Politica

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reclamă un „abuz de politici fiscale”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, susţine că în cazul modificărilor legislative din domeniul fiscal realizate în ultimii ani a fost vorba de un „abuz de politici fiscale”.

„Discuţia îmi aminteşte de Creangă, povestea cu omul care căra apă cu ciurul. Păi, cu atâtea excepţii (…) chiar m-aţi speriat. Eu nici n-am ştiut că s-au făcut modificări legislative în domeniul fiscal. Aici a fost vorba de un abuz de politici fiscale în mod evident. Ai în 6 ani atâtea modificări. Pe ce stabilitate poţi să ai cu asemenea chestiuni? (…).

Noi avem acum un sistem de taxe regresive care apasă mai mult pe micii contribuabili. Deci, după mine, prima măsură ar fi să terminăm, treptat bineînţeles, că nu poţi să bruschezi nici pe omul de afaceri cu măsuri de azi pe mâine, într-o anumită perspectivă, cu toate aceste excepţii şi apoi revenirea la un flat-tax înainte de a discuta de alte sisteme de impozitare. Dar revenirea la un flat-tax, la o taxă unică, nu la un sistem de taxe regresive. Aici suntem”. Şi noi economiştii ştim ce înseamnă sistem de taxe regresive. Nu te ajută nici la prociclicitate, nu te ajută la nimic”, a declarat, vineri, Mugur Isărescu.

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la o conferintă BNR: ”În ultimii 8 ani s-au produs peste 550 de modificări ale Codului Fiscal, făcute prin peste 100 şi ceva de legi, ordonanţe şi OUG. Legislaţia fiscală seamănă cu o strecurătoare prin care curg miliarde de euro printr-un sistem de excepţii fiscale aberante.

Legislaţia fiscală a României seamănă cu o strecurătoare prin care curg miliarde de euro pe an printr-un sistem de excepţii fiscale aberante, a declarat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea unei conferinţe organizată vineri de BNR, pentru prezentarea studiului „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)”.

”În ultimii 8 ani s-au produs peste 550 de modificări ale Codului Fiscal.  Schimbări făcute prin 100 şi ceva de legi, ordonanţe şi OUG. Nu se mai poate funcţiona eficient aşa. Este evident că toată legislaţia noastră fiscală seamănă cu o strecurătoare prin care curg miliarde de euro printr-un sistem de excepţii fiscale aberante. Nu putem să ne dorim o ţară europeană ca afară dar cu venituri offshore, o ţară paradis fiscal”, a spus Ciolacu.