In vizor

Harta şpăgii din spitalele din Cluj

Şpaga din spitale din Cluj este încă prezentă, iar pacienții au fost dat indicii clare cu privire la unitățile sanitare unde au dat bani. Datele transmise de pacienți ca feedback Ministerului Sănătății au fost prelucrate statistic de fondatorul platformei Graphs.ro.

  • În luna martie, 3218 de persoane din Cluj au răspuns la întrebarea ”Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, din care 23 au spus ”DA”, iar 3195 ”NU”, adică un procent de 0,71%. În februarie, însă, la Cluj, 1,21% dintre pacienții chestionați au recunoscut că au dat bani medicilor sau asistentelor.
Datele pe ultimele 24 de luni arată care sunt spitalele din Cluj unde mai este de lucru în privința șpăgilor:

ChartImage (7).png

Spitalul municipal Turda

ChartImage (6).png

Spitalul Clinic de Copii Cluj

ChartImage (5).png

Spitalul municipal Dej

ChartImage (4).png

Clinica Medicală 3

ChartImage (2).png

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

ChartImage.png

La nivel naţional, media pacienţilor care au recunoscut că au dat bani cadrelor medicale este de 1,67%. Harta şpăgii s-a înroşit, mai ales, în judeţele Teleorman, Giurgiu şi Olt.

Judeţul Teleorman este cap de afiş. Aici, peste 8% dintre pacienţi au spus că au dat plicuri cu bani cadrelor medicale, cât au fost internaţi în spitale.

Cât priveşte situaţia din judeţul Gorj, aici 2% dintre pacienţi au spus că au dat bani medicilor. La polul opus, s-a dat rar şpagă în spitalele din Covasna, Alba şi Brașov.