Din oras

Îi întrebăm şi noi, pentru nişte prieteni, pe cei de la ANAF care au cerut casă de marcat şi POS profesorilor care dau meditaţii, cum fiscalizează trotinetele BOLT, de exemplu? Dar cum închiriază trotinete cu un cod CAEN de producţie softuri?

Păi, uitaţi cam cum stă treaba: avem firma BOLT Services, cod CAEN 6021 – adică face face softuri la comand, asta e activitatea de cod, poate ni se spune şi nouă cum, cu acel cod CAEN, se închiriază trotinete?

Dar şi cum se încasează, fiscalizează şi se impozitează acei bani?

Că noi credem că banii se cam trotinetează afara din ţară în ceva cont, ocolind plata impozitelor.

Şi mai credem, dar nu băgăm mâna în foc, că nu suntem specialişti, că această activitate, care cam pute a ilicit, este susţinută de municipalitate (nu ştim pe baza cărui contract, sau dacă există un contract), cu infrastructura stradală.

Şi mai bănuim că această activitate care, cum ziceam, cam pute a ilicit, este şi protejată din municipalitate. Că firma BOLT nu ţine cont nici măcar de banalul Regulament emis de primarie (790/2019) care spune că trotinetele se parchează paralel cu bordura, ei parcand perpendicular, în fiecare locaţie unde îşi descarcă parcul de trotinete pe spaţiul public. Iar primăria, sesizată (extrem de des sesizată), refuză să ia măsuri, tergiversând prin declaraţia „se iau măsuri în limita posibilităţii.

Dacă nu ştiţi, pentru a activa şi folosi o trotinetă BOLT, scanezi un număr QR de pe respectiva trotinetă şi plăteşti cu telefonul, fără să se elibereze vreun bon fiscal. În schimb se trimite o factură pe mail.

Există la ANAF o evidenţă a acestor facturi emise de BOLT? Este legat BOLT, ca şi casele de marcat, cu acest soft la ANAF?

Dar, cel mai mult ne interesează cum, cu cod CAEN 6021, se închiriază trotinete şi se încasează bani.

Mulţumim.