
Numărul tot mai mare de mașini care se luptă pentru puținele locuri de parcare disponibile crează o adevărată jungă în cartiere. Parcările cu abonament sunt adesea ocupate de alte mașini decât posesorii de drept, iar cei fără loc de parcare ocupă străzile, trotuarele și spațiile verzi.
Un clujean care este nevoit să apeleze periodic Poliția Locală deoarece își găsește adesea parcarea ocupată de alte mașini, susține că polițistul local i-a transmis să parcheze unde găsește loc deoarece nu poate decât să-i sancționeze pe cei care ocupă abuziv parcările.
Bărbatul a fost șocat de faptul că singura soluție este să comită și el o ilegalitate, pentru că nici polițiștii locali nu au vreo șansă să facă ordine în acest haos.
„In parcajul de pe str. Plopilor nr. 54 am un loc de oparcare cu abonament si zilnic diverse persoane parcheaza pe acest loc. Spre uimirea mea in aceasta dimineata cand am sunat la Politia Locala, unde sun aproape in fiecare zi ppe aceasta tema, am fost incurajat de agentul care mi-a raspuns, ca in cazul in care parcarea este ocupata sa parchez pe alt loc, pentru ca tot ce se poate face este sa vina sa sanctioneze persoana parcata pe locul cu abonament platit de mine. Practic am fost incurajat sa comit si eu o ilegalitate si implicit sa fiu pasibil de sanctiune ca si persoana parcata pe locul cu abonament asignat mie. Chiar asta e unica solutie? Nu se poate face nimic altceva? Stau in fiecare dimineata cate 20-30 min. asteptand Politia Locala sa vina sa puna somatii (ca nici macar amenzi nu mai sunt mai nou) in geam la masina, sa dea din umeri ca asta e maxim ce se poate face? Vecini de ai mei care parcheaza ilegal, aiurea pe niste trotuare si borduri din zona nu au astfel de probleme. Eu ca mi-am facut flotant, am depus cerere, platesc abonament in fiecare an, am mai multe batai de cap in a-mi parca masina decat ei”, susține clujeanul într-o sesizare pentru Primăria Cluj-Napoca.
Zilnic sunt făcute zeci de sesizări cu privire la mașinile care ocupă aleile, străzile sau trotuarele. Însă municipalitatea nu are cum să rezolve această problemă. Oricâte amenzi ar aplica polițiștii locali, mereu se vor trezi alte mașini care să le înlocuiască pe cele amendate. Este evident că nu se poate ca un polițist local să stea continuu pe toate străzile și aleile din cartiere, iar aplicarea de avertismente și amenzi nu dă rezultate. Șoferii efectiv nu au alte variante. Și cum este evident că mașinile trebuie lăsate undeva, ei le lasă cât mai aproape de locuință cu riscul de a fi amendați. Însă chiar și pentru aceste locuri de parcare improvizate se bat sute de mașini, astfel că și un astfel loc găsești foarte greu, uneori și după o oră de căutări. Clujenii nu par dispuși să renunțe la mașină, ceea ce înseamnă că problema sutelor de mașini care sufocă toate cartierele nu se va rezolva curând.