In vizor

Hotelul Continental este tinut in paragina inca un an de noul PUG

Hotelul Continental, cea mai frumoasa cladire din centrul Clujului, nu va fi refacut prea curand. Nu din lipsa de interes sau de bani din partea proprietarului, societatea Napocamin, ci pentru ca Primaria clujeana impune pentru reautorizarea lucrarilor refacerea intregului dosar de documente si avize, odata cu intrarea in vigoare al noului PUG. Acest proces birocratic ar putea dura cel putin un an, timp in care „Conti” ramane in paragina.

Hotelul Continental a fost cumparat la inceputul anului trecut de Napocamin SRL din Cluj-Napoca, cu 5 milioane de euro, de la Societatea Expert Insolventa SPRL, care a avut calitatea de lichidator judiciar al SC Ardeleana Alba Iulia, proprietarul anterior al hotelului, firma falimentata intre timp.

La scurt timp de la aceasta importanta tranzactie pe piata imobiliara a Clujului, reprezentantii societatii au depus la Primaria Cluj-Napoca si o serie de acte, in vederea reautorizarii lucrarilor de reabilitare si revitalizare a cladirii-monument istoric. Planurile pentru Conti erau mari, urmand ca hotelul sa fie modernizat in totalitate, cu o investitie estimata la acea data la 7 milioane de euro.

In proiectul depus la Primarie, se arata ca fostul Hotel New York va avea la parter si la primul etaj mai multe sali de conferinte, iar etajele doi si trei vor gazdui 36 de apartamente. De asemenea, subsolul va fi extins si va fi amenajata o sala speciala de evenimente.

Surse din interiorul societatii Napocamin arata ca intregul proces de reautorizare a lucrarilor de reabilitare este, insa, blocat de intrarea in vigoare al noului PUG, din decembrie 2014. Primaria Cluj-Napoca impune refacerea intregului dosar de documente – avizele si documentatia necesara reautorizarii lucrarilor. Acest proces birocratic este unul indelungat, iar obtinerea tuturor documentelor ar putea dura cel putin un an.

Cu alte cuvinte, hotelul din centrul Clujului va ramane inca o buna perioada de timp in paragina, daca functionarii Primariei nu vor face o exceptie si vor accepta reautorizarea lucrarilor in baza vechiului PUG.

Cea mai frumoasa cladire istorica din centrul Clujului nu mai are nicio functiune de 15 ani. In 2005, a fost preluata de S.C. Ardeleana S.A. de la compania Continental Hotels, insa proprietarul de atunci nu a dat nicio functiune hotelului.

Hotelul Continental (New York), situat in coltul de sud-vest al Pietei Unirii (fosta Főtér / Piata Centrala), a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, pe locul fostului Hotel Nemzeti (National). Opera in stil eclectic a lui Lajos Pákei, arhitectul urbanist al orasului la inceputul secolului XX, adapostea si un restaurant vestit, precum si o cafenea frecventata de artisti, ziaristi si de boema Clujului. In apartamentele Hotelului New York au fost gazduiti unii dintre cei mai vestiti actori ai scenei clujene, dar si muzicieni si scriitori importanti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *