In vizor

Grădiniţa din clădirea Amera Tower funcţiona ilegal încă din 2014. Adam Ambrus audiat in dosarul Annei Horvath

Afaceristul clujean Adam Ambrus a fost audiat joi, 7 decembrie, la Curtea de Apel Cluj în dosarul fostului viceprimar al Clujului, Anna Horvath. 

Acesta le-a precizat magistraților că își menține declarația dată în faza de urmărire penală, în toamna anului trecut. Cu privire la momentele în care a apelat la ajutorul Annei Horvath, Ambrus susține că de fiecare dată era vorba de avize ce urmau a fi eliberate de Direcția de Urbanism, din cadrul Primărie Cluj-Napoca, pentru clădirea pe care o deține: Amera Tower. Potrivit acestuia, grădinița care funcționează în cadrul imobilului nu avea avizele necesare, iar funcționarii din administrația locală amânau intrarea în legalitate a acestuia. Din aceste considerente, Ambrus susține că a fost nevoit să apeleze atât la Anna Horvath cât și la Corina Ciuban, cerându-le să pună pe ordinea de zi, spre soluționare, dosarul întocmit de el pentru obținerea avizelor necesare, pentru ca ulterior ISU Cluj să aprobe planul pentru situații de urgență aferent spațiului în care funcționa grădinița respectivă.

„Audiat cu privire la ce știe despre intervențiile fostului viceprimar asupra unor funcționari din primărie pentru a urgenta demersurile implementării unui Plan Urbanistic Zonal ce cuprindea și poziția clădirii Amera Tower, Adam Ambrus  acesta precizează: O cunosc de mulți ani. Am avut o problemă în sensul că Grădinița Țăndărică a început să funcționeze în clădirea Amera Tower şi nici cum nu obțineam aviz de la ISU Cluj. Pentru asta aveam nevoie de o aprobare de la primărie, care a durat o  eternitate până am obținut-o. De asemenea exista o presiune asupra mea din partea celor de la Grădinița, care nu se simțeau inconfortabil din pricina acestui aspect. Avizul respectiv îl solicitasem din noiembrie 2014. După aproape doi ani nu am reușit să obțin acea autorizație, astfel că am apelat la toate cunoștințele din primărie pentru obținerea acelor documente.

În 2016 am solicitat și aprobarea unui PUZ, moment în care i-am solicitat Anei Horvath să îmi pună pe ordinea de zi problema mea, să nu se tergiverseze  obținerea acelui certificat de Urbanism. Am cerut asta la toate persoanele pe care le cunoșteam din primărie. Trebuia să obțin o autorizație de construcție. De fapt, clădirea exista dar s-a transformat într-una multifuncțională unde putea să opereze și o grădiniță” a explicat la audieri, Adam Ambrus.

„Anna Horvath a zis că încearcă să ne ajute. Tergiversările erau în vederea obținerii avizului de la o comisie și am rugat o să intervină pentru ca să nu mai existe întârzieri. Niciodată nu am aflat care era problema și abia luna trecută am primit autorizația de la ISU, la trei ani de când funcționează grădinița. Cred că Horvath m-a ajutat prea puțin. Când am rugat-o a intrat în discuție aprobarea avizului respectiv, dar nu l-am obținut atunci, ci doar anul acesta”, a mai continuat acesta.

 

Sponsorizări pentru campaniile electorale

Procurorii susțin că Adam Ambruş se afla pe lista de sponsorizări în campaniile electorale ale UDMR, alocând și sume special pentru campania Annei Horvath. Întrebat în instanță despre acest aspect, afaceristul recunoaște că a sponsorizat-o pe fost viceprimăriță și în campania de la alegerile locale din 2016.

„Am donat sumele de 8.000 lei, respectiv 9.000 lei, pentru campania electorală a UDMR și a Annei Horvath.  O apreciam pentru ceea ce a făcut pentru comunitatea maghiară și pentru oameni în general, însă nu sunt și nici nu am fost membru UDMR” a mai declarat proprietarul Amera Tower.

Un alt martor audiat în instanță susține că a alocat, la cererea Annei Horvath suma de 25.000 lei pentru campania acesteia. El a motivat că a fost abordat de către Horvath și i s-a explicat procedura legală prin care o poate susține financiar în campanie. Dat fiind faptul că o simpatiza, bărbatul susține că a alocat imediat suma respectivă. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *