In vizor

Jurnalistul Victor Lungu se ciondănește cu inginerul din Victor Lungu. Citiți un articol despre tehnicalități inginerești care vă scot banii din buzunare

De când s-a întors Alin Tișe din Dubai, mai bronzat și mai activ pe Facebook, o problemă financiar inginerească nu-mi dă pace. Este vorba de capacitățile de procesare/producție a stației de osmoză inversă de la Pata Rât. Ce a adus și a montat firma Process Engineering la Pata Rât tratează 165 mc de levigat diluat pe zi. Conform fișei tehnice, produce cam 21 – 22 de mc/zi “zaț” de levigat, restul fiind apa pură ce se duce la vale pe Valea Zăpodiei.

Fiind duminică, zi de repaos, mă simt generos și zic că poate stația de osmoză inversă de la Pata Rât nu are un grad de compresie de 1:8, ci de 1:6 și poate produce 25 de mc de “zaț” de levigat pe zi. Hai, să fiu mai generos și, ca un Dumnezeu al compresiei, zic să aibă rata de 1:5 și să producă 33 de mc de “zaț” de levigat pe zi…

De ce sunt frământat de toate aceste inginerii calculistice? Că, anul trecut, firma Demeco a primit, pentru 10 luni de activitate, un contract de eliminare (transport la un depozit conform) a reziduurilor provenite din stația de osmoză inversă care epurează lacul de levigat de la Pata Rât, în valoare de 6.150.000 de lei, fără TVA. Iar potrivit oficialilor CJ Cluj, ”s-a estimat colectarea, transportul și eliminarea a aproximativ 50 mc/zi, 30 zile/lună”.

RECAPITULARE: stația de osmoză inversă de la Pata Rât, conform normativelor și hârtiilor oficiale depuse la CJ Cluj pentru obținerea a diverse acte și aprobări, sau măcar pentru semnarea contractului de închiriere (despre care are să ne scrie colega Gabriela Dragotă în curând câte ceva), se știa că nu poate produce mai mult de 33 de mc de “zaț” de levigat pe zi (deși o cifră mai apropiată de realitate cred că este cea de 22 de mc de “zaț” de levigat pe zi. Dar contractul de transport este pentru 50 de mc de “zaț” de levigat pe zi… ?!

FIE: se transportă “zaț” de levigat diluat, să se facă capacitățile – ÎNSEAMNĂ CĂ SE FURĂ DIN BANII DE ÎNCHIRIERE A STAȚIEI care, INTENȚIONAT, nu lucrează la capacitate și atunci înseamnă că se fac economii la consumabile (acid sulfuric, curent, motorină, filtre șamd – nu e treaba mea să fiu și procuror).

FIE: se FURĂ prin PLATA A CEEA CE NU SE TRANSPORTĂ – și asta se poate vedea clar din facturări și compararea parametrilor tehnici dintre ceea ce POATE să PRODUCĂ stația de osmoză inversă de la Pata Rât și ceea ce s-a transportat în mod real.

FIE: câte puțin din fiecare variantă. Unde nu curge, picură.

Fiind vorba despre BANI PUBLICI, fiind vorba despre SUSPICIUNI REZONABILE, avem și noi pretenția, ca jurnaliști, săvedem ce s-a facturat, intrările și ieșirile corelate cu parametrii tehnici ai utilajului șamd. Și avem pretenția să ne răspundă ÎN SCRIS atât cei de la CJ Cluj, cât și ceva procuror al Republicii Autonome Cluj. Dacă se trezește din somnul de frumusețe.

Dacă am calculat greșit, să ni se demonstreze acest lucru și, vorba aceea: dacă am greșit cu ceva, i-am iertat.

Avânt în vedere faptul că: “prețul pe unitate (PU) a fost estimat 560 RON/mc, fără TVA”, la o “durată a contractului de 10 luni începând de la data atribuirii contractului/emiterii ordinelor de începere a serviciilor, în parametrii explicitați mai sus ai discuției rezultă o prezumtivă pagubă de aproape 3 milioane de lei (fără TVA) din banii publici ai județului Cluj.

PS: “Colectarea, transportul și eliminarea concentratului se va realiza pe toată perioada de funcționare a stației de epurare a levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât, stație de epurare care va funcționa conform contractului de închiriere încheiat cu Process Engineering S.R.L. București” – se mai arată în contractul la care facem referire. Urmează să ne arate colega Gabriela Dragotă cine de la cine închiriază și cum s-au făcut negocierile. Cum o firmă care nu avea în obiectul de activitate nici o urmă de activitate în tratarea și prelucrarea deșeurilor, s-a trezit peste noaptea numirii lui Alin Tișe în al doilea mandat de președinte al CJ Cluj și cu acest obiect de activitate în tolbă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *