Cooltura

Filmul „Insula Muzicii”, un lungmetraj independent filmat și la Cluj, poate fi urmărit în aceste zile în cinematografe

Scris de 479

Duminică, 15 mai, Cinema „Florin Piersic” a găzduit un eveniment rar, în ciuda specificului acestei locații: premiera de gală a unui film „românesc”.

”The Music Island” e o producție independentă, concepută de la zero și finanțată de Cosmin P. Zaharia, regizor, producător și actor principal al primului său lungmetraj, care deja a obținut o serie de premii internaționale: Best First Time Filmmaker – Toronto Independent Film Festival of Cift; Best First Time Director (feature) – Prague International Monthly Film Festival; Best Director – Prague International Monthly Film Festival; Best Indie Feature Film – Kosice International Monthly Film Festival; Best First Time Director (feature) – Kosice International Monthly Film.

Producătorul Cosmin Zaharia este absolvent de UBB, Clujul fiind, așa cum artistul a declarat cu ocazia proiecției de gală, „orașului său de suflet”. În curtea unei case din Cluj-Napoca a fost filmată și singura scenă din film în care se vorbește în limba română – cearta dintre personajul principal și tatăl denaturat, interpretat de cunoscutul actor al Naționalului clujean, Cornel Răileanu. Și cam atât despre Cluj. În rest, filmul lui Cosmin Zaharia spune povestea unui tânăr imigrant în Londra, care, pe lângă munca de jos, dintr-un bar, se ocupă și cu furtul de motociclete. O vacanță în Ibiza îi arată emigrantului dezabuzat că se poate trăi și altfel, într-o lume a libertății totale, în care iubirea se aprinde ca în filme, fără granițele vieții cotidiene din Londra, unde tânărul are o relație măcinată de limitări financiare. Coliziunea celor două lumi – insula muzicii, libertății și iubirii, Ibiza, și insula londoneză, a stresului, infracțiunii, umilințelor, duce la drama personajului, ucis în Londra, ca urmare a libertăților asumate în Ibiza.

Toate personajele sfârșesc tragic în acest film – iubita din Ibiza e împușcată, cea din Londra devine victima unui atentat terorist, tatăl e părăsit în singurătate și deznădejde bahică, personajul principal moare, asasinat pe neașteptate, dar nu numai sfârșitul filmului e tragic, ci întreaga peliculă, care, din prima secundă, respiră o încrâncenare depresivă în lupta cu viața deosebit de represivă. Durerea și suferințele personajelor sunt tăioase, hiperbolice, filmul fiind o frescă a chinului psihologic al celui care încearcă să supraviețuiască, fără ajutor, într-o lume coruptă, nedreaptă, abuzivă, în care cine are bani face legea, iar cine nu, e opresat de legea celui puternic, fură, sau moare în legea lui.

Filmul lui Cosmin Zaharia a fost filmat în 4 țări: Spania (Ibiza), Anglia (Londra), România (Cluj-Napoca, București) și Kavarna (Bulgaria), regizorul s-a format, ca profesionist, atât în București, cât și în Londra, deci pelicula nu poate fi considerată una 100% românească. Totuși, are unele dintre metehnele filmului românesc postdecembrist: sunetul prea tare sau prea încet și imaginea foarte brută. În filmul lui Cosmin Zaharia, dialogurile sună prea strident, cadrele panoramice în mișcare sacadează, iar camera se mișcă într-un mod care pare uneori de amator. Ori, poate acest mod de a filma este voit, pentru a da filmului autenticitate, senzația de cadre luate parcă cu telefonul.

Dincolo de dificultățile tehnice, specifice unui lungmetraj cu buget redus, Insula Muzicii este un film de atmosferă reușit. Poate să placă, ori poate să displacă profund, dar atmosfera încărcată, dură, dureroasă, se transmite perfect în sală și durează și după ce filmul se încheie, ca un smog londonez.

Nu putem compara această producție independentă cu una a studiourilor Marvel sau Warner Bros, care beneficiază de fonduri enorme și de mii de profesioniști implicați în producție, dar, dacă ne setăm corect așteptările, Insula Muzicii nu dezamăgește, ci ne oferă, cinematografic, o perspectivă originală asupra lumii contemporane. Filmul poate fi urmărit, în aceste zile, în cinematografele din Cluj, unde se bate, cot la cot, cu marile producții, pentru grațiile spectatorilor.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 2 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 2 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 3 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 3 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 5 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 6 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 8 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 19 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE