Eveniment

Greva profesorilor continuă. Liderul sindical Marius Nistor: ”Vrem garanții de la guvern pe noua grilă de salarizare și salariul debutanților”

Liderul sindical din educație Marius Nistor a anunțat miercuri că un nou protest va avea loc joi sau vineri în București. El a spus că sindicatele au depus o cerere la Primăria Capitalei și, în funcție de răspunsul primăriei, protestul va fi organizat într-una din zilele viitoare.

  • Nistor a mai spus că la protest vor veni circa 20.000 de participanți.

El a anunțat că greva profesorilor va continua până când guvernul va da garanții legate de noua grilă de salarizare și salariul debutanților.

”Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, a declarat Nistor la finalul unei noi negocieri la Ministerul Educației.

El a respins informațiile emise marți de Ministerul Educației cu privire la numărul de 15.000 de profesori care au încetat greva, spunând că e vorba de profesori care nu sunt membri de sindicat.

”În grevă sunt și nemembri de sindicat. Majoritatea celor care s-au retras (din grevă – n.red.) nu sunt membri de sindicat, deci cifrele prezentate de minister sunt nesemnificative”, a spus Nistor.

Reamintim că marile federații sindicale din educație au cerut ca, din ianuarie 2024, salariul unui cadru dicatic debutant să fie echivalent cu salariul mediu pe economie (circa 4.000 de lei în acest moment), iar restul salariilor să fie raportate la acest prag. În plus, profesorii au cerut o creștere de 2.000 de lei brut în acest an.

În schimb, guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență o creștere cu doar 1.000 de lei net în acest an (circa 585 de lei net).

În Cluj, părinții elevilor se declară solidari cu greva profesorilor și anunță miting de susținere, joi, în Piața Universității

Părinții elevilor din Cluj s-au solidarizat cu demersul cadrelor didactice și pregătesc o acțiune de susținere publică a profesorilor, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

”Noi, părinții, precum și toți cei care manifestăm spirit civic, avem responsabilitatea să ne alăturăm profesorilor și elevilor protestatari.

Un sprijin social cât mai larg este necesar pentru ca greva să își atingă scopul, iar respectul și susținerea pentru Educație să fie reînnoite. Astfel, profesori și elevi se vor putea întoarce la școală”, arată unii dintre părinții elevilor din Cluj prin intermediul unei informări publicate pe o rețea socială.

Părinții elevilor clujeni au creat și o pagină dedicată acțiunilor de susținere a educației, prin care își arată sprijinul pentru cadrele didactice.

”Profesorii se află în grevă prelungită, având revendicări întemeiate.

Guvernul României tratează cu superficialitate și lipsă de respect acest demers și, prin urmare, greva continuă.

Elevii se alătură profesorilor la proteste, pentru că angajamentele statului pentru educație nu sunt respectate de chiar inițiatorii lor”, se arată în motivarea demersului inițiat de părinții elevilor din Cluj.

Protestul părinților clujeni de susținere a educației și a grevei din învățământ este programat pentru joi, 8 iunie, orele 12:00-13:00, în Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca.