Politica

ÎN CAZ DE LIPSĂ DE PREOCUPARE, Vasile Dîncu îi invită pe românii între 18 și 35 de ani să se înscrie într-un stagiu militar voluntar. Studiu de caz de „comunicare pe care” şi o demonstraţie de conjugare la viitorul anterior

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit, miercuri seara, despre proiectul unui stagiu militar voluntar. Ideea acestui stagiu a apărut după ce au fost observate reacțiile pozitive de pe social media, unde experții Ministerului Apărării au observat că există o dorință a unor oameni de a avea o pregătire militară minimă. Despre iniţierea legii,  Vasile Dîncu a început să comunice încă de la începutul lunii mai. „Lucrăm şi la legea legată de stagiul militar voluntar, pentru pregătirea voluntară, unde avem, cel puţin pe Facebook, în acest moment, foarte multe cereri, întrebări din partea tinerilor care vor să facă un stagiu militar. Le deschide şi o posibilitate de carieră militară acest lucru, dar în condiţiile acestea de război, văzând aceste grozăvii, oamenii simt nevoia, şi este un lucru foarte bun, să fie pregătiţi pentru orice situaţie. Mâine avem, cred, ultima discuţie şi trimitem proiectul pentru avizare la ceilalţi. Am discutat acest proiect şi cu alte categorii din sistemul de ordine publică şi apărare, nu numai noi suntem, dar vom supune avizării şi la alte ministere şi o să-i dăm drumul în foarte scurt timp”, a spus Vasile Dîncu la Digi 24. Despre acest stagiu voluntar se vorbea şi la începutul lunii iunie, când ministrul Dîncu declara că „Peste 5.000 de candidați pentru serviciul militar voluntar s-au înscris în primele trei săptămâni de la lansarea selecţiei”. Şi tot despre interesul manifestat pe Facebook ni se vorbea. De zici că armata română numai pe Facebook o arde să vadă cine ar vrea să se lupte pentru Patrie în caz de ceva. Că doar nu o să o facă Batalionul de generali, amirali şi cotraamirali făcuţi la apelul bocancilor?

Prin urmare care ar fi noutatea ştirii reîncălzite, alta decât să se mai bifeze la „partid” că s-a mai zis ceva, s-a mai apărut în presă?

La fel ca Emil Boc, se vede că şi-au ciocnit valiza politică în gară, Vasile Dîncu ne anunţă că a mai făcut un pas înspre direcţia legalizării acestui stagiu militar voluntar. Un pas la stânga binişor şi alţi doi paşi la dreapta lor…

Avem în transparență în această toamnă cred că o să reușim să trecem în Parlament un proiect de lege pentru stagiu militar voluntar. Patru luni ar fi maximum pentru pregătire militară, în funcție și de armă, de specialitate. Stai în unitate. Evident ai echipament gratuit, primești și o soldă, nu am stabilit sumele exact”, a spus aseară ministrul Apărării, citat de Mediafax. (adică un fel de „OSĂ” – după cum vă ziceam, Clujul dă ţării cei mai buni conjugatori ai verbelor la viitorul trecut – viitorul anterior, pentru naziştii gramaticii).

Iar în iune spunea: „Avem în circuit legea aceea nouă pentru modificările legate de serviciul militar voluntar, sigur, care poate avea continuitate în ceea ce înseamnă voluntariat în general, în Armată Română. Am schimbat unele lucruri faţă de ce era iniţial, astfel încât am văzut că noi suntem deja într-o situaţie foarte bună. Mi se pare că în primele trei săptămâni de la lansarea unei noi selecţii pentru voluntari, pe 1.500 de locuri, dacă nu mă înşel, avem anul acesta, am avut deja peste 5.000 de candidaţi şi continuă înscrierile. Înseamnă că există o atractivitate pentru asta”, a declarat Vasile Dîncu, citat de Agerpres.

Prin urmare, în afară de faptul că ministrul mai apare cu o citare în presa care nu-şi pune întrebări, ce anume este nou?

Poate sumele avansate pentru soldă care vor fi cuprinse, cel mai probabil, între 1.500 și 2.000 de lei pe lună, la finalul stagiului militar existând și posibilitatea ca „absolventul” să primească trei salarii medii, ca primă pentru înscriere.

Plus faptul că cei care vor finaliza stagiul militar voluntar se vor putea înscrie în Armată, având o șansă în plus:

„Noi vom folosi această șansă pentru a selecționa oamenii foarte buni pentru ofițeri, subofițeri, pentru maiștri militari. Este o ocazie extraordinară să vezi oamenii care au vocație sau un talent deosebit, care au dorință”.

Vasile Dîncu trebuie să performeze, măcar la portofoliul de presă. Că tot la două zile ne spune că „Nu mi-a reproşat nimeni nimic până acum”, când este întrebat dacă crede că va fi remaniat

„Nu mi-a reproşat nimeni nimic până acum, nici premierul, nici preşedintele, nici Marcel Ciolacu. Ştirile acestea care apar pe surse, fără nicio sursă identificabilă şi care se repetă, când e vorba de ministrul Apărării şi în timpul acestui război hibrid, au o anumită direcţie, au o anumită semnificaţie, pot fi înţelese, pentru că încerci să dai o senzaţie de nesiguranţă, încerci să dai senzaţia că politica este greşită sau că cineva a greşit în sistemul de apărare sau că nu funcţionează apărarea.

Nu am avut nicio discuţie, evident că am discutat şi cu premierul României despre aceste lucruri, nimeni nu a pus vreodată problema unei remanieri în Guvern. Deci nu numai despre mine, dar şi despre altcineva. Nu s-a pus această problemă”, a declarat Vasile Dîncu, miercuri seară, potrivit news.ro.

He, he, noi ştim altceva. Că Marcel Ciolacu este total nemulţumit de Dîncu – că prea se bagă în seamă, prea trage sfori şi bagă fitile. Recent, într-o vizită politică făcută la Bistrița împreună cu Dîncu, Ciolacu a mustăcit nevinovat în fața presei spunând că el nu a auzit de nicio remaniere a lui Dîncu. Dar noi am mai văzut în îndelunga noastră viaţă de jurnalişti „reconfirmări” la botul calului seara, care se terminau în şuturi în dos dimineaţa. Credem că Ciolacu încă nu a primit verde “de la cine trebuie” pentru a-l curenta pe Vasile Dîncu. Asta nu înseamnă că nu o va face în toamna asta sau mai târziu.