In vizor

Jumatate dintre adolescentii romani au facut sex inainte de 15 ani

La 15 ani, elevii romani au intretinut deja relatii sexuale neprotejate, fumeaza si consuma alcool in mod regulat. Acestea sunt concluziile ultimului raport al Organizatei Mondiale a Sanatatii (OMS) referitor la sanatatea copiilor scolarizati

Cel mai recent studiu mondial privind sanatatea copiilor din mediul scolar arata numeroasele probleme cu care se confrunta elevii romani cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani. Datele furnizate arata ca elevilor romani nu le sunt deloc straine substantele interzise, astfel ca 12% din cei chestionati au fumat cannabis, procurat din proximitatea scolii.

De altfel, cele mai ingrijoratoare statistici sunt cele referitoare la consumul de alcool si droguri. Conform datelor oferite de OMS, 12% din adolescentii romani fumeaza cannabis, in timp ce 36% din baietii de 15 ani cosuma alcool saptamanal.

Cine e de vina

“E vorba despre educatia de acasa si despre modele pe care acesti copii si le aleg in viata. Se uita la filme si vad ca e foarte cool sa fumezi, sa te droghezi. Ei spun ca atunci cand fumeaza cannabis le creste puterea de concentrare si ca acest consum de droguri nu le afecteaza neuronii. Aleg sa vada partea care le convine, dar, peste cativa ani, aceste comportamente o sa le afecteze sanatatea. La fiecare secunde moare cineva in lume din cauza cancerului la plamani”, spune Lucia Alb, psiholog scolar, coordonator Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) Cluj-Napoca.

Cristina Grigore, director executiv al Fundatiei Parinti Clujeni, spune ca lipsa de comunicare dintre parinti si copii duce la aceste comportamente deviante.

„E greu sa fii parinte in secolul 21, e marea provocare a unui adult. A fi parinte nu inseamna sa ii asiguri copilului conditiile tehnice, sa ii cumperi haine, sa ii dai de mancare, sa il trimiti la scoala. Trebuie sa vorbesti cu el, sa il asculti, sa il intelegi. Dar, din pacate, nimeni nu-I asculta, iar asta e una dintre problemele majore. Degeaba ii iei copilului un smartphone, un device modern, daca nu stai o jumatate de ora cu el, sa asculti ce il doare. Ne confruntam cu o generatie mai activa, mai precoce, dar mai putin ascultata. Nu prea ne pasa de ce tinerii isi pun piercinguri, de ce se tatueaza, de ce se imbraca asa cum se imbraca. Pe noi ne intereseaza sa avem un copil model, sa ajunga la 18 ani si sa nu fie prea prezent in viata noastra. Studiile arata ca ne intereseaza pana in clasa a sasea, a saptea. Daca merge bine pana atunci,  tendinta parintilor e sa creada ca o sa mearga bine si pe viitor. Inevitabil, asa ajunge sa fie influentat de grupul de prieteni, cu care petrece mai mult timp decat cu familia”, sustine Cristina Grigore.

Sa ne preocupe problema, dar sa nu exageram

Inspectorul general scolar Cluj, Valentin Cuibus, spune ca studiile de genul acesta nu reflecta realitatea. Acesta, desi sustine ca problema drogurilor este una care nu trebuie scapata din vedere, mizeaza pe teribilismul elevilor in ceea ce priveste rezultatele studiului.

“Nu cred foarte tare in toate datele acestea. Copiii, in momentul in care sunt intrebati la o varsta frageda, o fac si din teribilism si spun “am baut, am cutare”. Nu cred in rezultatele chestionarului, dar asta nu inseamna ca nu avem o problema in directia aceasta”, spune Cuibus.

Pentru protectia elevilor clujeni, Cuibus spune ca au fost luate o serie de masuri care ar trebui sa devina politici nationale.

“Introducerea cataloagelor online prin care, in jumatate de ora, parintele stie daca copilul i-a plecat de la scoala este foarte utila. Supravegherea cu camere video, la fel – stim unde s-a dus elevul, la ce ora, cu cine. Actiunile cu politia, care merg in baruri, mall-uri, si identifica copiii care in loc sa fie la scoala sunt in alta parte, sunt, de asemenea, benefice. Nu in ultimul rand, trebuie amintit protocolul semnat cu cei de la Procuratura, Curtea de Apel si Tribunal, in urma caruia se vor face actiuni locale in care li se vor explica elevilor riscurile pe care si le asuma atunci cand aleg sa consume droguri”, mai spune Valentin Cuibus.

Relatii sexuale fara prezervativ

In ceea ce priveste relatiile sexuale, 17% din fete si 48% din baietii din Romania au prima experienta de acest fel inainte sa implineasca varsta de 15 ani. Doar 9% dintre ei folosesc mijloace de protectie.

“Rezultatele acestea sunt ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat prezervative sunt pe toate gardurile, iar pastilele anticonceptionale se ofera gratuit pentru eleve. Dar, din cate am discutat eu cu fetele, motivul pentru care nu iau pilule e din teama de a nu se ingrasa, de altfel, un mit”, explica psohologul scolar Lucia Alb.

Pe de alta parte, sociologul Vasile Dancu spune ca aceste date, legate de comportamentul sexual al tinerilor, de proba maturitatii, sunt profund viciate de comandamentele sociale ale tinerilor.

„Fetele, doar 17 la suta dintre ele recunosc, in timp ce numarul baietilor e mult mai mare – 48%. In realitate, dupa alte studii serioase din strainatate, e invers. Sunt mai mult fetele care isi incep viata sexuala inaintea baietilor, dar presiunea sociala le face sa ascunda acest lucru. In schimb, baietii simt nevoia sa isi dovedeasca masculinitatea. Studiile de profil spun ca aceste activitati, incepute prematur, duc la o anumita desensibilizare a individului, la un comportament care prejudiciaza constructia unei familii. In plus, consumul de alcool, tutun si droguri va duce la o izolare tot mai mare a indivizilor, in cadrul unor retele de socializare”, explica sociologul.

Studiul realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost efectuat pe un esantion de peste 5.500 de elevi din Romania, cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani.

sursa foto: www.sobernation.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *