Politica

Interviu – Paul Siserman, candidat pentru Primăria Cluj: „Când vezi că Dusterul (Clujul) a venit la preț de Mercedes S-Class, realizezi că ceva nu e în regulă!”

Paul Siserman, clujeanul cunoscut publicului larg mai ales pentru participarea la MasterChef, și-a depus candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca. 

Paul Siserman este antreprenor în industria alimentară și ocupă în prezent funcția de director al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, este președintele World Masterchef Society Europa de Est și officer Escoffier. Puteți citi, pe larg, povestea sa de viață, în portretul de mai jos:

Povestea tumultoasă de viață a lui Paul Siserman, fostul concurent de la MasterChef

În exclusivitate pentru Ziar de Cluj, Paul Siserman a explicat cum s-a decis să candideze la Primăria Cluj-Napoca din partea ALDE, de ce candidează contra lui Emil Boc și ce proiecte are pentru Cluj:

Ziar de Cluj: Cum te-ai decis să candidezi? Și când?

Paul Siserman: Au fost foarte multe formațiuni politice care mi-au cerut să candidez pentru ei, și de centru-stânga, și de centru-dreapta, pentru că acum toți se definesc centru-stânga sau centru-dreapta, ca să îi prostească pe alegători, adică nu au o dogmă politică bine definită. 

Cei de la ALDE au acceptat condițiile mele, pentru că marea parte a lor au început cu discursuri de genul: „Uite, Paul, noi vrem să te susținem să ajungi – pentru că, haide să nu aberăm!, nimeni nu o să îl dea jos pe Boc deocamdată – te ajutăm să ajungi în Consiliul Local.” Le-am zis, mă ajutați sau nu mă ajutați, dar cu ce scop? Păi, că „uite, că odată ce ajungi acolo, apoi îți spunem noi ce să faci și cum să faci!” Nu sunt eu genul de om căruia să îmi spuneți voi mie ce să fac și cum să fac! Da, ne putem consulta, putem avea discuții libere pe temele impuse de la București, dar nu sunt genul! Și cei de la ALDE, după ce am avut o discuție cu ei, inclusiv cu Norica Nicolai, mi-au zis: „Ne place foarte mult de tine, cum pui problema, îți promitem că nu o să ai foarte multe ordine de la București.” Le-am zis: ordine nu o să primesc oricum! Că veniți cu niște idei asupra cărora putem să ne confruntăm și să ajungem la un numitor comun, da! Nu sunt genul de om care să plec capul! 

Ziar de Cluj: Ce proiecte intenționezi să promovezi, ca primar sau în calitate de consilier local?

Paul Siserman: Sunt foarte multe. Eu nu m-am implicat niciodată în politică, dar cam toată lumea e super mega mulțumită de realizările domnului primar, inclusiv eu, de ce aș minți?! Dar, e exact chestia aceea: te dai jos dintr-o Dacia 1100 și te urci într-un Duster nou, și zici: wow! Asta da mașină! Pe lângă Dacia mea 1100 din ’80! Dar, când vezi că Dusterul respectiv a venit la preț de Mercedes S-Class, și mai vezi și S-Class-ul, realizezi că ceva nu e în regulă! 

COLECTAREA SELECTIVĂ A GUNOAIELOR

Dacă începem să ne uităm la partea de gunoaie, eu, de exemplu, la mine la firmă, de la 61 de lei, am ajuns să plătesc 151 de lei pe lună pe chestia cu adunarea selectivă a gunoaielor. Dacă vin de la Primărie, îți dau niște amenzi, de povestești singur! Ca firmă, dacă nu aduni selectiv! Ok! Sunt de acord! Asta e, nu avem ce să facem! Dar, în momentul în care tu aduni selectiv și vezi că vin ăia și le pun în același tomberon și tu plătești niște sume, triplu față de cât era înainte, ca să își facă ăștia investițiile… eu, ca antreprenor, am patru firme care plătesc taxe, impozite ș.a.m.d., eu știu că, în momentul în care tu intri într-o afacere sau vrei să îți deschizi o afacere, îți faci un business plan de investiții, de recuperare a investiției și, după aceea te aștepți să ai un profit. Ăștia ce fac? Își fac adunarea selectivă pe spatele nostru, pe suprataxă, și nici măcar nu o fac?! Fă, în primul rând, infrastructura sau modul de colectare, modul de reciclare a gunoaielor și apoi pune taxe! Dar nu îmi pune mie prima dată taxe, ca să îți faci investiția pe spatele meu! Și nici măcar nu o faci! 

INFRASTRUCTURA

După aceea, toată lumea se bate cu pumnul în piept: Infrastructură! Infrastructură! O să o facem! O să o dregem! O să ajungem să circulăm liber prin Cluj! Sunt minciuni politice! Sunt minciuni cu care vor să atragă alegători! 

Eu am fost în America, am fost în Germania, am fost în Olanda, în Belgia! Acolo, când se dă un lot de pământ, care va fi construibil, se face infrastructura și, pe baza infrastructurii, se aprobă niște proiecte imobiliare în așa fel încât infrastructura respectivă să suporte viitorii locuitori din zonă, adică afluența de viitori locuitori din zonă. 

După aceea, toți se bat cu pumnul în piept: se dezvoltă Clujul! Cluj de 5 stele, în sus și în jos, numai aia auzi! Ok, ați adus n-șpe mii de firme de IT, ați modificat tot ce înseamnă PUZ, PUD, numai ca să vă dezvoltați pe partea de clădiri în cercul exterior al orașului! Dar, spuneți-mi mie, care dintre ei s-a gândit să facă școli și grădinițe în Cluj? Că sunt claie peste grămadă copiii! Eu am copil de 12 ani, care face alternativ școală, lăsând pandemia deoparte! Au făcut o singură grădiniță și au inaugurat-o în Centru de parcă a fost Sagrada Familia! 

GRATUITATEA PE TRANSPORTUL ÎN COMUN 

Avem atâția bătrâni! Le-a dat gratuitate pe autobuze! Ok, sunt de acord cu ce au făcut! Dar, le dați la bătrâni gratuitate la anumite ore! Adică, de la 8:30, până la 4:30, de la 4:30, până la 7, nu au dreptul să circule gratuit, de la 7:30 încolo iar! În felul acesta, puteți să nu îi aglomerați, fiindcă sunt o grămadă de bătrâni care dimineața, când merg copiii la școală sau oamenii la muncă, la 7, îi vezi în autobuz și nu au nicio treabă, numai merg în plimbare! 

Dar, în același timp, am putea să îi ajutăm pe acești bătrâni și în alte moduri. Sunt pensionari, care sunt de două sau de trei generații în Cluj, adică nu sunt veniți acuma la un oraș de 5 stele, de bunăstare, cum se zice, că tot asta se vehiculează: oraș de 5 stele! Oraș de 5 stele, dar sunt o grămadă de pensionari cu pensii de subzistență! Putem să facem, începând de la scutiri sau înjumătățirea taxelor și impozitelor pe apartamente, putem să îi ajutăm în n-șpe mii de feluri!

TURISMUL

Turismul Clujului se bazează numai pe festivalurile pe care le-au făcut. Noi nu avem o reprezentare sau nu am avut, din câte m-am informat eu, la un târg internațional la care să fie promovat Clujul cu ce avem în jur – avem Salina Turda, avem Belișul, Tarnița, să le promovăm ca și turism! Noi avem acele două festivaluri, sau trei, câte sunt, și la revedere! Pe asta se bazează turismul din Cluj-Napoca! Astea sunt și chestii pe care, lucrând în domeniu, le-am văzut și le simt mai aproape.

Am văzut că toată lumea se orientează după ce a făcut Boc și pe ideea: noi putem face mai mult! Ok, dar haideți cu niște chestii concrete! Putem face mai mult. Ce putem face mai mult? Și dacă te uiți pe platformă la fiecare în parte, toată lumea marșează pe ideile lui Boc! Păi, atunci, fraților, haideți să ne dăm mâna și să-l susținem pe Boc, că n-are rost, nu?! 

HORECA

Știind că e efectiv de rahat situația în HoReCa, știind că foarte multe din terasele și clădirile în care există activitate de gen terasă, restaurante, alimentație publică în general, sunt în clădiri care au un impozit foarte mare, fiind în Centru (vrând, nevrând, acolo s-a concentrat marea parte a industriei), am putea, în primul rând, să scutim de taxe și impozite clădirile pe doi ani de zile, clădirile în care sunt aceste activități, astfel încât proprietarii de localuri în acele clădiri să își renegocieze chiria cu proprietarii: uite, m-a scutit Primăria de impozit.

Din câte am înțeles, s-a dat până la 25 de euro/mp/activitate în zona centrală, adică în Piața Muzeului, pe Eroilor ș.a.m.d. 25 de euro/mp eu înțeleg, în momentul în care merge industria, crești prețurile, că toată lumea trebuie să trăiască, și tu, ca administrație locală, și ei. Dar, când vezi că ăla 20-25% din cât ocupă terasa localului respectiv îl face pe omul care are afacerea să supraviețuiască – el având terasă supraviețuiește, dacă tragi linie la sfârșitul zilei, după ce și-a plătit taxe, impozite, angajați, marfă ș.a.m.d., nu cred că rămâne cu foarte mult. Și, atunci, ce să facă omul ăla? Omul respectiv, când trebuie să plătească 25 de euro/mp, mai trebuie să plătească taxe, impozite, iar chiria pe spațiul intern de unde este, adică a localului, e enormă, pentru că nu s-a înjumătățit, nu s-a supendat defel, el crește prețurile. Și eu, când mă duc și beau o limonadă – apă, frate, apă cu lămâie, eu plătesc 17 lei! Pe 400 de ml! Ăla, din banii ăia, trebuie să întrețină și interiorul, și exteriorul ca și terasă, și angajații!

Hai să zicem, da, anul viitor sau doi ani vă înjumătățim sau vă suspendăm plata chiriei/mp la terase! Ajută-i cu ceva! Fă-le ceva! Și la locațiile care au intern să meargă omul să zică: uite, tu nu mai plătești impozit anul acesta! Da! Păi, nu mai îmi lua nici mie chirie! Și, atunci, când pornim, pornim toți odată! 

VARIANTA GRIGORESCU

După aceea, avem încă o mare, o foarte mare problemă, cu varianta Grigorescu, așa-zisa variantă, care e un drum agricol, care uităm cumva că domnul primar actual, care tot bate apa în piuă că neînțelegerile dintre Consiliul Județean, că e de la alt partid, și cu Primăria, uităm cumva că, în momentul în care a fost Tișe, care, din câte știu eu, e și finul lui, erau și împreună, și în același partid, și tot nu au făcut!

Pentru că, dacă el bate apa-n piuă, că Șulea nu e din același partid politic, tam-tam-uri, când a fost la Consiliul Județean ăla de la partidul tău, care ți-e și neam prin alianță, trebuia să zici: de la Consiliul Județean este ordin să facem primăriile chestia asta! Și se uneau și făceau un transport în comun sau o variantă de decongestionare a traficului pentru că, în Cluj, ce se întâmplă? Oricine o să vină și o să zică: eu rezolv problema, nu o să o rezolve până când există acest efect de pâlnie!

SOLUȚII PENTRU TRAFIC

Și, atunci, singura variantă pe care eu o văd viabilă e o centură ocolitoare care să te ajute pe varianta Florești-Cluj, Baciu-Cluj. S-a vehiculat chestia aia cu Tăietura Turcului de vreo 14 ani, dacă îmi aduc bine aminte! A făcut careva ceva? Nu a făcut! A făcut în Centru, ca să se vadă, când vine prostul, uite ce am făcut! De câți ani e Boc la Cluj? De fiecare dată se face, se face… s-a făcut studiu pentru metrou, la un moment dat, din câte îmi aduc eu aminte, fiind clujean, din tată în fiu, de vreo trei generații, la un moment dat, Boc venea cu vrăjeală că face monorail deasupra Someșului, apoi Someș navigabil. 

