Anchete

În buricul târgului, de peste 5 luni, zace trist și insalubru un spațiu care ar trebui să fie galerie de artă

După ce, în urma retrocedării, artiștii plastici clujeni au fost evacuați din galeria de artă de pe strada Iuliu Maniu, nr. 45, Primăria municipiului Cluj-Napoca a dat în folosință gratuită Filialei Interjudețene Cluj-Bistrița a Uniunii Artiștilor Plastici un alt spațiu, pe strada Iuliu Maniu, nr. 3.

După ce au pierdut sediul unde funcționa Galeria 45, cu toate că spațiul de pe Iuliu Maniu, nr. 3, le-a fost predat artiștilor în urmă cu 5 luni, acesta este încă „în curs de renovare”, o renovare care pare că nu avansează și nu se mai termină, acest loc din buricul târgului fiind în prezent în paragină, o pată pe obrazul orașului care, dacă astfel își tratează artiștii, nu este de mirare că a pierdut competiția pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”.

Spațiul ultracentral este folosit în zilele acestea doar de către artiștii-vandali-graffiticieni pe post de pânză stradală pentru afirmarea sentimentelor. Pereții scorojiți par împușcați, iar geamurile poartă încă emblema întreprinderii comuniste de confecții și încălțăminte „Prichindel”. Municipalitatea i-a încălțat pe artiști cu acest spațiu părăginit, întinând și fața Clujului cu o astfel de rușine emblematică pentru cultura locală.


Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au explicat rece, juridic, cum s-a ajuns la această situație:

„Prin HCL nr. 151 din 9 aprilie 2013, imobilul situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu nr. 45, ap. 2, a fost inclus în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca și dat în folosința gratuită a Filialei Interjudețene Cluj-Bistrița a Uniunii Artiștilor Plastici, pe durata existenței acestei filiale.

Prin Sentința civilă nr. 360/2015 a Tribunalului Cluj, dosar nr. 5265/117/2014, menținută prin Decizia Civilă nr. 2658/A/2015 a Curții de Apel Cluj și îndreptată prin Încheierea nr. 3/2016 a Tribunalului Cluj, s-a dispus acordarea către numiții Jakab Ana, Jakab Alexandru, Bangur Ana și Jakab Rozalia, în compensare pentru imobilul obiect al Dispoziției Primarului municipiului Cluj-Napoca nr. 5170/2010, emisă în temeiul Legii nr. 10/2001, teren în suprafață de 2069 mp, situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Liviu Rebreanu nr. 15A, a imobilelor situate în municipiul Cluj-Napoca, str. Eroilor nr. 20, ap. 12, Str. Iuliu Maniu nr. 45, ap. 2 și str. Bolyai nr. 6, ap. 9, menținând totodată propunerea de acordare de măsuri compensatorii prin puncte, potrivit Legii nr. 165/2013, pentru diferența valorică dintre imobilul revendicat, respectiv teren în suprafață de 2069 mp și imobilele acordate în compensare.

Menționăm faptul că, cererea de revizuire împotriva Deciziei civile nr. 2658/A/2015 pronunțată de către Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 5265/117/2014, formulată de către Municipiul Cluj-Napoca și Primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost respinsă prin Decizia civilă nr. 391/A/2016 a Curții de Apel Cluj, dosar nr. 45/33/2016.

În ce privește imobilul situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu nr. 45, ap. 2, punerea în executare a titlului executoriu mai sus menționat, s-a realizat prin predarea acestuia, la data de 13.06.2016, de către executorul judecătoresc Man Ovidiu Ioan, în posesia numiților Jakab Ana, Jakab Alexandru, Bangur Ana și Jakab Rozalia.

Ca urmare a evacuării Filialei Interjudețene Cluj-Bistrița a Uniunii Artiștilor Plastici din spațiul situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu nr. 45, ap. 2, prin HCL nr. 359/31.05.2016 s-a aprobat includerea în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca a unei părți din imobilul situat în str. Iuliu Maniu nr. 3, respectiv, spațiul situat la parterul corpului C2, în suprafață de 167,73 mp și darea acestuia în folosința gratuită a acestei filiale, în scopul funcționării ca galerie de artă și desfășurării de activități specifice artiștilor plastici. Predarea spațiului către filiala UAP a fost efectuată la data de 10.06.2016.”

În urmă cu aproape două săptămâni, Ziar de Cluj le-a solicitat în scris și reprezentanților Uniunii Artiștilor Plastici lămuriri cu privire la situația spațiilor culturale ale UAP și, în special, a spațiului în paragină situat pe strada Iuliu Maniu, nr. 3. Până în prezent, nu am primit niciun răspuns de la aceștia.

Pentru că și tăcerea e un răspuns, e posibil ca liniștea artiștilor clujeni să vorbească în mod gălăgios despre dezinteresul acestora în ceea ce privește spațiile culturale primite în folosință, în speță a acestui spațiu care, de 5 luni, zace trist și insalubru, cu un afiș de renovare în geam. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *