In vizor

În secolul XXI, elevii din orașele din Cluj încă învață în școli fără autorizație sanitară

În epoca tehnologiei încă mai există elevi care merg la școală cu toaletă în curte, nu apă curentă și apă potabilă. În județul Cluj, potrivit datelor transmise de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP), 89 de școli nu au primit autorizație sanitară de funcționare, dar cu toate acestea elevii merg la școală ca și cum așa ar fi normal.

 

Majoritatea unităților sanitare fără autorizație sanitară de funcționare sunt în mediul rural, dar există câteva școli și grădinițe din orașe, care nu și-au primit elevii în condiții decente. De exemplu, Liceul Tehnologic Someș Dej nu a primit autorizație de funcționare. Aceeași situație este și la Grădinița cu Program Prelungit Pinocchio din Câmpia Turzii. Acestea sunt singurele unități școlare din mediul urban care nu au autorizație sanitară. Celelalte sunt toate din mediul rural.

 

“Noi am fost cuprinși și suntem lăsați cu lucrările în așteptare în locația noastră principală din centrul Dejului, în proiectul Campus Școlar. S-a renunțat la finanțarea acestor proiecte și noi am rămas cu niște lucrări nefinalizate și, bineînțeles cu niște spații care nu corespund deloc. Din 2008, Primăria ne-a pus la dispoziție, în cartierul Dealul Florilor, un local al unei foste școli care era desființată și pe care l-a reabilitat și a creat toate condițiile, deci și autorizație. Noi doar pe această poziție din centru nu avem autorizație. Să spunem că veștile ar fi bune și aici, în sensul că domnul primar a ieșit în presă cu această informație că a semnat contractul de finanțare pentru reabilitare cu Ministerul Dezvoltării și aceste lucrări trebuie să înceapă cât de curând ca să reabiliteze și spațiul care de fapt este al nostru”, a declarat  Maria Mircea, directorul Liceului Tehnologic Someș Dej.

În mediul rural situația este mult mai complicată decât la Dej. Copiii merg la toaletă în fundul curții. De exemplu, în satul Dângău Mare, comuna Căpușu Mare, copiii au WC în curte, dar urmează să fie amenajată o toaletă în incinta școlii.

“Directoarea şcolii ar trebui să se ocupe de rezolvarea problemei, are şi bani, pentru că ce depindea de Primărie am făcut. Am achizționat şi instalat un bazin vidanjabil cu o capacitate de 15 metri cubi, iar la câţi elevi sunt ar putea funcţiona câţiva ani buni. Este apă în incinta şcolii, trebuiau doar racordurile la bazin şi amenajată o toaletă. Dar directoarea a preferat anul trecut să betoneze o parcare din faţa şcolii din centrul de comună, care a costat 60.000 de lei, în loc să amenajeze o toaletă în şcoala din Dângău Mare. Acestea sunt priorităţile unui gospodar?”, a declarat, pentru Mediafax, primarul comunei Căpuşu Mare, Gheorghe Iancu.

Lista completă a școlilor din județul Cluj care nu au autorizație sanitară în acest an școlar:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *