Reportaj

In maruntaiele expozitiei de cadavre umane – Our Body: Universul Interior

O parte din parcarea subterana a Iulius Mall s-a transformat pentru trei luni intr-un muzeu inedit. 14 cadavre, conservate perfect pana la cel mai mic detaliu si peste 130 de diferite organe ofera vizitatorilor ocazia unei experiente unice, sansa de a se baga pe sub pielea uimitorului mister al corpului uman. Dispusa in sapte galerii, impartita dupa sistemele din corpul uman, expozitia inseamna o calatorie extraordinara in lumea fascinanta a organismului. Dupa mai bine de noua ani de cand au pus pe picioare expozitia pentru prima oara 50 de milioane de oameni din 30 de tari i-au trecut pragul. Paradoxal, spun organizatorii, experienta Our Body a insemnat pentru surprinzator de multi vizitatori confirmarea existentei unei puteri divine, o putere suprema responsabila pentru minunea corpului uman.

In subsolul Iulius Mall miroase a covor nou, abia asezat pe podea. Si vopseaua neagra de pe pereti e proaspata. Expozitia miroase ca o carte de anatomie proaspat scoasa din tipar.

“Sunt 14 cadavre complete si 130 de organe diferite. Sunt doua corpuri de copii, unul de femeie, iar in camera fetala sunt trei copii si 5 fetusi conservati. Nu putem sa va spunem originea lor, cauza mortii, ce varste au si care este numele lor. Specimenele din aceasta expozitie sunt de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong. Ceea ce stim sigur este ca toti au murit de cauze naturale, nu a fost vorba de morti violente”, spune Heidi Pinchal, directorul de marketing al expozitiei.

A fost nevoie de doua saptamani dupa ce spatiul a fost gata, pentru ca expozitia sa fie amenajata de curatorul Nancy Wisdom. Angajata initial pentru a curata exponatele, un proces laborios si extrem de meticulos, Nancy a ajuns sa fie omul din spatele show-ului. Ea e cea care impacheteaza in “apartamentul personalizat” fiecare cadavru plastifiat si ea este cea care ii despacheteaza cu grija bijuteriile Our Body. Cunoaste fiecare exponat atat de bine incat isi da seama imediat daca ceva nu este in regula si nu se poate abtine sa mai adune un fir de praf de pe stativ ori de cate ori trece pe langa ele.

“Initial am fost angajata ca sa curat exponatele, dar avand un background de arta, am facut scoala de arte si am reusit sa repar unul dintre specimenele care au suferit daune. Apoi am facut training cu doi dintre medicii chinezi care fac conservarea, iar lucrurile s-au dezvoltat de aici”, spune Nancy Wisdom.

A pus pe picioare sute de astfel de expozitii, dar are emotii de fiecare data cand deschide “apartamentele personalizate” in care calatoresc exponatele. Vrea sa iasa totul perfect, iar de cele mai multe ori nici nu apuca sa vada orasul in care are loc expozitia.

Procesul de conservare al unui cadavru poate sa dureze in medie 8 luni, dar sunt cazuri in care se ajunge si la 15 luni. Fiecare organism reactioneaza diferit la impregnarea polimerica (tratare cu cauciuc siliconic lichid).

“Este foarte costisitor, iar rezultatul este imprevizibil. Fiecare individ este diferit, nu exista instructiuni general valabile, reactiile sunt diferite. Acum sunt specimene de plastic. Se pun intr-o baie de acetona care scoate tot lichidul din corp, apoi il pun intr-o baie de polimer, care este plastic lichid, si acel polimer se infuzeaza in corp, ia locul apei din organism. De aceea sunt total fara miros, sunt sigure, non-toxice”, arata Heidi Pinchal.

Au un grad redus de contractare, astfel ca toate organele raman aproape in marime naturala, in afara creierului care se micsoreaza mai mult, avand in vedere cantitatea mare de lichide din creier.

“Scolile de medicina utilizeaza cadavre adevarate pentru studiu, iar acestea sunt foarte toxice si au o durata de viata scurta, pot invata 20, poate 30 de persoane pe ele, pe cand un specimen, asa cum este in aceasta expozitie, poate educa 6 milioane de oameni. Nu este toxic si este foarte durabil in plus nu se poate compara cu un specimen artificial”, subliniaza directorul de marketing.

In ceea ce priveste controversele care invaluie acest gen de expozitii, cele doua femei spun ca de aproape un deceniu, de cand au inceput cu acest show, nu au fost astfel de probleme.

“Avem expozitia din 2006 si nu am avut parte de protestatari. Daca cineva nu vrea sa o vada si este impotriva ei nu o sa vina. In plus noi ne axam foarte mult pe educatie, avem ghizi care sa explice. Este despre a oferi cunoastere tuturor”, arata curatorul Nancy Wisdom.

“Cu totii ne nastem cu acest corp, daca nu intelegem cum functioneaza, atunci cum vom putea sa protejam un lucru atat de sacru? Acesta este scopul nostru principal – educatia”, completeaza Heidi Pinchal.

In afara de scopul educativ, Our Body vrea sa atraga atentia si asupra problemelor de sanatate. In fiecare tara in care au fost au atras atentia asupra unei probleme specifice zonei.

“Incercam sa marsam pe una dintre problemele de sanatate din tara respectiva. Aici, in Romania, ceea ce am observat noi este fumatul. Suntem socate de cat de multa lume fumeaza, si persoanele tinere, educate si in interior. Asta ne-a socat pe noi, gasim cu greu locuri unde sa mergem sa mancam, acasa nu trebuie sa ne facem griji pentru asta. Fumatul pasiv dauneaza la fel de mult ca fumatul normal. Speram ca in Romania sa creasca numarul campaniilor anti-fumat dupa expozitie”, spun organizatoarele expozitiei.

Acestea spun ca Our Body este potrivita pentru toate varstele, mai mult, incurajeaza familiile sa vina cu copiii.

“Cel mai des copiii sunt dezamagiti ca nu e destul de  insangerat. Iar unii cred ca nu inteleg de fapt ca au fost oameni adevarati. Este decizia parintilor, ce le spun cand vin aici”, arata Nancy.

“Recomand  familiilor aceasta expozitie, dar ii avertizez pe parinti ca vor fi foarte obositi la finalul zilei pentru ca va trebui sa raspunda atator intrebari”, completeaza si Heidi.

Cele sapte galerii sunt organizate dupa sistemele din corp, iar specimenele nu sunt colorate in vreun fel, acesta este culoarea naturala a tesuturilor.

Una dintre cele mai interesante galerii este camera fetala, unde se explica pana la cel mai mic detaliu miracolul vietii. Fetusii nu au fost conservati cu polimer ci cu apa si glicerina pentru a pastra aspectul din uterul mamei.

“Ne-am gandit ca multi nu vor dori sa vada camera fetala, dar se pare ca este exact invers, s-a dovedit a fi una dintre cele mai populare zone”, arata Heidi.

“Acesta este starul expozitiei, este specimenul de pe toate afisele noastre. Ne place sa il aratam mai ales copiilor pentru a vedea ca pentru a arunca o minge sau un disc nu e nevoie doar de niste brate puternice. Tot corpul este folosit pentru asta, inclusiv degetele de la picioare. Deci un aruncator de disc fara degete la picioare nu are aceeasi putere ca unul cu degete. E nevoie inclusiv de muschii de la baza piciorului”, mai subliniaza directorul de marketing.

Exponatele trebuie curatate zilnic, astfel doi dintre studentii care sunt si ghizi in cadrul expozitiei, au fost pregatiti de Nancy sa aiba grija de acestea pana in 31 octombrie, cand la finalul expozitiei Nancy se va intoarce pentru a impacheta specimenele.

“Suntem foarte bucurosi ca avem in grija aceste corpuri sacre. La finalul turului mondial vor fi restituiti. Sunt doar imprumutati si vor fi returnati fie pentru o expozitie permanenta pentru care se incearca sa se stranga fonduri, sau vor fi inmormantati.  Intelegerea e valabila 20 de ani, iar acesta este cel de-al noualea an”, mai spune Heidi Pinchal.

“Am avut un nod in gat, dar mi-a placut” sta scris pe un biletel din zona de comentarii de la finalul expozitiei.

“Ii incurajam pe oameni sa ne spuna ce parere au avut. De obicei 99% dintre  comentarii sunt pozitive, iar un numar impresionant vorbeste despre Dumnezeu. Chiar am fost socata, facand parte din comunitatea stiintifica”, arata Heidi Pinchal.

Paradoxal, multa lume spune ca expozitia si minunea corpului uman dovedeste ca exista un Dumnezeu.

“Am o prietena care este medic si mi-a spus ca Medicina a convins-o ca exista un Dumnezeu pentru ca e atat de incredibil cum functioneaza corpul uman. Poti sa ii iei 70% din functii, iar omul inca traieste”, subliniaza Nancy.

Expozitia a fost deschisa vineri, 17 iulie si poate fi vizitata pana in 31 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *