Sanatate

În sfârșit vin bani europeni pentru Spitalul Regional Cluj. Iașiul ne-a luat-o înainte

Ministerul Sănătăţii a semnat un acord de asistenţă tehnică cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru implementarea proiectelor spitalelor regionale. Valoarea contractului este de peste 12,8 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii. Din păcate pentru județul Cluj, cel mai avansat proiect este cel al Spitalului Regional Iași, în vreme ce SRU Cluj mai poate aștepta. Clujenii s-au ales doar cu gargara politicianistă a liderilor locali și județeni.

Acordul stabileşte termenii în care Banca Europeană de Investiţii va acorda sprijin pentru implementarea proiectelor de către Ministerul Sănătăţii în cadrul Fondului European Structural de Investiţii: Programului Operaţional Regional (POR) şi Programului Operaţional pentru Asistenţă Tehnică („POAT”), aşa cum este prevăzut în Memorandumul de Înţelegere semnat de Banca Europeană de Investiţii şi Guvernul României.

Banii au venit de la Ministerul Fondurilor Europene, iar proiectul se va derula până la finalul anului 2023. Construcţia spitalelor regionale a fost amânată de la un an la altul, în contextul în care în România nu au mai fost construite spitale de stat în ultimii ani.

„Astăzi facem un alt pas important pentru construirea celor trei spitale regionale din Iași, Cluj Napoca și Craiova. În cadrul  acestui Acord  de servicii de asistenţă tehnică (PASSA), vom beneficia de sfaturile experților BEI în faza de proiectare, supraveghere și construcție a celor trei spitale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În  baza acestui Acord, Banca Europeană de Investiții va oferi servicii de asistenţă tehnică pentru Ministerul Sănătății, pentru întărirea capacitatii de management necesară în implementarea celor trei proiecte pentru Spitalele Regionale de Urgență, cofinanţate de fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operațional Regional.

Ministerul Sănătății a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene, la data de 04.06.2019, contractul de finanţare prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, proiectul ,,Întărirea capacității Ministerului Sănătății de a pregăti și implementa proiectele SRU Craiova, Iași, Cluj în valoare de 78 milioane lei”, valoare din care se va finanța Acordul de Servicii de Asistență Tehnică (PASSA).

Prin Acordul de Servicii de Asistență Tehnică (PASSA), echipa PASSA va oferi servicii de asistență și va acţiona în calitate de consultant independent pentru Ministerul Sănătății.

Prin urmare, rolul Echipei PASSA va fi acela de consiliere şi completare, dar nu va înlocui, transfera sau îndeplini rolurile şi responsabilităţile omologilor relevanţi din cadrul Ministerului Sănătății, ori al Asistenţei Tehnice existente pentru Ministerul Sănătății.

Se va oferi sprijin în orice stadiu pe parcursul etapei de implementare a proiectului, începând cu elaborarea ofertelor pentru documentaţia de atribuire a proiectului până la darea în exploatare finală şi exploatarea facilităţilor. Echipa care va asigura  Asistență Permanentă va juca un rol de sprijin, însă nu predominant în luarea deciziilor cu privire la aceste activităţi.

Performanţa finală în implementarea proiectului va rămâne responsabilitatea Ministerului Sănătății, conform rolurilor şi răspunderilor sale specifice.

Acordul are o valoare totală de 12.899.600 EURO, din care valoare Serviciilor de Asistenţă Permanentă este de 3.478.800 EUR şi valoarea Serviciilor pe bază de Solicitare este de 9.420.800 EUR și se va derula până la data de 31 decembrie 2023.

Proiectul Spitalului Regional Iași – cel mai avansat

Cu toate insistențele și publicitatea de care au făcut uz pentru a-și spori capitalul de imagine, liderii administrației clujene nu au reușit nici să modifice „ghidul solicitantului” (după cum intenționa președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Păunel Tișe), nici să adune suficiente semnături pentru urgentarea acestui proces (precum Emil Boc). Aceste măsuri adoptate de către politicienii clujeni s-au dovedit a fi doar demersuri cu caracter electoral. 

Peste 10 ani în care nici prim-ministrul Emil Boc, nici primarul Emil Boc, nici Alin Păunel Tișe, nici Horia Șulea nu au făcut decât să dea cu stângul în dreptul și să-și exprime preocuparea în privința unui Spital Regional la Cluj.

CITEȘTE ȘIFurtună-ntr-un pahar cu apă: fondurile europene pentru Spitalul Regional Cluj, amânate pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027. Tișe „nu renunță” și „cere să fie modificat ghidul solicitantului”

CITEȘTE ȘIIPOCRIZIE în stare pură: indolența PNL, mascată de incompetența PSD

Cel mai avansat proiect este SRU Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate şi aprobat, prin HG nr.290/ mai 2019, indicatorii tehnico-economici.

Cererea de finanţare a realizării SRU Iaşi este în curs de pregatire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană.

Consultantul BEI a pregatit documentaţia de atribuire pentru activitatea de proiectare SRU Iaşi, care urmează să fie lansată în perioada următoare.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu și sunt finalizați indicatorii tehnico-economici  care vor fi  aprobaţi la sfârșitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

De asemenea, se estimează că pentru SRU Craiova, cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

De altfel, la mijlocul lunii trecute, premierul Viorica Dăncilă declarase că în acest exercițiu bugetar nu au mai rămas bani suficienți pentru construirea celor trei spitale regionale și că banii alocați au fost cheltuiți pe documentație. Premierul a propus ca sumele necesare construirii spitalelor regionale să fie accesate pe următorul exercițiu bugetar, menționând că se poartă discuții ca unele spitale să fie construite în parteneriate.

„Am avut o discuție cu doamna comisar european Corina Crețu, la Guvern, legată de cele trei spitale regionale. Pentru mine, ca premier, pentru Guvernul României era foarte important să avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro, toată documentația a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro, astfel trei spitale se duceau la un miliard și ceva de euro. Statul român nu își permite. Atât au costat, am vorbit cu doamna Corina Crețu ca din suma rămasă să facem studii de fezabilitate, documentația și în următoarea proiecție bugetară să accesăm cele 460 milioane de euro”, a declarat prim-ministrul României.

Comunicatul Ministerului Sănătății poate fi consultat aici.

În toamna anului trecut, Alin Tișe a transmis Comisiei Europene o adresă oficială prin care solicita preluarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj.

În replică, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a susținut că acest proiect va fi realizat de către Guvernul României.

Cu același prilej, Pintea a atras atenția asupra Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru Copii din Cluj:

„Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii”, a declarat atunci ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *