Din oras

Josef Goschy, miliardarul din Forbes, vrea blocuri în zona Cetățuie

Reprezentanții Unita Turism cer anularea parțială a PUG-ului și schimbarea încadrării urbanistice pentru zonele Cetățuie și fostul ștrand de lângă Cluj Arena. În momentul de față, zonele respective sunt declarate zone verzi, în care nu se pot construi blocuri, însă firma urmărește anularea acestor prevederi pentru a dezvolta proiecte imobiliare. Cei de la Unita au pe Cetățuie 37.223 mp, suprafață în care sunt incluse hotelul Belvedere și parcarea aferentă, iar pe Aleea Stadionului au o suprafață de 18.613,4 mp, arată cei de la Gazeta de Cluj.

În plângerea prealabilă, care deschide calea unui proces între Unita Turism SRL și Primăria Cluj Napoca, se subînțelege că reprezentanții firmei sunt nemulțumiți de faptul că nu pot construi după bunul plac în zonele respective.

”Terenurile au fost încadrate în zona verde, indisponibilizându-se în mod absolut folosința efectivă a acestuia prin restricțiile impuse prin regulamentul local de urbanism, apreciem că există instituită o servitute generală și viitoare. O atare servitute impusă în sarcina Unita constituie o servitute legală și prezintă importanță în raport de analiză dedicată servituților legale și limitarea prevăzută de dispozițiile art 44 al 3 din constituție potrivit cărora ”Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauza de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreapta și prealabila despăgubire”, arată plângerea celor de la Unita Turism. 

De asemenea, avocații firmei spun că înainte de a fi adoptat PUG-ul în 2014 cele două zone erau catalogate ca fiind încadrate în categoria ”curți-construcții”.

În replică, reprezentanții Primăriei Cluj Napoca spun că cele două zone au fost întotdeauna zone verzi.

Pentru imobilul Hotel Belvedere sunt permise lucrări de construire, restaurare sau reabilitare, lucrările realizându-se pe baza prezentului regulament, cu avizul Comisiei Monumentelor Istorice. Nu sunt acceptate derogări de la prezentul regulament . reglementările diferite privind utilizarea terenului, regimul de construcție, amplasarea clădirilor față de aliniament, relațiile față de limitele laterale sau posterioare se pot institui numai prin Plan Urbanistic Zonal aprobat conform legii.

Pentru zona aferentă splaiului Independeței – str Uzinei Electrice, amplasamentul avea și înainte de adoptarea actualului PUG încadrarea de spații verzi pentru agrement complexe și baze sportive. În 2011 s-au făcut o serie de reglementări pentru reamenajarea ștrandului, lucru care nu a mai avut loc. Însă, orice intervenție privind construirea de noi corpuri de clădire este condiționată e elaborarea unor studii de urbanism aprobate conform legii.

Cine este milionarul Goschy

Josef Goschy (88 de ani) s-a născut în Timişoara şi este descendent al unei familii franceze din Strasbourg, strămutaţi pe vremea Mariei Tereze în Banat. Ocupă locul 120 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, cu o avere estimată la 30 de milioane de euro. În ediţia precedentă a topului, el se clasa pe poziţia 83, cu o avere de 50-55 milioane de euro. Josef Goschy a vândut asigurări pentru ADAS la începutul anilor ’70, iar în 1978 s-a mutat cu familia în Germania. Experiența din ţară i-a servit şi acolo, devenind broker de asigurări. În anii ’90 s-a întors în România cu şase milioane de mărci. În 200 a decis ieşirea din businessul cu asigurări prin vânzarea unui pachet majoritar din compania sa. Printr-o conjunctură, Josef Goschy a ajuns proprietar de hoteluri. Acum, afacerea Unita Turism este controlată de nepoții lui.

Citește continuarea aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *