Mai mult din 75 % dintre oameni au la un moment dat in viata lor probleme cu hemoroizii. Mancarimile, arsurile si durerea din jurul anusului pot semnala prezenta hemoroizilor. Puteti, de asemenea, observa mici cantitati de sange rosu, stralucitor pe hartia igienica sau vasul de toaleta.
Cauze. Hemoroizii apar cand venele rectului se dilata. Se formeaza, de obicei, de-a lungul timpului, la cei ce au probleme cu evacuarea unor scaune tari. Hemoroizii se pot dezvolta in interiorul canalului anal sau protuzioneaza prin orificiul anal. Ridicarea obiectelor grele, obezitatea, sarcina, nasterea, stresul si diareea pot si ele creste presiunea pe aceste vene si determina aparitia hemoroizilor.
Aceasta problema pare sa afecteze cu predilectie membrii une familii.
Pe langa hermoroizi, sangerarea din rect poate aparea pentru alte motive, unele dintre ele putand fi grave. Evacuarea unor scaune tari, uscate poate determina eroziuni ale mucoasei anale. O infectie la nivelul mucoasei anusului sau mici crapaturi sau sfasieri ale mucoasei anale, numite fisuri anale, pot fi si ele cauzate de sangerari rectale. Daca aveti asemenea probleme, puteti ajunge sa observati mici picaturi de sange stralucitor pe sacunul evacuat, pe lenjeria intima, pe hartia igienica sua in vasul de toaleta.
Semne. Scaunele negre ca smoala, castanii sau cu sange rosu stralucitor pot si ele semnaliza alte sangerari extensive si in alta parte la nivelul tractului digestive. Formatiuni mici, saciforme care proemina in interiorul intestinului gros (denumiti diverticuli), ulcerari, proliferari de dimensiuni mici numite polipi, cancerul si unele afectiuni cornice intestinale pot toate determina sangerari.
Autoingrijire. Desi determina disconfort, hemoroizii nu sunt afectiuni medicale grave. Majoritatea hemoroizilor raspund bine la urmatoarele masuri preventive:
– beti cel putin 8-10 pahare cu apa;
– mancati alimente bogate in fibre vegetale, precum cereale cu tarate, paine integrala, fructe proaspete si zarzavaturi;
– faceti zilnic baie sau dus pentru a curate cu grija pielea din jurul anusului cu apa calda. Sapunul nu este necesar, ba chiar folosit des in aceasta zona intima poate agrava problema;
– mentineti-va activ; faceti gimnastica. Daca la serviciu sau acasa sunteti nevoit sa stati asezat sau in picioare o perioada lunga de timp, apelati la plimbari scurte sau pauze de lucru pentru exercitii;
– incercati sa nu va scremeti si sa nu stati fortat mult timp pe colacul toaletei;
– faceti bai calde de sezut;
– aplicati gheata;
– cand izbucnesc durerea sau iritatia, aplicati creme, unguente sau plasturi comerciali, ce contin extract de castane sau un agent anestezic topic. Retineti ca aceste produse pot numai sa amelioreze pruritul (mancarimea) si iritatiile mici;
– suplimentati fibrele vegetale (Metamucil, Citrucel) pentru a mentine scaunele moi si regulate.
Asistenta medicala. Hemoroizii devin foarte durerosi cand se formeaza un cheag intr-una dintre venele dilatate. Daca hemoroizii sunt extrem de durerosi, medicul currant va poate prescrie o crema sau supozitoare continand hidrocortizon pentru reducerea inflamatiei. Unii hemoroizi interni pot impune interventia chirurgicala sau alte proceduri de micsorare sau eliminare.
Diagnosticul cauzei sangerarii rectale poate fi foarte dificil. Pentru evaluare trebuie sa fiti consultati de medic. Solicitati asistenta medicala urgenta daca observati sangerari rectale abundente, confuzie, slabiciune sau un ritm rapid cardiac (mai mult de 100 de batai pe minut).