PORTRET

Ioan Amorăriței, psiholog și dresor canin, are nevoie de clienți pentru a-și recăpăta vederea!

Ioan Amorăriței pare doar un rocker de modă veche, însoțit de un câine. Mâinile sale sigure țin cu blândețe și cu fermitate lesa în care merge Grety, un rottweiler dresat pentru a-l însoți. Ioan e psiholog, a lucrat mult în sistemul penitenciar, însă a renunțat după 25 de ani, pentru a-și păstra el însuși sănătatea psihică. Acum, pentru a și-o recupera pe cea fizică, are nevoie de aproape 4.000 de euro, cât costă cele două intervenții chirurgicale necesare și recuperarea postoperatorie.

Ioan are nevoie de bani pentru operațiile de cataractă fără de care riscă să își piardă definitiv vederea. Nu cere donații, ci își caută clienți pentru a strânge fondurile necesare, oferind servicii de psihoterapie și de dresaj canin. 

Născut și crescut printre câini și pisici

Ioan Amorăriței s-a născut și a crescut cu câine și cu pisică în casă. A avut, la un moment dat, și 6 câini și două pisici, într-un apartament de două camere:

„Mergeam cu câinii la plimbare și una dintre pisici mergea pe umărul meu. Pisica aceea se credea câine și de acasă până în parc era o distanță destul de mare, în jur de 3 kilometri, dar toți câinii mei mergeau liber. Când ții câinele în lesă, pentru el este un mijloc de contenție. Lesa și botnița sunt mijloace prin care noi îi controlăm, dar un câine trebuie să fie controlat prin comandă verbală – ideal ar fi prin comanda la semn, dar cel puțin prin comandă verbală! Câinele trebuie să vină de câte ori este chemat, indiferent unde este și ce se întâmplă!”, consideră Ioan.

Primul câine pe care l-a avut copilul Ioan Amorăriței a fost unul pensionat din Poliție:

„Câinele mă ducea la grădiniță, mă aducea acasă, îl țineam după gât și nu îndrăznea nimeni să se apropie de mine! De aceea le recomand la toți cei care au copii mici să le ia un animal de companie, măcar un hamster!  Copilul se dezvoltă mult mai armonios din punct de vedere psihic! Mulți spun: nu luăm câine acum pentru că este soția însărcinată sau copilul e mic! Nu! Ia-l acum, pentru ca atunci când copilul ajunge la 3-5 anișori, la o vârstă la care vrea să iasă singur pe stradă, câinele să îl protejeze, câinele să fie adult! Și poți să lași copilul singur, la orice oră din zi sau din noapte, știi că nimeni nu se va apropia de prunc!”

Ioan Amorăriței mărturisește că tot ce știe despre câini l-au învățat chiar câinii săi. Experiența practică însă și-a consolidat-o teoretic – a citit biblioteci întregi despre comportamentul canin, despre modul de comunicare, despre hrănirea patrupedelor.

Psiholog în cele mai dificile medii

Nu doar psihologia canină, ci și cea umană l-a atras pe Ioan Amorăriței care a lucrat ca profesor de psihologie și ca psiholog în medii dintre cele mai dificile:

„Am profesat intr-un mediu cât se poate de ostil, în închisori și în centre de detenție a minorilor. M-am retras din activitate pentru că altfel o luam razna, ca mulți colegi de-ai mei! Am profesat aproape 25 de ani, dar m-am retras pentru a putea rămâne sănătos. Majoritatea foștilor mei colegi au ajuns pacienți, cu boli psihice”, povestește Ioan.

În paralel cu profesia de psiholog, Ioan Amorăriței s-a ocupat și cu dresajul canin:

„Am dresat câinii mei, pe ai prietenilor, cunoscuților, am dresat și câini la cererea unor persoane care voiau să le dresez, să le educ câinii, pentru că dresajul înseamnă altceva! Dresajul înseamnă să spui: «Mergi acolo! Domnul cu tricoul verde, ia-l și adu-l aici!» Asta înseamnă dresaj! 

Ceea ce se face, de regulă, este doar antrenament de disciplinare, adică comenzile uzuale: șezi, culcat, pe loc așteaptă, mergi la pas, să se oprească la borduri, pista de obstacole!”, explică Ioan.

O bătrânețe umbrită de boală

După ce s-a retras din activitate, Ioan Amorăriței a continuat să se ocupe cu psihoterapia, cu hipnoterapia, cu bioenergoterapia și aromaterapia, pensia de mizerie nepermițându-i să aibă o bătrânețe liniștită, lipsită de grijile unui om activ. Ioan își dorește oricum să se mențină activ, numai că o problemă de sănătate amenință să îi zădărnicească planurile:

„La un ochi mi-a apărut cataracta de cristalin acum vreo 9-10 ani, la ochiul stâng, iar la ochiul drept de acum un an a început, a evoluat galopant, iar acum văd în ceață. Operațiile sunt decontate de CAS, dar un cristalin de calitate nu este decontat și mi-am spus că nu este o pompă de apă, la un motor, să îl schimbi din 3 în 3 luni! Sunt de calitate mai proastă cele decontate, eu vreau să mă țină 15-20 de ani!”

Ioan vrea să muncească pentru a-și recăpăta vederea

Pentru a strânge cei 4 000 de euro necesari pentru operație, Ioan nu cere donații, ci își oferă serviciile în domeniile în care s-a specializat întreaga viață – dresajul canin și psihoterapia:

„Poate oricine să apeleze pentru plimbarea, pentru supravegherea, pentru educarea câinelui. E 15 lei ora pentru plimbare și 25 pentru educare, negociabil! Aceste fonduri le voi strânge pentru operație și pentru plătirea facturilor în timpul cât o să fiu convalescent, pentru că cel puțin o lună de zile nu voi putea desfășura nicio activitate. Și sper să desfășor activitățile acestea și în continuare! Nu vreau să ajung în situația de a sta la colțul străzii cu mâna întinsă, deși nu e ceva rușinos, pentru că cine vrea dă, cine nu, nu, dar nu vreau să ajung în această situație! Vreau o bătrânețe decentă! 

Dacă vrea cineva să doneze, o să deschid un cont, dar nu vreau donații! Eu vreau să desfășor o activitate utilă, vreau să am clienți! Sunt alții care nu pot desfășura o activitate utilă, care într-adevăr ar avea nevoie de donații! Ofer și ședințe de psihoterapie, de hipnoterapie, fitoterapie, aromaterapie și bioenergoterapie sau toate la un loc, pentru că sunt complementare, se întrepătrund. În 2-3 luni sper să strâng suma necesară pentru operație, sumă care se ridică la 4000 de euro!”, conchide Ioan.

Cei care doresc să apeleze la serviciile pe care le oferă Ioan Amorăriței îl pot contacta la numerele de telefon 0748 800 338 și 0742 644 335. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *