Din oras

În sfârșit, se recunoaște: ”Funcționarii publici lucrează puțin, 3 ore/zi, iar salariile sunt foarte mari”

Scris de 910

Ani de zile Ziar de Cluj a suținut că în instituțiile publice se dau, în prea multe cazuri, salarii mari pentru muncă în răspăr. Ne-am fi așteptă ca Emil Boc să fie primul care OSĂ recunoască starea de fapt (realitatea), în schimb președintele CJ Cluj, Alin Tișe recunoaște faptul că salariile în instituția pe care o conduce sunt ”foarte mari” și nu că se muncește mai mult, ”din contră, se muncește mai puțin”, iar media muncii unui funcționar public este de 3 ore/zi. Alin Tișe este de părere că s-ar descurca cu mai puțini angajați. Nu o să se facă la fel de iubit de angajații din subordine ca Emil Boc care tace și dă ”prime de osânză”, de ”șezut în cur” și de ”degețele amorțite pe tastă de la jocul de Tetris”.

 • Bugetul județului Cluj va fi aprobat la sfârșitul lunii ianuarie, început de februarie. Și, pentru prima dată, bugetul funcționării Consiliului Județean ajunge la aproape jumătate din bugetul total al județului Cluj.

”Bugetul va avea un procent de peste 50% pentru dezvoltare. Funcționarea va rămâne în același cuantum ca și anul trecut pentru că am plafonat salariile. Cu toate acestea, vom avea un procent foarte mare pe partea de funcționare, asta e, sunt salarii foarte mari sau mari aprobate prin diferite legi de către Parlament. Prin alocarea acestor salarii ne ducem aproape spre 45-48% din buget pe funcționare. Funcționarii publici au nevoie de salarii mărite și să fie bine motivați, problema este că, din păcate, aceste măsuri de majorare a salariilor nu au fost însoțite și de modificarea criteriilor de performanță. Criteriile de performanță ar trebui modificate și ele, să țină pas cu această mărire de salarii. Mărirea de salarii e justificată, dar nu completă. Avem mult prea puțin instrumentul eficienței. Criteriile de performanță sunt aceleași din vechea legislație, evaluările se fac de șeful ierarhic superior care nu are niciun interes să invalideze și să sancționeze un subaltern, sunt într-o inerție permanentă”, a spus Alin Tișe, marți, într-o intervenție la radio.

Președintele CJ Cluj spune că în instituție nu se muncește mai mult.

”Nu se muncește mai mult, din contră, se muncește mai puțin. Dacă calculăm numărul de ore pe zi, cred că mai mult de trei ore pe zi nu muncește un funcționar, vorbesc de media muncii. Există funcționari care trag și muncesc. Măsura e bună, dar incompletă. Aș fi regândit tot modul de evaluare (…) Se va ajunge la un moment dat să se pună preț pe performanță și nu pe numărul de ore petrecut în fața calculatorului, timp în care faci și altceva, sau să vii la 9 și să pleci la 3. Am avut testul Covid-ului în care funcționarii publici din Consiliul Județean Cluj au muncit de acasă. De fapt, muncitul de acasă e o poveste, dacă te uitai ce făceau, repetau același lucru în fiecare zi sau timp de o lună. Făceau același lucru, studiau legislație, răspundeau la petiții, unele erau chiar hazlii, te uitai și vedeai că au copiat aceeași activitate. Cel puțin, dacă mâine s-ar reduce fondul de salarii, Consiliul Județean ar putea funcționa cu 2/3 din angajați fără nicio problemă”, a mai spus Tișe.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 33 mins Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 1 hour In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 1 hour In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 3 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 3 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 5 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 6 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 6 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 19 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 20 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
 • Acum 1 day Din oras
  Peisagistică cu barda în Parcul Farmec, gunoiae în loc de rațe pe Canalul Morii
 • Acum 1 day In vizor
  USAMV Cluj Napoca la încă o tură de judecată cu omul de afaceri din imobiliare Călin Buzoianu. Aceeași ”stațiune de cercetare experimentală”, bat-o vina!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE