Din oras

În timp ce îi supraimpozitează pe proprietarii care nu își refațadizează imobilele degradate, Primăria doarme în patrimoniu cu apartamente într-o clădire centrală care stă să se surpe peste trecători

În centrul Clujului ”smart”, pe strada Horea nr. 1, o clădire istorică se dezintegrează peste spațiul pietonal. În locul unei renovări complete, a unei refațadizări care să elimine riscul ca bucăți din cornișă să cadă peste pietoni, această clădire prezintă doar câteva improvizații de siguranță, care nu elimină complet pericolul public pe care, într-o zonă intens circulată, această clădire degradată îl reprezintă.

În partea superioară a fost montată o plasă, în caz că se vor mai desprinde bucăți din tencuiala scorojită. Din cornișă o bucată imensă s-a desprins, un precedent periculos, care riscă să se mai repete, în absența unor lucrări temeinice de refacere a imobilului. Pentru ca trecătorii să fie protejați de bucățile de tencuială care ar putea cădea de la mare înălțime, având astfel un potențial fatal, a fost amplasată, la colțul clădirii, o schelă. Schela însă nu înconjoară imobilul, așa că intersecția Dragalina cu podul Horea rămâne una riscantă.

Ziar de Cluj a transmis Primăriei Cluj-Napoca o sesizare privind situația acestei clădiri. Am solicitat municipalității și o serie de informații: cine sunt proprietarii clădirii, dacă le-a fost majorat impozitul cu 500% pentru neefectuarea lucrărilor de refațadizare, ce măsuri intenționează Primăria să ia pentru ca pietonii să poată circula în siguranță, fără a le plana asemenea pericole mortale deasupra capului.

Se pare însă că lupul e „parțial” paznic la oi. În clădirea degradată, și municipalitatea deține două locuințe. Mai mult, Primăria s-a supraimpozitat, practic, pe sine, timp de doi ani la rând, pentru fațada degradată:

„La imobilul situat pe strada Horea nr. 1 s-au executat lucrări de intervenție pentru reabilitarea structural arhitecturală în baza autorizației de construire nr. 1392/2017.

Până în anul 2020 s-au executat lucrări la fațadele sud, vest și est, după care lucrările au fost oprite deoarece autorizația și-a pierdut valabilitatea.

În 6 ianuarie s-a emis autorizația de construire nr. 11 pentru continuarea lucrărilor.

Tunelul de pe latura nordică a imobilului a fost amplasat în vederea protejării pietonilor care circulă în zonă.

Clădirea este în coproprietatea unor persoane fizice și juridice, iar Statul Român deține 2 locuințe, pentru care instituția noastră va deconta valoarea lucrărilor pentru cota parte indiviză comună aferentă.

Imobilul a fost supraimpozitat în anul 2018 și 2019 conform pct. 168 din HG nr. 1/2016”, ne-a transmis astăzi Primăria Cluj-Napoca.

Așadar, în timp ce proclamă cea mai bună calitate a vieții la Cluj, în timp ce îi amendează prin supraimpozitare pe proprietarii care nu își refațadizează imobilele degradate, Primăria doarme în patrimoniu cu apartamente într-o clădire centrală, care stă să se surpe peste trecători.

E fain la Cluj, dar, pentru siguranța voastră, circulați pe partea de trotuar dinspre carosabil. Sunt șanse mai mari să vă cadă în cap o bucată de cornișă dintr-o clădire istorică, decât să vă calce o mașină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *