Analiza

INTERVIU – Dragoș Damian, director general Terapia: „Nu recomand sub nicio formă utilizarea în prezent a Ivermectinei la oameni”

Ivermectina este un medicament aprobat în România doar pentru uz veterinar, pentru tratarea anumitor boli parazitare la animale. Însă, informațiile care au circulat în spațiul public în ultima vreme, privind efectul antiviral al acestui medicament (utilizat în anumite țări și pentru uz uman), au făcut ca farmaciile veterinare să fie asaltate de clienți dornici să experimenteze acest medicament. Medicii veterinari (ANSVSA) îi avertizează însă pe cei tentați spre automedicația cu acest produs:

„În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect. (…)

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.”

Producătorul de medicamente Terapia Cluj și-a anunțat intenția de a dona statului român 10 000 de tablete de ivermectină pentru studii clinice. În funcție de concluziile acestor studii, autoritățile pot decide să înregistreze (sau nu) Ivermectina de uz uman în România, pentru ca medicamentul să poată fi  (sau nu) apoi comercializat. Până la o concluzie științifică însă oamenii nu trebuie, sub nicio formă, să utilizeze, după ureche, acest medicament, pentru prevenirea sau tratarea COVID-19.

Ziar de Cluj a realizat un interviu cu Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, pe tema Ivermectinei. Veți afla, din răspunsurile directorului din industria pharma, tot ce trebuie să știți în acest moment despre controversatul medicament.

Ziar de Cluj: Care este opinia dumneavoastră, în calitate de specialist, în privința acestui medicament, pe care unii îl consideră acum a fi un medicament „minune”, și pe care oamenii îl folosesc?

Dragoș Damian: Nu cred că este un medicament minune, noi am făcut o propunere Ministerului Sănătății să aducem pentru studii clinice 10 000 de tablete, tocmai pentru ca medicii din România să se obișnuiască cu medicamentul. Este foarte important ca acest medicament să nu fie luat fără discernământ de persoane. El are uz uman, există medicament de uz uman, nu este înregistrat în România, în schimb este înregistrat în toată Europa, însă pentru niște boli parazitare.

Nu are indicația în COVID, însă există deja studii clinice care se pare că îi arată o oarecare eficiență. În Statele Unite sunt aceste studii și cred că de acolo a pornit toată această poveste, că luăm Ivermectina. Ca specialist în acest domeniu, nu recomand sub nicio formă ca persoanele fizice să îl cumpere, să îl utilizeze în afara unei discuții cu un medic sau în afara unui studiu clinic în România care să ateste o eventuală eficiență.

Ziar de Cluj: Am văzut medici veterinari care avertizau că Ivermectina ar putea avea efecte toxice prin acumulare, că ar putea duce la ciroză sau la alte efecte secundare.

Dragoș Damian: Noi ne-am uitat în datele de literatură, nu există date care să arate astfel de efecte secundare pe oameni. Nu știu, nu mă pricep în domeniul veterinar, dar toate datele de literatură sunt pozitive cu privire la utilizarea acestui medicament care a eradicat în foarte multe țări foarte multe boli parazitare. Este pe lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății, costul este cam de 20-30 de lei pe cură. Mă refer la uzul uman, repet, nu mă refer la uzul veterinar, nu mă pricep. Dar, faptul că se cumpără medicamente fără rețetă din farmaciile umane sau veterinare arată o fragilitate a sistemului, pentru că nu vorbim de paracetamol aici, ci vorbim de niște medicamente care trebuie luate cu avizul medicului și numai în anumite indicații, pentru că altfel apar reacții adverse sau cine știe ce alte probleme.

Ziar de Cluj: Afirmau medicii veterinari că, după ce Invermectina este administrată la animale, nu este recomandat consumul cărnii animalelor, timp de 30 de zile, tocmai pentru a nu afecta omul care mănâncă carnea respectivă.

Dragoș Damian: Există niște vârfuri, într-adevăr, de concentrație în sânge – eu vorbesc uman – care, după o vreme, dispar. Deci, după ce medicamentul nu se mai ia, pentru că se ia câteva zile medicamentul, cum se ia paracetamolul, dispar. Și, într-adevăr, sunt acele vârfuri, probabil despre acelea vorbesc veterinarii, că nu trebuie luat. Nu mă pricep, nu vreau să fac speculații.

E o coincidență că se vorbește despre acest medicament la veterinari, el este de uz uman, este utilizat, este înregistrat în toată Europa pentru uz uman. În România, întâmplător, nu e înregistrat.

Ziar de Cluj: Și, în țările unde e înregistrat, nu există efecte negative, trecute în prospect?

Dragoș Damian: Nu există reacții adverse. Dar, repet: pentru indicațiile pentru care este recomandat. Deocamdată el nu este indicat pentru tratamentul sau profilaxia coronavirusului și, insist, nu trebuie luat  – eu nu sunt un specialist, dar insist ca om din mediul farmaceutic, nu trebuie luat niciun fel de medicament în afara prospectului sau că am auzit de la vecin sau că am auzit de la cunoștințe. Acesta este un lucru de bază în medicație.

Ziar de Cluj: Fiind un medicament utilizat în boli parazitare, nu are o toxicitate asupra ficatului?

Dragoș Damian: Se iau doze mici și nu au. Sunt doze mici, acum există și medicamente cu o singură doză. Tocmai de aceea acest medicament, Ivermectina, nu este utilizat pe o scară așa de largă ca altele, care sunt unidoze.

Ziar de Cluj: Și, fiind de uz veterinar, e greu să și dozeze oamenii; cei care își cumpără, practic, nu știu care e doza pentru om.

Dragoș Damian: Noi, doza pentru om pe care o aducem pentru studiul clinic este de 12 mg pe tabletă. Acum există și varianta de 3 mg, de 6 mg, de 9 mg. Se face o dozare pe kg/corp, așa se lucrează de obicei și în medicina umană și în cea veterinară, dar, repet, nu vreau să îmi dau cu părerea în domeniul veterinar. Pot să vă spun în schimb un alt lucru, că marea majoritate a companiilor farmaceutice mari fabrică și medicamente de uz veterinar. Cred că și Antibiotice Iași fabrică antibiotice pentru uz veterinar pentru că sunt aceleași principii de fabricație și reguli de bună practică de fabricație. Deci, dacă un animal ia un medicament de uz uman sau invers nu este o problemă, atâta vreme cât un specialist, un medic recomandă acest lucru.

Ziar de Cluj: Practic, acum care sunt pașii? Așteptați să fie introdusă și în România, dacă se va introduce, dacă va fi reglementată?

Dragoș Damian: Va fi adus doar pentru studii clinice, medicii vor decide, știți că există un protocol al Ministerului Sănătății cu 5 sau 6 medicamente care au fost introduse în funcție de datele clinice; dacă medicii decid să utilizeze medicamentul în studii clinice și rezultatele sunt încurajatoare, atunci el poate fi introdus în protocolul de tratament. Aceștia sunt pașii.

Ziar de Cluj: Dumneavoastră puteți să îl aduceți, deocamdată, doar pentru studii clinice?

Dragoș Damian: Doar pentru studii clinice. Niciun medicament care nu este înregistrat în România, nu e vorba doar de noi, vorbim de orice producător, niciun medicament nu poate fi adus altfel decât pentru studii clinice.

Ziar de Cluj: Deci, practic, aduceți 10 000 de pastile pentru studii clinice și, apoi, în funcție de studii, se decide.

Dragoș Damian: În funcție de studii, autoritățile pot să decidă să îl înregistreze în România, să îl comercializeze. Dar vă spun, cred că sunt vreo 20 de producători, poate oricine să vină să îl comercializeze.

Ziar de Cluj: Și studiile vor începe acum sau mai durează?

Dragoș Damian: Nu știu asta, asta trebuie să discutați la Ministerul Sănătății, ei sunt cei care iau decizia. Noi doar facem aplicația pentru aducerea medicamentului ca donație, pentru studii clinice. Deci, nu e niciun cost implicat, pur și simplu medicii pot să îl încerce, pot să vadă dacă într-adevăr sunt rezultate. Același lucru s-a făcut cu foarte multe medicamente care sunt acum în protocol, chiar și cu hidroxiclorochina, ați semnalat și dumneavoastră că am adus Favipiravir, care e un medicament anti-covid în Japonia, îl aducem din Japonia, deci totul începe cu un studiu clinic, bazându-te că virusul acesta nu a fost în urmă cu un an. Te bazezi pe mecanismul de acțiune al medicamentului și dacă ai un antiviral, îl încerci și pe acest virus.

Ziar de Cluj: Deci, oamenii, deocamdată, ar trebui să se abțină de la a își administra Ivermectina.

Dragoș Damian: Eu personal, ca om din industria pharma, nu recomand sub nicio formă utilizarea în prezent a Ivermectinei la oameni, în acest moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *