In vizor

Incompetenții de la UBB, în prag de iarnă, au tăiat în bucăți centrala termică de la Facultatea de Litere, apoi au suspendat cursurile, iar acum se derobează de responsabilitate

În 14 octombrie, Ziar de Cluj prezenta o situație revoltătoare, faptul că studenții și profesorii Facultății de Litere din cadrul UBB înghețau de frig în clădirea Facultății de pe strada Horea, după ce vechea centrală termică a facultății a fost dezafectată și tăiată în bucăți. O nouă centrală termică a fost achiziționată, însă termenul de finalizare a lucrărilor de instalare este prevăzut pentru data de 10 noiembrie. Vechea clădire a Literelor nu are nici geamuri termopan, anticele geamuri de sticlă lăsând să bată vântul prin clădirea unde mii de studenți și zeci de profesori își desfășoară zilnic activitatea. 

Această neplăcută situație, pe care ne-au sesizat-o studenții de la Litere, a fost generată de birocrație: responsabilii de la Litere au înaintat către UBB solicitarea de schimbare a centralei termice din luna martie, angajații de la Biroul de Achiziții al UBB au depus cererea pe SEAP doar două luni mai târziu, în mai, perioadă în care s-a blocat SEAP-ul, ceea ce a tergiversat lucrurile cu încă două luni, a doua cerere fiind depusă pe SEAP doar în 15 iulie, fiind acceptată în 3 august; anunțul de participare pe SEAP a fost publicat 5 zile mai târziu, iar contractul pentru execuția lucrării a fost semnat după mai bine de o lună, termenul de finalizare al lucrării fiind 10 noiembrie.

În urma materialului publicat de Ziar de Cluj, în data de 18 octombrie, Consiliul de Administrație al Facultății de Litere s-a întrunit într-o ședință în cadrul căreia a hotărât, cu unanimitate de voturi „pentru”, ca în clădirea Facultății de Litere de pe strada Horea, nr. 31, să se suspende cursurile tuturor secțiilor (cu excepția acelora care își desfășoară activitatea, cu program integral, în alte clădiri ale UBB), până la finalizarea șantierului de reparații al încălzirii centrale.

Ziar de Cluj a arătat faptul că, dat fiind orarul zilnic deja încărcat al studenților de la Litere, care urmează o dublă specializare, suprapunerea peste orarul normal a unor ore suplimentare de recuperare este cvasi-imposibilă, așadar recuperarea cursurilor pierdute în „vacanța de centrală” are toate șansele să se realizeze, așa cum se face de obicei în învățământ, „pe parcurs”, adică doar pe hârtie.

Prin suspendarea cursurilor Facultății de Litere, după cum am arătat în materialul anterior, se încalcă anumite puncte din Statutul studentului din UBB, în principal dreptul studenților de a avea acces neîngrădit la infrastructura didactică a facultății.

Reprezentanții UBB evită să-și asume această problemă, comunicând doar de după fustele Direcției Comunicare și PR

Studenții, unii dintre ei plătitori de taxe deloc modice, sunt trimiși în vacanță de conducerea Facultății de Litere, cu toate că au trecut doar 3 săptămâni de la încheierea vacanței de vară.

Ziar de Cluj le-a solicitat un punct de vedere referitor la această situație regretabilă decanului Facultății de Litere, Corin Braga, rectorului UBB, Ioan-Aurel Pop, prorectorului Ioan Bolovan, prorectorului Călin Rus, directorilor generali adjuncți din cadrul Direcției Generale Administrative a UBB, Cosmin-Vasile Irimieș și Simona-Cornelia Tatomir (Ioan Neag, directorul general administrativ, nu are afișate date de contact publice, din rațiuni care ne scapă). I-am întrebat pe toți acești vajnici reprezentanți ai UBB-ului cine consideră că este responsabil pentru această situație, dacă va răspunde cineva pentru problema creată, dacă consideră că se impun anumite sancțiuni celor responsabili și care consideră că sunt soluțiile pentru rezolvarea cât mai rapidă a acestei probleme, pentru desfășurarea cursurilor Facultății de Litere în condiții optime și pentru recuperarea materiei.

Toți cei 6 reprezentanți de seamă ai UBB au preferat să se ascundă pe după fustele Direcției Comunicare și PR a Universității, răspunzând cu toții la comun, neasumându-și astfel nimeni responsabilitatea, în loc să ofere răspunsuri individuale, asumate bărbătește, așa cum le-au fost solicitate. 

Nivelul academic al UBB pune punctul pe doi i și ne arată adevărații „vinovații” pentru problema centralei: incompetența și ignoranța

Răspunsul primit din partea UBB este unul halucinant: „Considerăm că identificarea vinovaţiilor nu rezolvă această problemă.”

Ce este halucinant la acest răspuns? Două lucruri: la figurat, nu pune punctul pe i, iar la propriu pune punctul pe doi i, acolo unde nu este cazul.

Dacă într-un răspuns oferit în numele decanului Facultății de Litere și al altor responsabili din UBB, profesori universitari, Universitatea, care se consideră crema academică a Clujului, scrie „vinovațiilor” cu doi i, nu ne mai mirăm deloc de situația revoltătoare de la Litere, care ar putea fi generată pur și simplu de incompetență și ignoranță.

Cei care au redactat răspunsul, „în urma discuţiilor purtate cu decanul Facultăţii de Litere şi a prorectorului responsabil de administraţie şi patrimoniu”, deci reprezentându-i pe aceștia, au pus și virgulă între subiect și predicat în textul lor, lucru, de asemenea, reprezentativ pentru nivelul academic al UBB, unde cursurile facultăților se suspendă după 3 săptămâni de la începerea anului universitar, pe motiv de tăiere în bucăți a centralei termice, în prag de iarnă:

„Aşa cum am transmis, încă din data de 14 octombrie, situaţia neplăcută creată, apare exclusiv din cauza întârzierilor generate de platforma SEAP”, scriu cei de la UBB.

Trecând peste greșelile gramaticale grăitoare, analizând răspunsul academic al reprezentanților UBB, care consideră că  identificarea „vinovațiilor” nu rezolvă această problemă, constatăm că ei au dreptate pentru că afirmația lor este un truism: identificarea vinovaților nu rezolvă niciodată nicio problemă deja creată, doar preîntâmpină alte probleme pe care „vinovații” le-ar putea crea pe viitor. Este evidentă incompetența celor care au gestionat problema centralei de la Litere, iar rămânerea în funcții de răspundere a unor incompetenți poate duce la noi probleme generate de deciziile administrative pe care aceștia  le vor mai putea lua de acum înainte.

Un răspuns gol de semnificație, prin care nimeni nu își asumă nimic

Răspunsul integral al reprezentanților UBB, formulat pe după fustele Direcției Comunicare și PR a Universității, este plin de truisme, de generalități, de informații deja cunoscute (reformulate din informațiile deja prezentate de Ziar de Cluj) și de considerații prin care conducerea Universității se derobă total de orice responsabilitate:

„În urma discuţiilor purtate cu decanul Facultăţii de Litere şi a prorectorului responsabil de administraţie şi patrimoniu, Direcţia Comunicare şi PR a UBB este în măsură să vă transmită următoarele precizări cu referire la situația centralei termice și a suspendării cursurilor de la Facultatea de Litere, din cadrul UBB:

În baza deciziei Consiliului de administrație al Facultăţii de Litere, din data de 18 octombrie, s-a hotărât ca activitățile didactice din săptămânile 24-30 octombrie și 31 octombrie-6 noiembrie (eventual cu prelungirea, sperăm, non-necesară 7-13 noiembrie) să fie ținute fie în locații alternative ale altor facultăți din UBB, fie să fie recuperate în săptămânile (câte două săptămâni pentru recuperarea uneia) de după finalizarea lucrării și revenirea în clădire.

Își desfășoară activitatea în locații alternative departamentele: Germană, Norvegiană, Italiană, Chineză, Literatură comparată, Maghiară monospecializare și Maghiară dublă specializare, Literatură comparată maghiară, Etnologie maghiară, Ebraică, Limba română pentru studenți străini, Limbi străine de specialitate, 7 programe de master, cele 2 școli doctorale.

Vor recupera cursurile ulterior, după intrarea în funcțiune a noii centrale, departamentele: Română, Engleză, Franceză, Spaniolă, Japoneză, Coreană, Limbi clasice, Rusă, Ucraineană, Limbi moderne aplicate, Trunchiul comun, 5 programe de master.

În ceea ce privește recuperarea cursurilor, desigur fiecare situație va fi tratată diferențiat de titularii de curs și departamentele respective.

Informaţia conform căreia recuperarea va presupune depășirea mediei zilnice de 8 ore nu este una reală. În prezent, în baza planurilor de învățământ în funcțiune, media de ore pe săptămână este următoarea:

Română: anul I 22 ore; anul II 22 ore; anul III 21,33 ore, cu o medie totală de 21,77 ore Maghiară: anul I 26,33 ore; anul II 26,33 ore; anul III 25,66 ore, cu o medie totală de 26,10 ore

Toate celelalte limbi străine: anul I 20,83 ore; anul II 20,83 ore; anul III 20,50 ore, cu o medie totală de 21,77 ore.

Acest lucru înseamnă că numărul mediu zilnic de ore variază între 4 și 5,20. O recuperare a unei săptămâni în decursul a două săptămâni nu presupune mai mult de 2-2,60 ore mediu zilnic.

În ceea ce privește zilele / săptămânile de dinainte sau după unele sărbători, structura anului universitar nu face distincție între săptămâni cu studenți sau fără studenți și nu permite speculații asupra intențiilor studenților.

Aşa cum am transmis, încă din data de 14 octombrie, situaţia neplăcută creată, apare exclusiv din cauza întârzierilor generate de platforma SEAP. Considerăm că identificarea vinovaţiilor nu rezolvă această problemă. Biroul de Achiziţii al UBB a respectat toate procedurile impuse de legislaţia în vigoare, fiind însă nevoiţi să se confrunte cu întârzieri de demarare ale achiziţiei, de aproximativ două luni.”

Așadar, conform reprezentanților UBB, modalitatea de recuperare a cursurilor va rămâne la latitudinea fiecărui titular de curs, conducerea Facultății de Litere și a UBB derobându-se astfel și de această responsabilitate, care rămâne pe seama fiecărui profesor.

În condițiile în care studenții Facultății de Litere urmează o dublă specializare, informația conform căreia recuperarea ar putea presupune depășirea mediei zilnice de 8 ore este una reală, contrar afirmațiilor celor de la UBB.

În ceea ce privește „speculațiile privind intențiile studenților” de a pleca acasă înainte de sărbători, când la Litere vor fi programate cursuri intense de recuperare, acestea nu reprezintă speculații, ci realități statistice, fapte, situații petrecute ani la rând, lucrurile urmând a se petrece la fel și anul acesta.

Faptul că cei din conducerea Facultății de Litere și a UBB nu iau în considerare realitatea concretă, impunând decizii bazate doar pe structura anului universitar, așa cum apare el pe hârtie, va duce, desigur, la o transpunere a acestor decizii tot numai pe hârtie, în maculatura celor de la UBB urmând să apară ore recuperate în săptămânile din preajma sărbătorilor când studenții vor fi plecați din Cluj în localitățile natale.

Important la UBB este să se respecte scriptic procedurile, birocratic fiecare să fie acoperit de o maculatură cât mai solidă, dezastrele care, în urma acestor decizii rigide, birocratice, fără simțul realității, apar, fiind mai apoi rezolvate simplu, fără vinovății, tot pe hârtie, prin acoperirea celor responsabili cu un nou teanc de maculatură justificativă.

Un colos birocratic, rupt de realitate, UBB este în cădere liberă ca prestigiu academic, trăind în prezent mai mult din gloria unor vremuri demult apuse. Iar la Facultatea de Litere, că se suspendă cursurile sau nu, să pare că e totuna! Nimeni nu se stresează, nu e nicio problemă, diplomele să curgă pe bandă rulantă, fabrica de șomeri să funcționeze! Pregătirea solidă și reală a studenților și calitatea academică rămân simple povești cu pești, nade de ademenit absolvenții de liceu, pentru ca facultate să aibă în continuare clienți, să se primească salariile. Faptul că se suspendă cursurile, la trei săptămâni de la începerea lor, e deja o problemă colaterală, tratată ca atare, cu virgulă între subiect și predicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *