Sanatate

Greva Generală a personalului medical a fost precedată de un ultim protest de avertisment. Din cauza protestului angajaților din sănătate, circulația rutieră pe strada Clinicilor s-a desfășurat cu dificultate

Un nou protest al angajaților din sistemul sanitar a avut loc astăzi între orele 9-11 în fața Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Conform declarațiilor celor prezenți la protest, precum și al liderilor de sindicate, acesta este ultimul protest de avertisment. Mâine urmează să se desfășoare o altă întâlnire, în vederea negocierii, între ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, precum și a reprezentanților sindicatelor din sistemul sanitar. Dacă nu vor fi găsite modalități de compromis pe marginea Legii Salarizării Unitare, a diminuării sporurilor la o valoare de 30%, atunci va urma greva generală din data de 11 mai. 

Liderii de sindicat au declarat că în urma adoptării Legii 153, diversele categorii profesionale din cadrul sistemului medical sunt ″învrăjbite″. Acest aspect este susținut și de scandările protestatarilor: ″Unitate!″, ″Suntem o echipă!″.

În plus, un detaliu care ne-a atras atenția se referă la faptul că, la aceste proteste nu au fost prezenți și medici: la nivel declarativ, asistenții medicali au afirmat că beneficiază și de susținerea medicilor. Concret, atunci când am încercat să aflăm și punctul de vedere al acestora, ne-am lovit de un refuz. Chiar în interiorul SCJUC, nu am găsit nici un medic care să se solidarizeze cu personalul auxiliar care protesta în fața spitalului. Din contra, medicii cu care am discutat ne-au sugerat să stăm de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. Purtător de cuvânt care nu a fost de găsit, nici după 10 minute de așteptare pe holurile instituției.

În cadrul Serviciului de Primiri-Urgențe (UPU), o pacientă care se afla în sala de aștepare a declarat că aștepta de 45 de minute (ceea ce ar fi relativ ″bine″, comparativ cu alte ocazii când a așteptat 5 ore). Aceasta s-a declarat solidară cu protestul personalului medical, cu observația ca aceste măsuri să se reflecte și în calitatea serviciilor oferite pacienților, adică în relația medic-pacient:

Sunt de acord, le înțeleg dorința de a fi remunerați după calitatea muncii pe care o prestează, dar să se gândească puțin și la pacienții care vin cu disperare la Urgențe și văd afară Grevă și nu știu – oare îi primește cineva, nu îi primește?! Dar, în general sunt de acord și cu toate solicitările lor. Aștept de 45 de minute aici. Acum e bine, altădată am așteptat 5 ore până a reușit cineva să ne vadă″, a declarat Feneșan Stanca.

Iar liderii de sindicat au declarat următoarele:

″Motivul protestelor este simplu, suntem în continuare mințiți, salariile n-au crescut cu sumele importante care ni s-au promis. Au scăzut, dimpotrivă, la unele categorii. La categoriile la care se vor diminua acum sporurile, aceste venituri vor fi mult mai mici. Din păcate nu se înțelege faptul că suntem o echipă, toți cei care lucrăm în sănătate, nu putem unii fără alții″, a declarat Ovidiu Rusu, Asistent medical în cadrul SCJUC și reprezentant al Sindicatului ″Solidaritatea Sanitară″ Cluj. 

De asemenea, acesta s-a referit și la disensiunile ivite în cadrul echipelor de lucru, medici și asistenți medicali, exemplul cel mai potrivit fiind al Asistenților (Tehnicieni) de Radiologie și Imagistică, al moașelor, biologilor sau chimiștilor. 

 Ani Nicoară, Asistent medical ORL și reprezentant al Sindicatului ″Sanitas″, ne-a spus cu privire la motivele protestului, următoarele:

″Răspunsul meu este unul singur: această Lege 153, ne-a scos aici. Cu nemulțumirile pe care noi le avem. După cum bine se știe, noi, în discuția pe această Lege, când au fost negocierile, am semnalat încă de atunci (Federația SANITAS) aceste inechități și dezechilibrul pe care-l va produce această lege, când ea va fi aplicată. Si ca rezultat – suntem aici″.

Referior la ″învrăjbirea″ echipelor medicale, aceasta a declarat:

″Echipa medicală nu este formată nici din medici, nici din asistenți. Echipa medicală este aici: unu fără celălalt noi nu putem să muncim. Și din această echipă medicală fac parte – brancardieri, infirmieri, îngrijitori de curățenie, personal Tesa, biologi, chimiști. Deci, noi nu putem să muncim unul fără celălalt. Iar această lege, în loc să producă efecte pentru un sistem sanitar performant, a produs un dezechilibru și o învrăjbeală în toată echipa medicală″. 

Protestul s-a încheiat fără incidente, după cum a fost anunțat inițial, la ora 11.

La un moment dat, protestul angajaților din SCJUC a fost susținut și de personalul medical din cadrul Clinicii Medicală II, situată vis a vis. În acest mod, protestul a căpătat proporții, iar traficul de pe strada Clinicilor s-a desfășurat cu dificultate. 

 

CITEȘTE ȘIAti stat in casa toata iarna, facand-i prosti pe aia de la #rezist. Acum, ca va arde Guvernul la buzunare, v-au apucat protestele, ipocritilor! E prea tarziu, stimati „cetateni” din corpul medical secundar

Protest spontan la Spitalul Județean de Urgență Cluj: „Cerem spor sau stați voi în formol” VIDEO

Protestul personalului medical auxiliar de la Institutul Inimii. Sau despre învrăjbirea categoriilor profesionale. Măririle salariale s-au dovedit a fi micșorări

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *