Au fost foarte buni prieteni si chiar si asociati intr-un ziar, Cetateanul Clujean, dar vremurile prieteniei au trecut. Jurnalistul Ion Novacescu si seful agentiei Amprenta, Decebal Cotoc, proprietar si al radioului Napoca FM, sunt acum la cutite.
Ion Novacescu a lucrat luni de zile pentru matinalul radioului NAPOCA FM si sustine ca nu a avut deloc contract. Satul sa mai fie umilit, a apelat la ITM, unde a depus reclamatie pe numele lui Decebal Cotoc si pe numele firmei SELMACO International, proprietara licentei. Acuzatiile sunt grave: munca la negru timp de 6 luni, discriminare si abuz.
In plangerea sa, jurnalistul Ion Novacescu arata:
„Începând cu data de 01.02.2017, în baza unei înțelegeri verbale realizate cu patronul postului Radio Napoca fm – dl. Decebal Cotoc și cu directorul acestui post, dl. Călin Zereș, am început relațiile de muncă cu firma mai sus menționată, în sensul că am realizat emisiunea de dimineață a postului de radio, transmisă în direct și cunoscută generic drept: „Matinal – Radio Deșteptarea”, între orele: 7,45 -10,00, de luni până vineri, până în data de 31.07.2017.
În toată această perioadă l-am avut drept coleg de emisiune pe dl. Alin Scrob. Termenii „angajării” mele în acest loc de muncă au fost următorii:
1. încheierea unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată,
2. obținerea unui venit lunar în valoare de 800 de euro net.
3. credibilizarea Matinalului și impunerea unei atitudini incisive în timpul celor peste două ore de program. Axarea emisiunii pe chestiuni de interes comunitar, obligații care au fost îndeplinite de către mine”.
L-au aburit pe Novacescu
„În această perioadă, de șase luni, de nenumărate ori am solicitat conducerii postului de radio ca să încheie cu mine un contract de muncă, în conformitate cu înțelegerea verbală avută, dar și în baza prevederilor Codului Muncii, fapt amânat constant și refuzat, sub diverse pretexte: că s-a pierdut dosarul cu acte depus de mine, inclusiv certificatul de cazier, că lipsește din firmă persoana împuternicită cu înregistrarea contractelor de muncă; că a trecut valabilitatea cazierului, că directorul este plecat; că contractul este pe circuitul de semnare. În toată această perioadă eu nu mi-am făcut probleme că nu se va încheia un contract de muncă, având în vedere prestigiul acestui post și seriozitatea declarată a patronatului și conducerii acestuia; cu atât mai mult cu cât pe patron îl cunoșteam de foarte mulți ani, lucrând împreună pe alte proiecte.
În data de 24 iulie, în cadrul unei discuții avute cu patronul și directorul postului, la solicitarea imperativă a clarificării realațiilor mele de muncă, am fost informat, inițial, că se intră în vacanța de vară și că Matinalul se va relua din data de 1 septembrie. Constant am abordat-o și pe d-na Codruța Vântu, a doua persoană în ierahia firmei, pe care am rugat-o de nenumărate ori să-mi încheie contractul de muncă, fapt care însă nu s-a petrecut. Din păcate pentru mine, niciunul dintre angajamentele verbale față de mine, luate de persoane din conducerea postului, sub cuvânt de onoare, nu au fost respectate.
Menționez că în Cluj nu există un sistem de măsurarea a audienței unui post de radio sau TV și nimeni nu poate avea argumente obiective și credibile pentru a afirma că o emisiune locală are audiență sau nu. Totul este la decizia arbitrară sau abuzivă a conducerii unui post de radio sau TV”.
Jurnalistul se considera discriminat: a fost pus sa umble dupa sponsorizari si reclama
Novacescu sustine ca Decebal Cotoc si directorii NAPOCA FM l-au conditionat cu primirea retributiei, punandu-l sa faca rost de sponsorizari si reclama:
” Am fost discriminat direct prin refuzul repetat de a mi se încheia un contract de muncă și de a fi plătit pe baza muncii ce am prestat-o zi de zi, în condițiile în care colegul meu de emisiune avea încheiat un contract de muncă și beneficia de protecția legii ca angajat legal. De asemenea, am fost discriminat prin impunerea unor condiții de muncă abuzive și sub demnitatea umană – de a obține sponsorizări și contracte de publicitate, ca să-mi pot primi retribuția în conformitate cu munca prestată. De asemenea, am fost discriminat direct și prin excluderea și restricția ce mi s-a impus de a a mai realiza emisiunea, fără ca această restricție și excludere să fie întemeiată pe un argument care să o susțină, în sensul că aș fi absentat motivat, măcar o zi de la emisiune, că nu aș fi contribuit la creșterea prestigiului și audienței. Dimpotrivă, directorul postului a spus că nivelul meu profesional și intelectual este de o înaltă calitate.
La art. 6, alin. 1 și 2, care stipulează că „orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate și de protecţie socială”, precum şi de „dreptul la protecţie împotriva concedierilor nelegale.”
La art. 16 alin. 1, 2, 3 și 4, care stipulează că „obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului” și că „anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.”
De asemenea, „angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă. Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.” Angajatorul nu a respectat prevederile acestui articol și, cu rea intenție, a amânat/refuzat să încheie un contract de muncă timp de șase luni.
4. La art. 17, toate aliniatele. În fapt, angajatorul nu a respecat prevederile niciunui aliniat din acest articol.
5. La art. 39 alin. 1, literele A, C, D, E și J, care stipulează că „salariatul are, în principal, următoarele drepturi: dreptul la salarizare pentru munca depusă; dreptul la concediu de odihnă anual; dreptul la egalitate de şanse şi de tratament; dreptul la demnitate în muncă; dreptul la protecţie în caz de concediere.”. Niciunul dintre aceste drepturi nu mi-a fost acordat, iar acțiunea angajatorului s-a făcut cu rea intenție.
6. La art. 78, care stipulează că „ concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.”
Drept consecință, vă solicit efectuarea unui control la SC S.C. SELMACO Internațional SRL, care funcționează în clădirea „AMPRENTA”, situată în Cluj Napoca, str. Octavian Goga nr. 42, et. 3, jud. Cluj și aplicarea prevederilor legale de sancționare, în conformitate cu prevederile legislației care reglementează relațiile de muncă și protejarea angajatului față de abuzurile angajatorului”.
Contactat de Ziar de Cluj, directorul Napoca FM, Calin Zeres, nu a dorit sa faca comentarii, solicitand o intrevedere cu reporterul ziarului pentru ziua de marti.