară:

”Dintr-o întâmplare, în 1994 am fost în Germania și am conversat cu un amic care lucra la acolo și el zicea: „Uite, de un an de zile se chinuie cineva la București să facă ceva și nu reușește. Nu vrei să-l ajuți?”. M-am întâlnit, am bătut palma și pe 1 aprilie 1994 m-am instalat în primul corp de birouri mai profesionale, în Piața Unirii.” (SURSA: Wall-Street.ro)

Acesta a fost răspunsul lui Michael Schmidt la întrebarea jurnalistului despre cum a devenit reprezentantul mărcii auto de lux în România.

De atunci au trecut zeci de ani, timp în care, printre altele, i-a schimbat pe bandă limuzinele edilului Sibiului, actualul preşedinte ales al României, în regim de comodat. Adică gratis. E drept, tot gratis, a beneficiat de sprijinul primarului Klaus Werner Iohannis.

În 2007, potrivit unei investigaţii realizate de jurnalistul Cătălin Antohe, Iohannis a supus şi aprobat un PUD (plan de urbanism de detaliu), votat în unanimitate, pentru construirea unei reprezentanţe BMW în Sibiu, pe o suprafaţă de 6.128 de metri pătraţi (Sursa: EvZ).

Actul a fost, însă, şi imoral, şi ilegal, pentru că autorizaţia s-a dat pe o firmă dizolvată şi radiată, după cum demonstrează acelaşi jurnalist în EvZ.

„Da, am o relaţie apropiată cu domnul Schmidt şi sunt bucuros de acest lucru. Am puţini prieteni şi sunt oameni de bună calitate”, a spus Klaus Iohannis, la B1 TV, în timpul campaniei electorale, cu referire la apartamentul din Primăverii, cu vedere la vilele lui Băsescu, Iliescu şi Ceauşescu.

Schmidt este omul care are relaţii cu oameni de foarte bună calitate. Pe lângă cumnatul său, Renato Usatîi, deconspirat drept agent FSB şi căruia i-a livrat cea mai scumpă maşină din Republica Moldova, un Rolls-Royce Silver Wraith, domnul Schmidt este prieten şi i-a avut asociaţi în firmele sale, printre alţii, pe: Verestoy Attila, Daniel Dăianu, Vasile Blaga, Romulus Valeriu Şerban Patriciu, fratele lui Dinu Patriciu, şi angajaţii acestuia din urmă, Dorin Marian şi Cătălin Harnagea.

Cu fostul şef al SIE, Schmidt a făcut afaceri bunicele, spun ziariştii de la Caţavencii.

La fel cu administraţia prezidenţială, respectiv SPP, pe vremea când Dorin Marian era la uşa lui Emil Constantinescu sau, ulterior, cu Poliţia Română, căreia a ajuns să-i plaseze BMW-uri de 40.000 de euro, la preţ de criză: 112.000 euro. Bucăţi: 34.

Schmidt a ştiut să-şi aleagă bine prietenii: „Pentru bucuria de a-mi fi regăsit copilăria conducând un BMW, eu îi sunt foarte recunoscător domnului Michael Schmidt, cel care a pus pe picioare BMW-ul în România”, a spus Gabriel Liiceanu despre el.

Şi cumnatul său, Renato Usatîi, s-a arătat bucuros de achiziţia sa cu patru roţi şi o valoare de 340.000 de euro, care se adaugă la un al doilea Rolls-Royce pe care îl deţinea la Chişinău, un Ghost de circa 250.000 de euro.

Renato Usatîi s-a arătat mulţumit şi de alegerea ca preşedinte al României a prietenului apropiat al cumnatului său: „Scopurile şi posibilităţile noului şef al statului român coincid cu ale noastre, în vederea unei eventuale colaborări”, scria Usatîi imediat după alegerea lui Iohannis în primul mandat (Blog RU), în ciuda declaraţiilor sale antiromâneşti în serie, cu care şi-a obişnuit electoratul, cum ar fi cea că, dacă va câştiga alegerile, va construi o replică a Zidului Chinezesc la graniţa cu România (sursa: Deschide.md).

Politicianul de ocazie Renato Usatîi, acum fugar „at large” prin stepele Rusiei, s-a dovedit a fi o petardă politică cu dublă acţiune, menită, pe de-o parte, să mobilizeze electoratul de stânga spre un partid altfel anchilozat, cel al socialiştilor filo-ruşi conduşi de Igor Dodon, cât şi să întârească, în replică, partidul fostului premier Vladimir Filat, considerat pro-românesc.

„Controversatul om de afaceri Renato Usatîi a finanţat o deplasare de lux a ex-premierului Vlad Filat la München, Germania, pentru a vedea live finala Champions League din mai 2012. Cei doi au călătorit împreună cu acelaşi avion privat, au locuit în acelaşi hotel de cinci stele şi au stat în aceeaşi lojă VIP de pe Allianz Arena din München, stadionul unde s-a disputat meciul de fotbal dintre Bayern München şi Chelsea Londra.” Excursia sportivă l-a costat pe Usatîi, care la vremea respectivă se prezenta drept consilier al lui Filat, circa 100.000 de euro. Ca orice premier pro-european care se respectă, chiar dacă provine din cea mai săracă republică a Europei, Filat îşi are fiul la o şcoală privată din Elveţia, motiv pentru care avionul lui Usatîi a făcut şi escală la Geneva. La Chişinău, iată, omul de afaceri transformat apoi în politician, a ştiut să asigure, gratuit, transportul unui prim-ministru, atunci când a avut nevoie. Cumnatul său, milionarul-BMW, a făcut la fel, la Sibiu, cu fostul primar, în prezent preşedinte ales al României.

RISE Project a publicat, în 2014, un documentar video, intitulat elocvent „Asasin în lege”, în care Usatîi – denumit „Copilul FSB” – apare înregistrat pe ascuns în timp ce-şi prezintă legăturile sale cu lumea interlopă şi serviciile secrete ruseşti.

„Investigaţia video face legătura între mai multe asasinate la comandă şi tentative de crimă comise în patru ţări, arătând cum funcţionează, în timp real, la frontiera de est a Uniunii Europene, un sistem de crimă organizată cu ramificaţii la toate nivelurile societăţii.”

Usatîi, cumnatul celui mai bun prieten al preşedintelui ales Klaus Iohannis, domnul Schmidt, care i-a asigurat limuzinele de lux cu titlu gratuit în ultimul deceniu şi care i-a oferit chiar şi apartamentul soţiei sale, la un preţ modic, face parte din acest sistem.

Soții SCHMIDT au apărut în 2021, la două evenimente lângă președintele Klaus Iohannis. Unul la Criț, în județul Brașov, unde șeful statului a participat la un eveniment al fundației deținute de Michael Schmidt.

”Ideea de fundatie mi a venit mult mai tarziu …in 2010 cand am implinit 50 de ani ..Am zis ca in loc sa primesc 100 de cravate sau 100 de sticle de whisky de ziua mea, mai bine deschid un cont si oamenii sa imi doneze cat vor ei pentru un scop caritabil”, declara Michael Schmidt.

Al doilea eveniment, tot în 2021, în Germnaia. În timp ce România era într-o profundă criză politică, Iohannis a primit premiului Carol cel Mare pentru că ”a prestat un serviciu semnificativ în interesul statului de drept și al independenței sistemului judiciar”. Iohannis a fost însoțit la eveniment de soție și de soții Michael și Veronica Schmidt.

De ce Klaus Iohannis se afișează insistent cu Michael Schmidt într-o perioadă în care clasa politică este în fierbere? Jurnaliștii au găsit o posibilă explicație.

Cumnatul lui Renato Usatîi, cel mai bun prieten al șefului statului, este vizat în două dosare grele de DNA. În ianuarie a părăsit țara și s-a stabilit la Viena. A revenit în urmă cu câteva luni direct la brațul președintelui.

Iar acum, Klaus Iohannis și-a târât și premierul la chermeza dubiosului amic.