Faceți, efectiv ca în țările civilizate, că tot vă raportați tot timpul că Clujul e oraș european, comparabil cu Strasbourg-ul. Am niște articole în care se dovedește clar că, în ultimii 3 ani, Clujul a avut același buget ca Strasbourg-ul. Păi, dacă mergi acum în Strasbourg, vorbești singur, comparându-l cu Clujul! Numai că e ușor să arunci cu vorbe! Că, omul care nu a ieșit, asta e, nu știe! Numai că, dacă tot ne comparăm cu orașele acelea, hai să facem altceva! Hai să facem un transport în comun beton, cu linii dedicate, dar pe toată suprafața Clujului, și nu interdicție, că nu poți să dai interdicție, că ar suna urât, dar o suprataxare a autovehiculelor care intră în Centru, cu Euro 2, cu Euro 3, cu Euro 4, să fie lăsate mașinile Euro 5, viitorul Euro 6 și electricele! Și să le dai alternativă la oameni, adică să le faci un transport în comun beton! 

Eu nu îmi construiesc campania politică pe ideea de a îi da în cap la Boc, că n-a făcut! Nu! Sunt mulțumit! Comparativ, dacă aș merge într-un alt oraș, da, sunt mulțumit! Dar să nu mă duc în Oradea, că atunci nu mai sunt mulțumit! Păi, ce a făcut primarul acela, centura, a aranjat Oradea și cred că a avut la dispoziție mai puțin de 30% din bugetul Clujului! 

LUCRĂRILE DE LA CLUJ

Am prieteni care au birou pe Ferdinand și care mi-au zis că a scos și a băgat dalele acelea de vreo trei ori. Alea cine le plătește? Că nu fac muncă voluntară ăia! 

Dacă mergi acum prin Cluj, prin Centru, tot Clujul este într-un șantier, dar, din păcate, acel șantier are maximum două echipe, pe care le mută dintr-o parte într-alta cei de la Diferit, ca să se vadă că există activitate! Știi cum am descoperit treaba asta? M-am dus să îmi beau cafeaua la Croco, în Piața Lucian Blaga, la Casa de Cultură a Studenților. Și stăteam de povești cu ospătărița, care mi-a zis: „Vai, doamne-ți mulțam că astăzi nu sunt aici ăștia de la lucrări!” Păi, i-am zis, sunt și ei în vacanță! „Nu, îmi zice, sunt pe Petru Maior!” Păi, nu tot aici în zonă sunt?, am întrebat. „Nu, că îi tot mută, că nu au oameni”, a râs, glumit, eu nu am băgat-o în seamă, am zis că aia e, dă-o încolo! Undeva pe la 12:30, 1, am avut o treabă și trebuia să mă întâlnesc cu cineva la Maimuța Plângătoare. Stăm acolo la povești și îmi spune persoana respectivă: „Astăzi au venit ăștia de la Diferit aici să lucreze, de 4 zile nu i-am mai văzut, că au avut lucrări în Piața Lucian Blaga și pe Napoca!” Păi, cum, l-am întrebat, echipa de aici e și acolo, și acolo? „Da, îmi zice, că nu au numai vreo două, una e aici și una e acolo unde se face CEC-ul.” Și am luat-o așa, pe jos, și m-am dus și i-am căutat. Și exact așa era: în două puncte se lucra, în rest, toate lucrările erau oprite! 

Păi, eu nu zic că nu ai făcut, jos pălăria! Dar e și un joc politic, acuma toată lumea are tot felul de jocuri din-acestea politice, să se vadă cât s-a făcut! Ok! Dar, repet! Când te dai jos dintr-o Dacia 1310 din ’82, ’84, și te urci într-un Duster nou, e super tare! Dar, când vezi că Dusterul ăla a costat cât un S-Class și mai vezi și S-Class-ul, realizezi că ceva nu e în regulă aici!

Ar mai fi multe, eu am trasat tot, o să vă și prezint tot programul, o să mi-l expun cât de curând. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *