In vizor

Iarna in care Clujul incepe sa semene cu Sibiul. Insa doar de departe

Dupa ani buni in care Clujul a fost apostrofat ca se imbraca kitschos de sarbatori, in albastru metalizat, dupa ce ani la rand autoritatile locale au fost intrebate de ce nu se inspira din atat de apropiatul si frumosul Sibiu, care e un model de simplitate si bun gust de Craciun, primaria Clujului s-a gandit, in sfarsit, sa-i urmeze exemplul. Deocamdata, s-a limitat doar la achizitionarea unei cortine de lumina, aceeasi care acopera si orasul presedintelui Romaniei. Doar ca a noastra e mai mica si mai scumpa.

E al saselea an consecutiv in care societatea timisoareana Elba-Com, reprezentanta comerciala a firmei Elba SA, se ocupa de iluminatul Clujului pe timpul sarbatorilor de iarna. Daca primul contract a fost semnat pe o perioada de cinci ani, din 2007 pana in 2013, al doilea s-a semnat pe patru ani – din 2013 pana in 2017.

Si daca asta nu era de ajuns, tot Elba SA e cea care incaseaza in aceasta iarna 160.883,06 lei, adica aproape 38.000 de euro, pentru a amplasa in centrul Clujului o cortina luminoasa pentru perioada sarbatorilor de iarna. Cortina care, de departe, seamana cu cea care acopera Sibiul in aceeasi perioada. De aproape, insa, cortina noastra e mai mica si mai scumpa.

Cat de tare se va intinde perdeaua de lumini se vede cu ochiul liber, dupa ce astazi au inceput lucrarile la montarea ei. 

La ei….

In 2012, primaria Sibiului a achizitionat o copertina octogonala luminoasa care acopera, de atunci, Piata Mare. Tot in urma cu doi ani s-au achizitionat si candelabre, sisteme triunghiulare cu leduri si stele stroboscopice.

Pe langa elementele luminoase, piata centrala a orasului este impodobita si cu elemente decorative care nu lumineaza. In cadrul contractului au fost achizitionate 1.600 de stele de tip stroboscop, opt candelabre ornamentale, o instalatie de iluminat dinamic, 400 de globuri, 100 de stele decorative si 100 de sisteme triunghiulare cu led.

Contractul a fost semnat cu firma MK Illumination SRL, valoarea acestuia fiind de 780.002, 32 lei, fara TVA.

Si la noi!

De trei ani, Sibiul e impodobit cu aceleasi ornamente, care au costat de aproape 10 ori mai mai putin decat valoarea contractului incheiat la Cluj.

In urma atribuirii licitatiei de anul trecut, contractul din capitala Ardealului a fost semnat la suma de 7,4 milioane de lei. Asta fara sa punem la socoteala copertina de lumina, care a costat peste 160.000 de lei si care “ va fi proiectata si executata pentru sustinerea a minim 200 de ghirlande luminoase, dispuse pe un perimetru de maxim 40×40 metri”.

De altfel, in ultimii cinci ani, de iluminatul festiv din Cluj-Napoca s-a ocupat firma Elba Timisoara, cu care municipalitate a incheiat in 2007 un contract “pentru delegarea serviciului public de iluminat ornamental festiv” pe o perioada de 5 ani. In 2013, oferta asocierii Elba-Com (reprezentanta comerciala a Elba SA) si Neon Lighting a fost singura pentru contractul privind iluminatul ornamental in Cluj-Napoca.

Elba SA a avut, in 2013, un profit de aproape 14 milioane de lei si o cifra de afaceri de aproape 194 de milioane de lei. Asta in conditiile in care, la finalul lui 2012, aceeasi firma avea un profit de 2 milioane de lei si o cifra de afaceri de peste 123 de milioane de lei.

sursa foto: cazareclujnapoca.ro, mediafax.ro, tribuna.ro, romaniatv.net, jurnalvirtual.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *