Justitie

În România Lui, a președintelui Klaus Iohannis, ministrul demis al Justiției, Cătălin Predoiu, își poate permite să-i urecheze pe magistrații CSM. O asociație a magistraților se plânge public de atac la independența Justiției

Asociația Inițiativa pentru Justiție a formulat o cerere de apărare a independenței autorității judecătorești în ansamblul său acuzând faptul că, prin criticile formulate la adresa avizelor negative date de secția de procurori a CSM în cazul celor două propuneri pentru șefia Parchetului General și DIICOT, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a atacat independența justiției. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care apără procurorii propuşi pentru şefia Parchetului General, a DNA şi a DIICOT și critică avizul negativ al CSM.

Redăm mai jos un fragment din comunicatul Asociației Inițiativa pentru Justiție:

”CERERE DE APĂRARE A INDEPENDENȚEI AUTORITĂȚII JUDECĂTOREȘTI ÎN ANSAMBLUL SĂU

față de unele afirmații ale ministrului justiției cuprinse într-o

scrisoare oficială adresată Președintelui României

În data de 20.02.2020 mai multe site-uri de știri1 au publicat o scrisoare oficială transmisă de ministrul justiției, domnul Cătălin Predoiu, către Președintelui României, prin care ministrul precizează că își menține propunerile formulate pentru funcțiile de procuror general al PÎCCJ, procuror-șef al DNA și procuror-șef al DIICOT și în care:

la punctul 1 este criticată Hotărârea nr. 145 din 01 februarie 2020 a CSM – Secția pentru procurori, privind propunerea ministrului justiției de numire a doamnei procuror Gabriela Scutea în funcția de procuror general al PÎCCJ;

la punctul 2 este criticată Hotărârea nr. 147 din 11 februarie 2020 a CSM – Secția pentru procurori, privind propunerea ministrului justiției de numire a doamnei Elena Giorgiana Hosu în funcția de procuror-șef al DIICOT;

la punctul 3 se fac aprecieri cu privire la persoanele propuse în funcții.

Având în vedere că:

  • ministrului justiției nu i s-a acordat, prin Constituție sau prin lege, prerogativa de a emite aprecieri la adresa justeții hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii, date în plen sau de către secțiile acestuia;
  • atâta timp cât aceste hotărâri nu au fost anulate sau cel puțin suspendate de instanța de contencios administrativ ele se bucură de prezumția de legalitate și de temeinicie;

Considerăm că orice comunicări oficiale între ministrul justiției și Președintele României, ca și între orice alți membri executivului, prin care sunt criticate hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, autoritate independentă având rolul constituțional de garant al independenței justiției, constituie un atac la adresa independenței justiției.

După cum vom arăta în cele ce urmează, scrisoarea la care facem referire este formulată în termeni inacceptabili, disprețuitori, și induce ideea că membrii CSM nu ar avea cunoștințele necesare pentru a exprima opinii independente cu privire la chestiuni asupra cărora legea le-a dat atribuția de a emite o opinie.

De asemenea, scrisoarea oficială conține afirmații deosebit de grave, cum că aprecierile formulate prin cele două hotărâri nu au corespondent în realitate, că reprezintă procese de intenție, și chiar că prin exprimarea unei opinii care diferă de cea a ministrului justiției, Secția pentru procurori ar manifesta o tendință de arogare de facto a unei prerogative care aparține acestuia”.

Să ne amintim de președintele Klaus Iohannis și ce cuvinte scotea dintrânsul în data de 29 octombrie 2019, când a refuzat să numească un comisar european propus de guvernul demis prin moțiune de cenzură: ”Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european. Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european”.

Zilele acestea, Guvernul Lui, demis, cu un ministru al Justiției demis, nu numai că propune dar și îi pune în funcție pe procurorii șefi ai Parchetelor, doi din cei trei magistrați având aviz negativ de la CSM. Iar Klaus Iohannis îi numește ”de îndată”. Deci, cum rămâne cu legitimitatea unui guvern demis?

Să ne amintim ce ne silabisea același Klaus Iohannis pe data de 18 octombrie 2018, când a refuzat să numească procurorul șef al DNA, propus de Tudorel Toader: „Avem un aviz negativ de la CSM care conține lucruri care trebuie să ne dea de gândit”. În ceea ce privește propunerile actuale la șefia DIICOT și a Parchetului General, care au aviz negativ de la CSM, acum e bine, e Guvernul Lui din România Lui, așa că se fac numirile ”de îndată”. Iar ”odiosul” CSM care a îndrăznit să aibă niște opinii negative care ar fi trebuit să dea de gândit, vine ministrul demis al Justiției, Pierdoiu, să îi urecheze pe magistrați. Care magistrați au impresia că peședintele Iohannis va da o ceapă degerată pe scrisoarea lor în care se plâng că le-a fost atacată ”independența”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *