Din oras

Invazia tricourilor albastre. Peste 5.000 de tineri ortodocsi descopera Clujul in acest week-end

Sunt peste tot in centrul orasului. In grupuri mai mari sau mai mici, cu plase de cumparaturi sau cu sticla de apa, cu cutia de la Donuterie sau de la KFC. Ii recunosti dupa tricourile albastre sau dupa ecusoane ca fac parte din cei 5.000 de tineri ortodocsi care au venit la intalnirea din Capitala Tineretului, unul dintre proiectele strategice ale proiectului Cluj 2015.

Pe scena din Piata Unirii un grup canta despre geto-daci, in timp ce restul tricourilor albastre stau intinse pe iarba din jurul bisericii Sf. Mihail, vizitata adineauri.

Purtatorii de tricouri albastre se amesteca printre curiosii care poposesc pe la tarabele mesterilor populari, insirate pentru a prea multa oara in Piata Unirii. Atmosfera de iarmaroc n-are nicio legatura cu religia.

Tinerii se plimba nestingheriti nici macar de culoarea rosie a semaforului, cu fetele plictisite sau chiar iritati de caldura se plimba de la un obiectiv turistic la altul.

In Piata Avram Iancu se aude muzica linistitoare din boxe, iar atelierele anuntate in program se rezuma la trei mese intinse pe langa arteziana si cateva zeci de curiosi cu tricouri albastre care stau pe treptele fantanii.

Anastasia este una dintre cei aproximativ 500 de voluntari care se ocupa de buna desfasurare a evenimentului. Atelierul condus de ea, de confectionare de brose din fimo, este cel mai popular.

“E un bun prilej de interactiune, atat cu noi, voluntarii, cat si ei, intre ei.Avem ateliere de fimo, bratari, de litografie, lipim pe un lemn icoane, si de cruciulite”, subliniaza ea.

Ne arata ca exista mai multe functii de voluntari: unii sunt ghizi, altii sunt responsabili cu cazarea si cu mentinerea ordinii in camine.

Cum e sa fii voluntar pentru un eveniment de asemenea anvergura?

“E obositor, dar e frumos. Cand vedem cat de mult se bucura, asta ne bucura si pe noi, iar asta ne lumineaza ziua. Merg de ani de zile in taberele ASCOR (Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani – n.red.), practic am crescut in ASCOR si consider ASCOR o a doua casa. Suntem in jur de 500 de voluntari, avem o pagina de Facebook, unde in fiecare zi se posta un roman cu ce trebuie sa faca un voluntar”, spune zambind Anastasia, subliniind ca in conditiile in care Biserica trebuie sa caute modalitati de a se apropia de tineri, acest tip de intalniri, dar si cele de o anvergura mai mica, nu pot decat sa fie de folos.

Asociatia Tinerilor Ortodocsi a primit, anul acesta, finantare de 500.000 de lei de la Primaria Cluj-Napoca, si de 80.000 de lei de la Consiliul Judetean Cluj, pentru organizarea evenimentului “Tinerii ortodocsi, impreuna pentru viitorul Europei”, considerat un eveniment strategic pentru programul Capitalei Europene a Tineretului.

Din programul evenimentului fac parte liturghii si rugaciuni, conferinte, procesiunea tinerilor din Parcul Central pana in Piata Avram Iancu, dar si concerte Holograf sau de muzica populara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *