PORTRET

"In hamac te simti in permanenta imbratisat". Povestea Andradei Morutan, creatoarea hamacelor Dreamcatcher

Fenomenul hamacelor a inceput sa se concretizeze in Cluj-Napoca in urma cu doi ani, la initiativa unor tineri care s-au decis sa organizeze Marea Hamaceala. Proiectul s-a nascut din spirit civic, pentru ocuparea spatiilor verzi si pentru o altfel de petrecere a timpului liber in Parcul Central. De la plimbarile pe alei sau statul pe banca, lumea s-a mutat pe iarba si in hamace. Mai mult, hamacul a devenit aproape un trend, fiind nelipsit la iesirile in aer liber sau la festivaluri. Andrada Morutan, studenta a Facultatii de Arte Decorative si Design, a inceput, in urma cu aproape doi ani, sa-si confectioneze singura hamacele. Iubitoare de festivaluri, spera ca, in curand, sa-si duca hamacele si la astfel de evenimente.

Vazut in ultima vreme ca un accesoriu indispensabil la iesiri in camping, plimbari prin parc si festivaluri, hamacul este un obiect dorit si cautat de tot mai multe persoane. Tot din dorinta de a avea un hamac, s-a dezvoltat si ideea Andradei Morutan, Dada, cum o numesc prietenii, de a confectiona un astfel de obiect. Andrada este studenta la Facultatea de Arte Decorative si Design si isi defineste stilul de viata ca fiind unul dinamic, intrucat iesirile cu prietenii si participarile la diverse evenimente locale si festivaluri sunt de nelipsit. 

„Pe langa facultate, hobby as putea numi numai stilul de viata pe care-l am: de la a ma intalni cu prietenii sau a ma implica in organizarea unor evenimente, la a ne ajuta unul pe celalalt pentru a ne pune in aplicare ideile. Nu am fost implicata in evenimente intr-un sens foarte strict, mai mult in cadrul unor evenimente bistritene. Am pus in practica ceea ce consideram noi ca ne-ar lipsi sa facem intr-un weekend, de exemplu, Festivalul I love Her, festivalul de la Herina”, povesteste ea.

Cate un hamac pentru fiecare

Cu toate acestea, nu festivalurile sunt cele care au determinat-o pe Andrada sa-si confectioneze hamace. Proiectul ei, Dreamcatcher Hammocks, s-a nascut dintr-o nevoie proprie, aceea de a avea un hamac al ei. Dupa primul hamac, au aparut si primele cereri din partea prietenilor, iar povestea hamacelor ei a devenit tot mai cunoscuta.

„Am pornit de la propriile mele nevoi. Imi trebuia un hamac. Odata ce m-am uitat in mare la lucrurile de care as avea nevoie, mi-am dat seama ca ar fi destul de usor de facut. Nu e deloc complicat si atunci mi-am zis ca as putea sa-mi fac chiar eu unul. Dupa aceea, mi-a spus un prieten ca ar vrea si el si i-am facut si lui. Mai apoi, mi-au mai cerut doi prieteni care m-au intrebat daca pot sa-l fac intr-un anumit fel si le-am zis ca da. O perioada le-am facut asa, la comanda, dupa care mi-am propus sa procedez altfel: sa le fac eu dupa cum imi place mie si, daca le place si lor, il las, daca nu, il pastrez pentru mine sau il dau altor persoane. Pana acum nu mi s-a intamplat sa-mi zica ca nu-i mai place sau ca nu-l mai vrea”, a mai spus Andrada.

Tanara isi cumpara materialele de la ea din oras. Mai intai, achizitioneaza carabinele si sfoara, dupa care alege materialul si printul pe care il realizeaza cu termotransfer. Avand experienta iesirilor in aer liber, Andrada Morutan prefera pentru confectionarea hamacelor, un material mai gros.

„Cumpar un material solid pe care il pun in interiorul hamacului, care trebuie sa fie rezistent, dar, in acelasi timp, si foarte placut, fiind un material in care dormi. De obicei aleg catifea sau bumbac. Iar in exterior pun un alt material care este ceva mai subtire, dar are un anumit model. Uneori, combin materialele astfel incat sa aiba un design exterior ca atunci cand stai in el sa para un cocon bine aranjat. Dupa ce le cumpar, tai materialul de care am nevoie pentru buzunar si snurul cu care le leg la sfarsit. Eu fac buzunarele, le asamblez, le aranjez, dar hamacul propriu-zis il duc la o croitoreasa. Prefer varianta aceasta deoarece ea are o masina de cusut industriala cu care cusaturile sunt mult mai rezistente. Face cusaturi paralele pe care eu n-as putea sa le fac la masina mea de cusut. Momentan, o folosesc pe a mamei si nu pot sa folosesc materiale de genul acesta. Dupa ce fac materialul, il iau, pun buzunarul, snurul, franghia, carabinele, il impachetez frumos si il trimit unde trebuie”, explica cu entuziasm tanara.

Initial, facea hamace la comanda, in functie de preferintele celorlalti. In timp, Andrada a ales o varianta care i-a permis sa fie si mai creativa, aceea de a le confectiona dupa propria imaginatie. 

„Inainte am adoptat tactica de a face materiale la comanda: intrebam persoana respectiva ce culori sau ce stil prefera. Mergeam in hala, alegeam materiale in culorile respective, dar care sa se si potriveasca intre ele, si asa faceam hamace la comanda. Recent, mi-am schimbat tactica si fac hamacele dupa propria imaginatie. Mi se pare ca odata ce intru acolo si nu mai am limite la culori sau materiale sunt deschisa catre toate combinatiile de culori si nuante”, spune acesta.

Realizarea unui hamac dureaza aproximativ o zi, iar pretul unuia este de 150 de lei. Primul hamac a fost o reusita si l-a realizat la masina de cusut a mamei sale, croitoreasa de meserie. Desi a avut libertatea de a alege culorile si designul hamacului, studenta a tinut cont, de fiecare data, de personalitatea cumparatorului.

„Primul hamac a iesit din prima in sensul ca a fost rezistent si arata ca un hamac. Dezavantajul a fost ca l-am facut pentru masura mea si era un pic cam mic pentru restul lumii. Dupa aceea, am inceput sa le ajustez, sa le fac de lungimi mai mari. Eu incerc sa creez o legatura cu persoana pentru care fac hamacul si sa-i ofer din start unul care sa-i placa, sa i se potriveasca si de care sa fie multumit”, a adaugat ea.

Desi sezonul hamacelor se apropie de final, Andrada Morutan isi propune ca odata cu venirea primaverii sa lanseze o colectie de hamace.

„Pentru primavara-vara, cand reincepe din nou sezonul, vreau sa ma pregatesc si sa fac o colectie de hamace. Inca nu stiu exact numarul de modele. O sa fie in jur de sase, poate chiar zece, modele, iar cand vor fi gata le voi dubla. Imi ies doua hamace la fel doar atunci cand am material suficient. Ceea ce este putin dificil, pentru ca, atunci cand merg la hala, se intampla sa gasesc un sul de material grozav, dar sa aiba doi metri, ceea ce nu mi-e suficient. Cand dau de un material mai bun iau doua suluri. Uneori, stau si cate o jumatate de zi in hala aceea pentru a gasi exact ceea ce imi trebuie si ce vreau”, marturiseste tanara.

Proiectul ei a inceput in urma cu aproape doi ani. De abia in aceasta vara, Andrada a inceput sa lucreze intens la hamacele ei, cand a crescut si numarul de cereri. Pana in prezent a realizat in jur de 50 de hamace, dar planuieste sa-si dedice si mai mult timp acestei activitati si sa ajunga si la festivaluri cu ele.

„As vrea sa ajung cu ele si la festivaluri, dar inca nu am gandit un plan pentru asta. Ma gandesc ca o parte din numarul de hamace pe care vreau sa le vand, sa o pastrez pentru evenimente. Inclusiv vara aceasta, am mers asa. Dar nu neaparat la festivaluri, ci la activitati cu prietenii. Daca am mai multe hamace le iau cu mine si toata lumea se poate bucura de ele”, povesteste Andrada.

Tanara crede in proiectul ei, cu atat mai mult cu cat considera ca facultatea pe care o urmeaza ii va deschide noi oportunitati si o va ajuta sa creasca frumos. Mai mult, spune ea, hamacul devine, treptat, un obiect prezent in viata a tot mai multor oameni fiind deja folosit in gradini si spatii deschise. Chiar ea are in casa unul.

„Noi avem in casa un hamac, dar e foarte practic pentru ca nu ocupa spatiu. Putem sa umblam pe acolo, iar daca nu vrem sa-l folosim, il agatam mai sus pentru ca nu incurca deloc. In acelasi timp, e foarte confortabil. Cred ca hamacul ar putea lua locul unui scaun de relaxare foarte mare”, sustine Andrada.

Succesul pe care hamacul il are in general, nu doar in Cluj, este rezultatul tendintei oamenilor de a cauta confortul. Acestia cauta sa se simta cat mai lejeri, este de parere tanara. 

„Consider ca la noi lumea incepe sa puna din ce in ce mai mult pret pe confort. Lumea a inceput sa fie mai lejera si in imbracaminte si in atitudine. Un hamac se incadreaza in zona aceasta, e confortabil, usor de purtat in orice directie, chiar e o senzatie placuta sa stai in el. Te simti in permanenta imbratisat”, spune ea.

In acest context, pauzele de cafea luate in fata calculatorului, crede Andrada, ar putea fi foarte usor inlocuite cu cinci minute petrecute in hamac, intr-un spatiu amenajat pentru asta. In viziunea tinerei, hamacul ofera posiblitatea de a evada si de a pluti la propriu deasupra pamantului.

„Ar fi minunat daca si la centrele comerciale s-ar crea un spatiu in care pauzele de masa ale celor care lucreaza acolo ar putea sa fie petrecute intr-un mediu care sa para cat mai natural. Ar fi complet diferite cele cinci minute de relaxare petrecute astfel in loc sa stea si sa-si bea cafeaua tot in fata calculatorului sau a laptopului. Pentru simplul fapt ca sta in aer, chiar te ridica cu picioarele de pe pamant”, explica Andrada Morutan.

Sursa Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *