Vocea ta

În orașul în care primarul Boc anunță mereu noi modernizări, clujenii comentează: „Înainte de a fi smart city, ar trebui să fie decent city”

Primarul Emil Boc a anunțat, pe pagina sa electorală de Facebook, o nouă modernizare în „Clujul Verde”: Parcul Primăverii și străzile adiacente (str. Ion Meșter, str. Emil Cioran, str. Almașului), pentru care a fost aprobat proiectul de hotărâre privind documentația și indicatorii tehnico-economici.

Parcul Primăverii este într-o stare decentă și acum, dar, potrivit edilului, prin modernizare va crește „calitatea vieții locuitorilor din zonă”. Va crește, bineînțeles, în primul rând, prețul/mp pentru apartamentele adiacente, într-o zonă oricum bine cotată din Mănăștur. Media prețurilor din cel mai mare cartier al orașului este, în prezent, conform compariimobiliare.ro, de 2023 euro/mp, dar în arealul Ion Meșter – Emil Cioran – Almașului, proprietățile se vând mai scump, fiind mai aproape de centru. După modernizarea parcului, se vor vinde și mai scump!

Modernizarea Parcului Primăverii are ca obiectiv principal creșterea calității vieții locuitorilor din zonă. Proiectul presupune păstrarea funcțiunii de grădină verde publică a parcului, dar înlocuirea totală a mobilierului urban existent cu mobilier modern, instalarea de rastele pentru biciclete, stații de încărcare atât pentru autoturismele electrice, cât și pentru biciclete/trotinete electrice, precum și modernizarea iluminatului public cu tehnologie LED.

De asemenea, străzile adiacente parcului își vor păstra sensul de circulație și se vor transforma în suprafețe de tip shared space. În ceea ce privește arborii, numărul acestora va fi suplimentat – peste 1000 de arbori și arbuști în zonă. În parc se vor instala două grupuri sanitare automate și 3 cișmele, un sistem subteran de colectare a deșeurilor și un sistem de informare – panouri afișaj.

Proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata de execuție a lucrărilor este de 19 luni, iar valoarea lucrărilor este de 33.285.024,15 lei fără T.V.A”, a precizat primarul Boc, pe pagina sa de Facebook.

Din comentariile clujenilor se pare însă că locuitorii orașului care deja oferă, din vorbe, „cea mai bună calitate a vieții”, ar avea alte priorități.

„Doar 7 milioane de euro! Cu străzile din oraș încă neasfaltate ce facem? Dar cu zonele unde există PUZ, dar nu sunt viabilizate pentru construire? (Lomb) Înainte de a fi smart city, ar trebui să fie „decent city”. Înainte de a avea metrou, ne trebuie drumuri ocolitoare!”, i-a transmis primarului Bianca Chiorean.

Luminița Liana a avut o obiecție privind speciile de copaci care se plantează la Cluj, în urma proiectelor de modernizare:

„Domnule primar, orice investiție în oraș este de apreciat. Se poate totuși să nu se mai planteze tei lângă parcări? (Chiar de una dintre străzile menționate de dvs. este vorba). Dacă numai tei se poate, vă rog să îmi comunicați unde să vin cu factura zilnică de la spălătorie. În anumite perioade nu există un loc unde să putem atinge portierele și să nu avem clei pe mâini. De parbriz nici nu mai are rost să spunem (sau de aspectul mașinilor).”

„Luminița Liana + cei care au alergie la tei? Eu 2 săptămâni cât înflorește teiul abia am aer să respir. În străinătate nu se plantează tei din cauza polenului. Primăria Cluj-Napoca deloc nu se documentează din acest aspect. Trist…”, a comentat Juhász Bartha Júlia.

„Și nici platani!”, a adăugat Georgeta Chioreanu. Știm cu toții experiența de vara trecută, când din platani cădeau, ca zăpada, tigri.

„Parcul Farmec de 2, 3 ani tot îl modernizezi, în ce mandat mai exact încep lucrările?”, a întrebat Vlad Meseșan.

„Dacă vin rușii îl remodernizează ei”, a răspuns Paul Traian.

„Ce soluții se oferă pentru mașinile aflate în locurile de parcare aferente străzilor menționate (câteva zeci) – unde «dispar» pe perioada lucrărilor?”, a întrebat Alin Lucian.

„Să așteptăm trecerea războiului, să nu dați banii degeaba. Mai bine aduceți niște avioane de luptă să securizăm spațiul aerian, că de luptele de gherilă sunt destui soldați, șoimi ai patriei.

Investiți în buncăre și renovat adăposturile în caz de bombardament, să nu ne ia «iarna prin surprindere»”, a adăugat Paul Traian.

„Linia de tramvai zici că e bombardată. Dacă duci morții cu tramvaiul se trezesc. Când ai fost ultima data cu tramvaiul?” a comentat Adrian Elciu.