Sanatate

Holera, spaima din Orient

Aceasta boala infectioasa e produsa  de o bacterie, vibrionul holeric. Ea se manifesta prin diaree severa, se raspandeste pe calea epidemiilor si se transmite prin apa de baut atunci cand conditiile de igiena sunt deficitare.
Holera este exemplul cel mai spectaculos al diareii infectioase care ii inspaimata pe calatori in tarile tropicale si care face atatea ravagii printre locuitorii acestor tari.

 

Cauza. Holera se datoreaza unei bacterii in forma de virgule, numita vibrionul holeric. Patrunderea ei in organism se face prin ingerarea sa o data cu apa si alimentele, dintre care mentionam scoicile (vezi cateva cazuri, in ultimii ani in sudul Spaniei). Vibrionul holeric, introdus in intestinul omului secreta o toxina care lezeaza peretele intestinului subtire, provocand diaree.

 

Simptomele. Debutul holerei e brutal, dupa un interval de 1 pana la 5 zile de la patrunderea vibrionului in organism, printr-o diaree insotita de varsaturi. Bolnavul nu are febra. Diareea este severa si scaunele devin rapid apoase. Impreuna cu varsaturile ea poate provoca o deshidratare grava in special la copil si la persoanele in varsta. Se poate aprecia gravitatea deshidratarii prin severitatea piererii in greutate si prin aspectul de ochi infundati in orbite.
Pielea devine uscata si pliul cutanat e persistent. Deshidratarea poate fi insotita de o prabusire a tensiunii arteriale (hipotensiune) si de o reducere a volumului de urina (oligurie).

 

Diagnosticul si tratamentul. In situatia cazurilor izolate, trebuie cautat vibronul holeric in scaunul bolnavului pentru a fi sigur de diagnostic. In cazul epidemiilor, diagnosticul este evident si deci aceasta investigatie nu mai este necesara.
Tratamentul consta in primul rand in rehidratarea bolnavului fie prin aport de bauturi, daca pacientul nu varsa prea tare, fie prin perfuzii. Nu este eficienta administrarea pur si simplu a apei de baut, deoarece aceasta nu e retinuta de organism. In tarile afectate de diarei infectioase, OMS distribuie pulbere sau tablete dizolvabile in apa. Poate fi prescris si un tratament antibiotic pentru a evita raspandirea vibrionului holeric.

 

Profilaxia. Lupta impotriva holerei presupune ameliorarea conditiilor igienico-sanitare, in special asigurarea ca apele reziduale nu contamineaza rezervele de apa potabila. Pentru cei care calatoresc in tari in curs de dezvoltare, in Africa, in Orientul Mijlociu, in Extremul Orient sau in America de Sud, cea mai buna metoda de protectie este sa nu bea decat apa fiarta, dezinfectata sau minerala, bauturi din sticle capsulate si cutii si sa evite consumul legumelor, fructelor spalate cu apa care poate fi poluata, ca de altfel si a cuburilor de gheata. El trebuie sa-si spele mainile dupa ce a fost la toaleta.

 

Exista un vaccin care se poate face inainte de plecare in calatorie. Efectul sau este de scurta durata (6 luni) iar eficacitatea sa e departe de a fi perfecta. In consecinta, se cuvine sa fiti prudenti in ce priveste bauturile si mancarea. Marea majoritate a tarilor nu solicita un certificat de vaccinare imotriva holerei; in schim, unele il pretind pentru cei care provin din tarile aflate in zona de endemie. Este de preferabil sa va informati daca vreti sa faceti o calatorie lunga trecand dintr-o tara in alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *