In vizor

Isteria Kendama și Spinner a ajuns și la Cluj-Napoca. De ce sunt cuceriți copiii de aceste jucării

Două jucării care provin din Japonia și SUA au cucerit copiii români. Vânzările la aceste jucării de îndemânare au explodat și la Cluj-Napoca. Atât copiii cât și adulții se relaxează cu aceste obiecte. Ce spun psihologii despre isteria Kendama-Spinner? Sunt jucării care alungă doar plictiseala sau dezvoltă și niște abilități?

Clujenii se reîntorc la simplitate în materie de jocuri. Tot mai multe persoane aleg să își petreacă timpul cu Spinner-ul și Kendama în detrimentul calculatorului sau telefonului. Copiii, dar și adulți se lasă cuceriți de două jucării de buzunar, care au creat o adevărată isterie în toată lumea. Kendama este o jucărie de lemn tradițională japoneză, iar spinner-ul vine din State și este un centrifug care se rotește cu degetele. 

Aceste obiecte au în comun doar faptul că necesită coordonarea mână-ochi. În rest, stilul de joc și efectele asupra jucătorilor diferă. Însă ambele jucării sunt considerate „arme” ideale împotriva stresului și plictiselii. 

Magazinele de jocuri din Cluj au început să fie asaltate de cereri pentru kendama și spinner. Clienții sunt în general părinți care nu mai știu cum să își scoată copiii din casă, copii care au văzut la alți copii de vârsta lor jucăriile și sunt curioși, adulți care vor să aibă un obiect antistres acasă sau la birou.

 „E foarte răspândit printre copii. Între vârsta 8-12 ani ce vezi la altul, vrei și tu. E un joc care te scoate din casă. Posibilitățile sunt infinite. La noi sunt toate originale. Kendama are 3 cupe, una mai mare, două mai mici și un spike-vârful. Bila are o gaură. Poți pune bilele pe toate cupele, poți da în spike și invers. Sunt chestii de coordonare mână. Se pot face concursuri cu ele: eu dau ceva, trebuie să dai și tu. Avem de la 60 de lei în sus. Nu mă plâng de vânzări, e chiar super. În principiu, vin copii dar sunt și adulți care se joacă. Vom aduce și spinner”, a declarat Manuela Mateuț, de la Sweets Kendamas, un depozit de jucării Kendama din magazinul Central.

Mulți părinți sunt interesați de Spinner sau Kendama pentru că le ține copilul ocupat. Alții cred că un spinner e o alternativă foarte bună la tehnologie.

 „Copilul meu are 4 ani jumate și i-am luat Spinner pentru că a văzut la alți copii și a dorit foarte mult. Era foarte curios. Nu folosește în mod constant. Am considerat că nefiind o investiție foarte mare pot să îi fac această bucurie. Pentru copii atât de mici nu mi se pare totuși util. Pentru copii mai mari, adolescenți, poate e mai bine să își antreneze degetele decât să stea și să butoneze telefonul”, a spus Sanda, o mămică.

kendama

Psihologii sunt puțin mai sceptici față de aceste jucării pentru că au văzut diverse efecte asupra jucătorilor. Deși specialiștii spun că jucăriile pot fi folosite și în scop terapeutic și că Kendama îi încurajează pe copii să socializeze. Tot ei atrag atenția asupra unor posibile pericole. 

„Pentru un copil fără probleme de ADHD, autism, anxietate, poate fi distractiv să învârți un Spinner o perioadă de timp, dar dacă asta face toata ziua, ca părinte poate ar trebui să îți pui niște întrebări. Acel copil, probabil, are nevoie de o stimulare mai complexă decat cea a degetelor: mai multe activități, mai multe discuții, mai multă interacțiune părinte-copil”, a afirmat psihologul Luana Comșa.

Kendama e un joc cu mai multe beneficii decât Spinner-ul, în opinia psihologilor clujeni deoarece nu doar alungă plictiseala, ci dezvoltă și unele abilități. Spinner-ul a fost gândit să te țină ocupat. 
„Spinner-ul are cumva sens pentru cei care au nevoie de o stimulare: cei cu ADHD, autism. Pe când Kendama este un joc care, pe lângă faptul că alungă plictiseala, poate dezvolta unele abilități” , a punctat Luana Comșa.

Ce beneficii are pentru copii jucăria japoneză de lemn?

„Kendama ajută foarte mult la atenție și coordonarea mână-ochi. Copiii foarte mult lucrează și se joacă prin imitație. Cu cât au mai mulți copii, cu atât își doresc lucrurile respective. Spinner-ul și Kendama sunt construite, ca bază, pentru relaxare, pentru focalizarea atenției. În teorie, așa ar trebui să funcționeze. În ce îi privește pe copii, de multe ori apare plictiseala. Dacă e să se joace singuri, nu au atâta răbdare. Preferă să fie în grup și să facă competiții. Să ne uităm la joc în sine. Sunt șanse destul de mici să faci chestia asta ore în șir. Dar într-un grup șansele să socializeze sunt mai mari, deci e de bine”, a declarat și psihologul Raluca Anton.

Abordarea unor părinți „decât să fie dependent de calculator mai bine de spinning sau Kendama” este însă greșită.

„Orice dependență e nocivă. Indiferent dacă obiectul dependenței este în sine un lucru sănătos sau inofensiv. Orice joc este la bază inofensiv: că e de cărți, că e pe calculator. Ideea nu e să schimbăm o dependență cu alta”, conchide psihologul clujean Luana Comșa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *