Vocea ta

În orașul în care primarul Boc anunță mereu noi modernizări, clujenii comentează: „Înainte de a fi smart city, ar trebui să fie decent city”

Scris de 652

Primarul Emil Boc a anunțat, pe pagina sa electorală de Facebook, o nouă modernizare în „Clujul Verde”: Parcul Primăverii și străzile adiacente (str. Ion Meșter, str. Emil Cioran, str. Almașului), pentru care a fost aprobat proiectul de hotărâre privind documentația și indicatorii tehnico-economici.

Parcul Primăverii este într-o stare decentă și acum, dar, potrivit edilului, prin modernizare va crește „calitatea vieții locuitorilor din zonă”. Va crește, bineînțeles, în primul rând, prețul/mp pentru apartamentele adiacente, într-o zonă oricum bine cotată din Mănăștur. Media prețurilor din cel mai mare cartier al orașului este, în prezent, conform compariimobiliare.ro, de 2023 euro/mp, dar în arealul Ion Meșter – Emil Cioran – Almașului, proprietățile se vând mai scump, fiind mai aproape de centru. După modernizarea parcului, se vor vinde și mai scump!

Modernizarea Parcului Primăverii are ca obiectiv principal creșterea calității vieții locuitorilor din zonă. Proiectul presupune păstrarea funcțiunii de grădină verde publică a parcului, dar înlocuirea totală a mobilierului urban existent cu mobilier modern, instalarea de rastele pentru biciclete, stații de încărcare atât pentru autoturismele electrice, cât și pentru biciclete/trotinete electrice, precum și modernizarea iluminatului public cu tehnologie LED.

De asemenea, străzile adiacente parcului își vor păstra sensul de circulație și se vor transforma în suprafețe de tip shared space. În ceea ce privește arborii, numărul acestora va fi suplimentat – peste 1000 de arbori și arbuști în zonă. În parc se vor instala două grupuri sanitare automate și 3 cișmele, un sistem subteran de colectare a deșeurilor și un sistem de informare – panouri afișaj.

Proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata de execuție a lucrărilor este de 19 luni, iar valoarea lucrărilor este de 33.285.024,15 lei fără T.V.A”, a precizat primarul Boc, pe pagina sa de Facebook.

Din comentariile clujenilor se pare însă că locuitorii orașului care deja oferă, din vorbe, „cea mai bună calitate a vieții”, ar avea alte priorități.

„Doar 7 milioane de euro! Cu străzile din oraș încă neasfaltate ce facem? Dar cu zonele unde există PUZ, dar nu sunt viabilizate pentru construire? (Lomb) Înainte de a fi smart city, ar trebui să fie “decent city”. Înainte de a avea metrou, ne trebuie drumuri ocolitoare!”, i-a transmis primarului Bianca Chiorean.

Luminița Liana a avut o obiecție privind speciile de copaci care se plantează la Cluj, în urma proiectelor de modernizare:

„Domnule primar, orice investiție în oraș este de apreciat. Se poate totuși să nu se mai planteze tei lângă parcări? (Chiar de una dintre străzile menționate de dvs. este vorba). Dacă numai tei se poate, vă rog să îmi comunicați unde să vin cu factura zilnică de la spălătorie. În anumite perioade nu există un loc unde să putem atinge portierele și să nu avem clei pe mâini. De parbriz nici nu mai are rost să spunem (sau de aspectul mașinilor).”

„Luminița Liana + cei care au alergie la tei? Eu 2 săptămâni cât înflorește teiul abia am aer să respir. În străinătate nu se plantează tei din cauza polenului. Primăria Cluj-Napoca deloc nu se documentează din acest aspect. Trist…”, a comentat Juhász Bartha Júlia.

„Și nici platani!”, a adăugat Georgeta Chioreanu. Știm cu toții experiența de vara trecută, când din platani cădeau, ca zăpada, tigri.

„Parcul Farmec de 2, 3 ani tot îl modernizezi, în ce mandat mai exact încep lucrările?”, a întrebat Vlad Meseșan.

„Dacă vin rușii îl remodernizează ei”, a răspuns Paul Traian.

„Ce soluții se oferă pentru mașinile aflate în locurile de parcare aferente străzilor menționate (câteva zeci) – unde «dispar» pe perioada lucrărilor?”, a întrebat Alin Lucian.

„Să așteptăm trecerea războiului, să nu dați banii degeaba. Mai bine aduceți niște avioane de luptă să securizăm spațiul aerian, că de luptele de gherilă sunt destui soldați, șoimi ai patriei.

Investiți în buncăre și renovat adăposturile în caz de bombardament, să nu ne ia «iarna prin surprindere»”, a adăugat Paul Traian.

„Linia de tramvai zici că e bombardată. Dacă duci morții cu tramvaiul se trezesc. Când ai fost ultima data cu tramvaiul?” a comentat Adrian Elciu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 7 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 13 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 13 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 16 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 17 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 1 day Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE