Justitie

Ioan Rus, fostul șef al IPJ Cluj, cere în instanță anularea actului prin care i s-a retras autorizația de acces la date secrete

Mircea Ioan Rus a deschis proces la Curtea de Apel Cluj împotriva Ministerului Afacerilor Interne, a ministrului de resort, Direcției Generale de Protecție Internă, directorului general al acesteia, Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, directorului acestuia, și, în fine, Inspectoratului General al Poliției Române și inspectorului general al acesteia. Ultima modificare în dosar a avut loc în urmă cu câteva zile, în 27 martie. Procesul, căruia i s-a fixat ca termen 4 mai, a fost deschis la secția a III-a contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel. Obiectul – ”anulare act administrativ OMAI nr. II/1882/02.09.2022”.

Dacă va câștiga procesul, înseamnă aceasta că va fi repus în funcție? ”Cam așa ceva”, spune Rus pentru actualdecluj.ro.

Rus spune că nu e neobișnuit ca retragerea certificatului ONRISS să fie atacată în instanță, ”sunt foarte mulți colegi care au făcut-o”.

Inspectorul-șef al IPJ Cluj, Mircea Ion Rus, a fost eliberat din funcție în 2 septembrie anul trecut. Inspectoratul General al Poliției Române a invocat articolul 27, alineat 21 litera d din Statutul Polițistului – ”polițistul este eliberat din funcție și pus la dispoziție, în vederea numirii într-o funcție prin aplicarea prevederilor art. 27^31, în următoarele situații: (…) d) când nu sunt acordate sau când sunt retrase de către autoritățile competente avizele, autorizațiile sau atestările necesare exercitării funcției”. Astfel, Rus a fost eliberat din funcție și pus la dispoziție.

Acestuia i-ar fi fost retras certificatul ONRISS – cel de acces la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.

După câteva săptămâni, acesta a fost reținut de DNA. Iată ce anunțau procurorii la acea vreme:


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale in personam și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 octombrie 2022, a suspecților:

RUS MIRCEA – ION, comisar șef de poliție, la data faptei, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

GRAUR DANIEL – SORIN, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

BOB IOANA-PAULA, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

MARTON ELEK, comisar șef de poliție, Șef al Poliției Municipiului Dej cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la fals intelectual,
– purtare abuzivă,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada mai – iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere.
În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora.

2. În intervalul iunie – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă. Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate).

3. În intervalul august 2020 – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Sursa: Actual de Cluj