Politica

Guvernul Orban îl loveşte la buzunar pe pensionarul de lux Marcel Bonţidean, şeful Poliţiei locale. Cică pe pensionarul Pantelică, şeful de la RADP, nu. Acesta, comparativ, are o pensie de toată praştia. Noroc pe Neag, el e numai veşnic în funcţie!

Duminică, premierul Ludovic Orban a declarat că nu este normal ca persoane care s-au pensionat şi încasează pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public. „Este vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din Poliţie sau din alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumulează şi venituri în sectorul public”, a afirmat Orban, întrebat dacă este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat.

Ministerul Muncii declarase, deja, că lucrează la un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul la stat, ministrul Violeta Alexandru declarând că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o „propunere coerentă în acest sens”.

„În foarte scurtă vreme, voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de cabinet, urmând să decidem care este forma finală, respectiv care este calea, în ce măsură va fi prins într-un proiect de lege, trimis Parlamentului sau va fi prins în altă formă de reglementare. Deocamdată, suntem în plin proces de elaborare a unei prime variante”, a afirmat ministrul Muncii.

Tot duminică, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, o fi aflat că există pe speţă nişte prevederi ale Curţii Constituţionale pe această temă şi a făcut pe Facebook, nişte precizări de genul: „Salariile din sistemul public sunt astăzi deosebit de atractive, pe lângă siguranța locului de muncă” (zău?), subliniind că trebuie să ”avem curajul să recunoaștem” că nu este corect ce se întâmplă acum.

”Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizați, celor apți de muncă, nu le interzice nimeni dreptul la muncă. Li se cere să opteze între salariu la stat și pensie. Sau, după pensionare, dacă sunt apți de muncă, pot completa veniturile în privat”, a scris Violeta Alexandru, care a subliniat că pe legislația actuală cei la limita vârstei de pensionare își pot prelungi activitatea. ”În toată Europa se simte o tendință de creștere a vârstei de pensionare, atunci când oamenii doresc și pot să mai rămână în activitate. Respectul meu sincer pentru toți cei care vor să muncească. Propunerea va ține cont de situația celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusă în mod transparent și corect. Să nu sufere cei cu venituri mici. O asemenea măsură respectă deciziile Curții Constituționale care a cerut să nu se afecteze drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales, indiferent de vârstă. Nu mă pensionez! Lucrez. La fel ca voi”.

În Cluj-Napoca, primul lovit la buzunare ar fi şeful Poliţiei locale, Marcel Bonţidean, care cumulează, cu neruşinare (nu degeaba este amic din liceu cu Emil Boc), o pensie de 10.500 de lei pe lună şi un salariu de 8.300 de lei.

Mult mai sărac în pensie, Pantelică (amicul lui Boc şi acesta, amic de politichie pedisto-pedelistă), şeful RADP s-ar putea să scape. El cumulează o pensioară de 3.073 lei pe luncă cu 12.915 lei pe lună salariu. Deşi cred că Ludovic Orban nu are să-i ierte că are pensia mai mare decât a câştigat el anul trecut, nepensionar fiind.

Ziar de Cluj îşi propune să vă facă o listă cu pensionarii de lux ai „adiministraţiei” clujene, cei care poate s-au bucurat prea devreme că au câştigat „ai lor”, uitând că, în decembrie 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, celor care aveau pensii peste plafonul de 1.500 de lei fiindu-le interzis cumulul cu salariul de la stat. Deşi ne îndoim că, la câţi pensionari au şi peneliştii în partid, angajaţi la stat, se va realiza ceva din această măsură pe care, chipurile o fac. Asta numai dacă, nu cumva, vor „privatiza” companiile de stat – ceea ce-şi cam propun.

Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. CCR a decis în 2009 că OUG este neconstituțională, motivând că afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *